RIJEKA NA ENGLESKI POGON: Bišćan samo primjenjuje ono što je naučio u – Liverpoolu

Autor: Andrija Kačić Karlin

Rijeka je prošla škotski Aberdeen, a iznenađujuće jest da je to učinila s dvije pobjede u taktički odlično odigranim utakmicama. Rijeka se poigrala sa škotskim sastavom, djelovala je zrelo i nadmoćno. Osjetila se u obje partije ruka trenera Igora Bišćana koji već postaje najugodnije iznenađenje našeg nogometa u zadnjih nekoliko godina. Njegove metode rada su neprijeporno učinkovite, a bistrina njegovih misli, koje su sigurno iskopirale sjajne načine treniranja i priprema u Liverpoolu, pokazuju se djelotvorne. Rijeka je osvojila kup u prošloj sezoni, ove godine konkurira za vrh, a u Europi je dobra…

Naravno da je zaslužan trener.

A trenerski zanat učio je u Rudešu koji je “doteglio” do Prve HNL, opreznim, ne nadahnutim, ali učinkovitim nogometom. Kao takav je otišao u Ljubljanu, kod Milana Mandarića, engleskog Srbina s hrvatskom i svim inim putovnicama, koji obožava nogomet i jedno vrijeme je bio i vlasnik Portsmoutha. Iako je s Olimpijom osvojio i kup i prvenstvo, Mandarić ga se rješio, brzopotezno, nije mogao izdržati Bišćanov nesmiljeni karakter. Na kojeg je u dotičnom klubu čak i imao pravo, s obzirom na uspjeh, međutim, znamo kako to ide. Gazda je gazda jer se svakoga može rješiti. Pa i uspješnog.

“Nitko nije veći od kluba, ni predsjednik ni igrači ni trener. To je problem koji moramo riješiti, mislim da dobro vodim klub”, rekao je gazda kluba Milan Mandarić prije sastanka s Bišćanom. Znalo se da su sati Bišćanu u slovenskoj prijestolnici odbrojani. Tako je i bilo.

Bišćan je na klupi Olimpije odradio 42 utakmice i upisao samo četiri poraza. U prvenstvu je imao niz od 17 uzastopnih utakmica bez poraza. Navijači su bili silno ljutiti, a Mandarić je zapomagao da njegov klub igra preobrambeno i ne koristi dovoljno igrače iz svog pogona. Nešto je morao reći, prošle sezone, eto, slovenski prvak je Maribor.

Iako dočekan s mržnjom dijela navijača Rijeke, navijačke skupine “Armada”, zbog davnog incidenta zbog kojeg se ispričao – u svom radu se dokazao. U jednom davnom dvoboju Dinama i Rijeke, Igor Bišćan se nakon postignutog gola zaletio prema njima i gol za njegov klub slavio tako da se pred nekoliko tisuća Riječana hvatao za genitalije i psovao. Armada mu to očito nije oprostila, iako se Bišćan nakon utakmice ispričao, a danas žali zbog onog što je napravio kao 20-godišnjak.

Sjajnoj igračkoj karijeri izgleda da će dodati i uspješnu trenersku.




U Dinamu je napravio prve nogometne korake, među plavima je u prvom mandatu bio pet godina, a sjajne igre lansirale su ga slavni u Liverpool u kojem je osvojio Ligu prvaka i nakon pet godina otišao u Panathinaikos. Nakon dvije godine u Grčkoj vratio se u Dinamo, ali to je završilo neslavno. Ante Čačić ga je potjerao, Bišćan se požalio da iza svega stoji Zdravko Mamić i tu je bio kraj, pokazat će se, i njegove igračke karijere. Reprezentativnu je završio kad je pobjegao iz kampa uoči utakmice protiv Bugarske.
Tada je izbornik bio Otto Barić.

U redovima engleskog velikana bio je pet godina, a najveći uspjeh mu je osvajanje europskog naslova 2005. godine u nezaboravnom finalu protiv Milana, kada se Liverpool izvukao nakon 0-3 u prvome poluvremenu. I tu je očito jako puno naučio, a danas to primjenjuje…

“Liverpool i sve ono što taj klub znači, ne može se ni sa čim usporediti. Sve što znam o nogometu i poslu o njemu, naučio sam u Liverpoolu. Ogroman je utjecaj tih doživljaja na moje poglede i pristupe nogometu. Pratim ih stalno, volim klub i okruženje Liverpoola i to se nikad neće promijeniti’, zna reći Bišćan.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.