S vitezovima iz Melbournea Asanović i Računica na startu sezone odmah do prve pobjede!

Autor:

U svojevrsnom drugom razredu australskog nogometa bivša Croatia iz Melbournea je slabo ušla u utakmicu i gubila već u 6. minuti. No, u nastavku je uslijedio uragan, uz opće odobravanje navijača, mahom hrvatskih iseljenika i prve i druge i treće generacije pogocima Jurkovića, Fostera i Harrisa došlo se do 3-1 prednosti, a gost je uspio dati tek još jedan pogodak

Vijest stiže iz Australije, Aljoša Asanović sa svojim pomoćnikom Deanom Računicom na klupi Melbourne Knightsa na početku sezone ostvarili su prvu pobjedu, u dramatičnoj utakmici pobijedili su na svom terenu Oakleigh Cannons 3-2 (0-1). U svojevrsnom drugom razredu australskog nogometa bivša Croatia iz Melbournea je slabo ušla u utakmicu i gubila već u 6. minuti. No, u nastavku je uslijedio uragan, uz opće odobravanje navijača, mahom hrvatskih iseljenika i prve i druge i treće generacije pogocima Jurkovića, Fostera i Harrisa došlo se do 3-1 prednosti, a gost je uspio dati tek još jedan pogodak.

Asanović i Računica nevjerojatno su popularni i omiljeni u hrvatskoj zajednici u i oko Melbournea. Njih dvojica su još ljetos
potpisali jednogodišnji ugovor sa australskim Melbourne Knightsima, klubom hrvatskih iseljenika koji se nekad zvao Croatia Melbourne. Melbourne Knights je klub hrvatskih iseljenika. Osnovan je 1953. kada je skupina iseljenika, Hrvata odlučila registrirati klub i rekreativni nogomet pretvoriti u nešto malo ozbiljnije. No, novoosnovani SC Croatia nije bio samo nogometni nego i društveni klub. U njihovim su se prostorijama okupljali i hrvatski iseljenici koji su 1950-ih stizali iz ratom izranjavane Hrvatske. Klub se suočavao s brojnim poteškoćama, no najteže mu je pala na teret prisilna promjena imena…

Australci su odlučili ukinuti klupska nazivlja s etničkim predznakom. Preko noći su razni snažni antinogometni lobiji naprosto uništili sport koji se u Australiji naziva soccer. Osnovana je jedinstvena A liga u kojoj je osam klubova koji su umjetno stvoreni kako bi se u drugi plan bacili i zatrli stari klubovi “sagrađeni” na entuzijazmu etničkih skupina.

Kad se u obzir uzme da je Croatia Melbourne dva puta – 1995. i 1996. osvojila naslov prvaka Australije u tadašnjoj National Soccer League, takva “diskriminacija” dodatno dobiva na težini.
Melbourne Knights nikad nisu bili samo nogometni klub. Tijekom agresije na Hrvatsku, klub je okupljao hrvatsku zajednicu koja je kroz podršku klubu izražavala podršku i hrvatskoj borbi za nezavisnost. Svoju privrženost Hrvatskoj izražavaju i danas, gdje god to mogu. Iz njihovih redova pamtimo i Joea Šimunića, Joea Didulicu, Ljubu Milićevića, oni stariji i Edija Krnčevića.  U njihovim redovima karijeru je završio čuveni Englez Peter Beardsley.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.