‘Rat protiv ćirilice u Vukovaru, vodstva HNS-a i Srba ujedinio navijače širom Hrvatske’

Autor: D.V.

Armada u 26. minuti ističe transparent 'Vukovar nikada neće biti Bykobap' (Bykobap-Vukovar na ćirilici), nakon čega slijede pokliči 'Vukovar, Vukovar', što ostali gledatelji na stadionu pozdravljaju aplauzom. Armada ističe i drugu parolu 'Vukovar je sveto tlo, tu ćirilici nije mjesto'.

Zbirno izvješće Hrvatskog helsinškog odbora ponovno je dokazalo da su navijači širom zemlje protiv vodstva HNS-a, uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru i Zdravka Mamića.

Izvješće HOO-a prenosimo u cijelosti:

'U sklopu projekta 'Izravna prevencija navijačkog nasilja' promatrači HHO-a pratili su utakmice 24. kola HNL-a i zabilježili sljedeća događanja.

NK Slaven Belupo – NK Osijek

Utakmica je odigrana u petak. 15. ožujka 2013. u 17 sati na Gradskom stadionu u Koprivnici pred oko 800 domaćih, te oko 50 gostujućih navijača.

U 66. i 68. minuti Kohorta (navijači NK Osijek) skandira 'Jebemo HNS' i 'HNS pederi nogomet ste sjebali'.

HNK CIBALIA – NK RIJEKA




Utakmica je odigrana u subotu. 16. ožujka 2013. u 15 sati na Gradskom stadionu u Vinkovcima pred oko 1000 gledatelja.

Među navijačima je bilo oko 150 pripadnika Ultrasa (navijačka skupine HNK Cibalia), te oko 50-ak članova Armade (navijačka skupina NK Rijeka). Ultrasi u dvadesetim minutama skandiraju 'HNS pederi, nogomet ste sjebali', a u 24. minuti tom se skandiranju priključuje i Armada. Cijelo to vrijeme navijači Cibalije Ultrasi gađaju pomoćnog suca grudama snijega, pa je glavni sudac u 24. minuti na trenutak zaustavio igru, a službeni spiker upozorio navijače da će utakmica biti prekinuta ukoliko ne prestanu s gađanjem suca. Armada u 26. minuti ističe transparent 'Vukovar nikada neće biti Bykobap' (Bykobap-Vukovar na ćirilici), nakon čega slijede pokliči 'Vukovar, Vukovar', što ostali gledatelji na stadionu pozdravljaju aplauzom. Armada ističe i drugu parolu 'Vukovar je sveto tlo, tu ćirilici nije mjesto'. Sa istočne tribine, gdje su smješteni Ultrasi u 34. minuti odjekuje 'Ubi, ubi Srbina', da bi se nastavilo s 'HNS pederi, nogomet ste sjebali!'. U 61. minuti Armada uzvikuje 'HNS pederi, nogomet ste sjebali!'. U 74.-oj se čuje s istočne tribine 'Cigani, cigani', a minutu kasnije Armada podiže transparent 'Ciao Zdravko!, te sa strane manjim slovima 'Čičak pederu!' (Zdravko-Z. Mamić- izvršni predsjednik GNK Dinamo, I.Z. Čičak-predsjednik HHO-a). Koju minutu kasnije obje navijačke grupe sjedinjuju snage, pa Riječani viču 'Ubij, ubij', a Ultrasi odgovaraju 'Srbina', što se ponavlja u nekoliko navrata, a veći dio gledatelja to sinhronizirano navijanje pozdravlja aplauzom. Slična se scena ponavlja, ali ovaj puta poruka je upućena hrvatskim nogometnim čelnicima. Armada uzvikuje 'HNS pederi', a Ultrasi odgovaraju 'Nogomet ste sjebali.'.

NK Istra – GNK Dinamo




Utakmica je odigrana u subotu. 16. ožujka 2013. u 18 sati na stadionu 'Aldo Drosina' u Puli.
Na stadionu se okupilo 2000 gledatelja, od toga oko 400 pripadnika Demona (navijačka skupina NK Istra 1961) i blizu 400 Bad Blue Boys-ovaca (navijačka skupina GNK Dinamo). Demoni od 19. minute povremeno navijaju 'Jebem te Dinamo'. U 29. minuti utakmica je na kratko prekinuta zbog masovne bakljade koju su izazvali BBB navijači. U teren su bacili 12- 13 baklji, koje su stvorile dimnu zavjesu u gledalištu i na terenu. Domaći navijači su uzvratili s poklicima 'HNS pederi' i 'Cigani'. U 33. minuti Demoni pale baklju koju ne bacaju u teren. U 36. minuti nastavljaju skandirati 'Jebo vas Mamić'. U 55. minuti pale nekoliko baklji i jednu zelenu dimnu bombu. Nakon što je igrač NK Dinama Marcelo Brozović u 68. minuti dobio crveni karton, domaći navijači počinju s vrijeđanjem i skandiranjem: 'Jebem ti mater', 'Jebem te Dinamo'. U 71. minuti Demoni uzvikuju 'HNS pederi, nogomet ste sjebali', a tijekom cijele utakmice imali su izvješen transparent sa natpisom 'HNS' s crvenom crtom preko natpisa. Zadnji transparent su izvjesili u 81. minuti s natpisom 'UEFA ratuje protiv Hrvata, a Mamić im je davio delegata', te izvikuju 'Doći će i taj dan, odjebat će narkoman', 'Mamiću cigane'.

NK ZADAR – HNK HAJDUK

Utakmica je odigrana u subotu. 17. ožujka 2013. u 18 sati na stadionu na Stanovima u Zadru pred punim gledalištem, a među okupljenima glasnim je bodrenjem bila primjetna veća grupa Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk), njih oko 350- 400. Na samom početku dežurni je spiker upozorio gledatelje na Zakon o sprječavanju nereda na sportskim terenima, te da rasizmu nema mjesta na utakmicama. To nije spriječilo Torcidu da u 18. minuti gromko skandira 'HNS pederi, nogomet ste sjebali!'. U 24. minuti pale se prve baklje, a u 25.-oj dvije padaju na igralište, u kazneni prostor zadarskog golmana. Za vrijeme poluvremena upaljena je jedna baklja, a na samom početku drugog dijela utakmice, u 2. minuti opet se pale baklje. Slično se ponavlja u 55.-oj s tim što Torcida opasno ljulja ogradu igrališta, a primjećeno je da su bacili jednu-dvije sjedalice. U 58. minuti počinje bakljada, nekoliko baklji (5-6) pada u teren, a u 61.-oj eskalira paljenje, pa se na taj dio terena i gledališta nadvio dim. Zapaljeno je sigurno dvadesetak baklji, a u 61. minuti čuo se i jedan topovski udar. Nakon toga situacija se smiruje sve do 75. minute kada Torcida opet pali nekoliko baklji.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) poziva sve klubove, kako prve tako i ostalih liga, da, u skladu sa Akcijskim planom HNS, na početku utakmice upozore navijače kako na sportskim terenima nema mjesta rasizmu, seksizmu i drugim oblicima divljaštva, te da ih pozivaju na toleranciju i sportsko navijanje. Na ovo pozivamo stoga što su naši promatrači primijetili da su u posljednje vrijeme izostali ovakvi pozivi navijačima.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik'

Autor:D.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.