Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX

RIJETKI SU ISPRED DINAMA: Oduševljeni i u Srbiji, ‘pa oni su 14. u povijesti!’

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Prikupljanje bodova za Uefin nacionalni koeficijent rano u novoj sezoni nije donijelo puno veselja za hrvatske klubove, sa situacijom koja je nakon drugog pretkola bila jako loša, kako smo približili nedavno. Nakon toga, Dinamo i Hajduk pobrinuli su se za bolje vijesti pobjedama u svojim prvim utakmicama u trećem pretkolu, zagrebački Plavi s 2:1 u gostima protiv Ludogoreca u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a splitski Bijeli s 3:1 kod kuće protiv Vitorije Guimaraes u borbi za Konferencijsku ligu – što najavljuje da bi europska priča oba kluba mogla ići dalje.

Uoči tjedna koji donosi nove europske utakmice, stigao je pogled kojim se gleda unatrag, na učinak klubova u Europi još od sezone 1955./56., kada je bio utemeljen tadašnji Kup prvaka. Poznata stranica Swiss Football Data je na Twitteru približila kakva je situacija u prikupljanju bodova za nacionalni koeficijent unatrag 67 godina, a u toj priči, Dinamo stoji jako dobro, na visokom 19. mjestu po skupljenim bodovima prvo u vremenu nekadašnje Jugoslavije, a potom za Hrvatsku.

Swiss Football Data objavio je ljestvicu prvih 100, a u tom poretku koji pokazuje uspješnost klubova u Europi u dugom razdoblju, svoje mjesto ima i Hajduk, malo izvan kruga prvih 50, na 51. poziciji.

Nitko ispred španjolskih velikana

Na vrhu ovog poretka je Real Madrid, a slijedi Barcelona, Realov najveći rival u Španjolskoj. Odmah do njih, smješten je i klub koji ne igra u jednoj od ‘liga petice’, lisabonska Benfica, koja se nalazi na trećem mjestu. Poredak prvih pet zaokružuju Bayern i Juventus, a korak iza, šesti je još jedan klub izvan ‘liga petice’, amsterdamski Ajax.

Beogradski rivali među prvih 40

Od vodećih klubova iz nekadašnje Jugoslavije, Dinamo i Hajduk imaju svoje mjesto na ovoj ljestvici, a tu su i beogradski rivali Crvena zvezda i Partizan.

Crvena zvezda može se pohvaliti visokom 14. pozicijom, dok Partizan zaokružuje krug prvih 40 u poretku najuspješnijih u Europi, točno na 40. mjestu.




U Srbiji – ponos

Ljestvica pokazuje da hrvatski velikani Dinamo i Hajduk mogu biti zadovoljni zbog svojeg učinka u Europi, a ponosni su i u Srbiji. Ovaj poredak približio je portal Mondo osobito ističući visoku poziciju Crvene zvezde.

‘Au – Zvezda je 14. klub Europe svih vremena! Ovi brojevi ne lažu: Bolja od Liverpoola i Celtica, i Partizan je u TOP 40!’, piše srpski portal u naslovu svojeg teksta, ističući da je Crvena zvezda u ovom poretku ispred škotskog Celtica, koji je 15., te ispred engleskog velikana Liverpoola, koji se nalazi na 16. poziciji.

Dinamo tu također nije daleko, a na Maksimiru s ponosom mogu reći da im na ovoj ljestvici u leđa gledaju Arsenal, Roma i Chelsea, među ostalima.

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.