Guliver Image

‘PUSTI PRIČU O NJIHOVOM RASKOLU, BIT ĆE JAKO OPASNI’! ‘Malo su se pogubili, ali bit će nabrijani na Hrvate’

Autor: Andrija Kačić Karlin

Praktički, nema razlike između ove naše utakmice i finala svjetske smotre. Kolikogod smo s tom tvrdnjom pretenciozni priznajmo da nismo daleko od istine. Ocjena nastupa hrvatske reprezentacije na ovome natjecanju ovisiti će ponajprije o prolasku skupine, dakle o dobrom rezultatu protiv Belgije. Reprezentacije koja je zasad jedno od najvećih razočarenja Mundijala, a pritom posjeduje nevjerojatnu igračku snagu, kvalitetu, moć se negdje zagubila i svi se tresemo samo da se ne probudi…

S nekoliko naših sugovornika, ljudi iz nogometa koji nam pomažu u objašnjavanju događaja, popričali smo što nas čeka s Belgijom. Uglavnom, da se kasnije ne ponavljamo, svi se slažu da je u takvoj utakmici nemoguće igrati na bod, a bod nas vodi dalje.

„Pustite vi te priče o belgijskoj neslozi, raspadu sistema. Sve su to gluposti. Samo je jedna realnost u ovoj priči. Belgija još uvijek ima šansu, još uvijek nije ništa propustila. I Hrvatsku vidi kao veliku i zadnju šansu. Iako je to malo nepravedno, jer Belgijanci nisu zaslužili plijen u prvoj utakmici protiv Kanade, još uvijek se može ‘rekuperati’ i otići daleko. Ne bi to bilo prvi puta u povijesti svjetskih prvenstava. Tu leži opasnost„, govori nam Zoran Vulić. Čovjek koji ima iskustva sa svjetske smotre, kao igrač, u dresu bivše države na SP u Italiji 1990. godine.

Igrati na bod je nemoguće

Istinu zbori Vulić. Nisu Belgijanci još ništa izgubili, nit smo mi išta dobili. Iako smo se nadali da ćemo prije zadnjeg kola rješiti pitanje prolaska skupine, to se nije dogodilo. I praktički smo i mi i Belgijanci u istoj koži. Smeo nas je Maroko. Koji isto mora pripaziti, jer porazom u zadnjem kolu protiv Kanade također puno može uprskati.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Ilija Lončarević, sklon reći ono što misli, pa makar to neki ne žele čuti, veli da se „ne treba bojati„.

„U ovome trenutku, u takvoj utakmici strah vas može potpuno zauzdati. Utakmicu valja početi kao da gubimo. Tu ne smije biti kalkulacija, kakav bod, kakva opstrukcija? Ni slučajno. Protiv Kanade, a još uvijek mislim da nije loša, jer se ipak istrošila na startu protiv Belgije, odigrali smo bez zamjerke. Dobro, taj prvi gol kojeg smo primili odmah, preskočimo to. Ali, u utakmicu smo ušli tako da gubimo. Tu se onda rađa drugačiji osjećaj, pristup, sve su vam namjere prisilne i tu dajete srž. Dajete sve ono što imate. Belgija ne pruža ni deset posto od očekivanog, a očekivati da sad može zablistati malo je i nerealno. Ali, može na silu odigrati solidnu utakmicu i zakuhati situaciju. Ne treba se zavaravati da će Belgijanci biti očajni kao dosad„, veli Lončarević.

Jasno, navijačka maštanja o posrnuloj Belgiji valja baciti u jarak, što dublje. Očekivanja i teze da je Hrvatska u uzletu a Belgija u padu prije ove utakmice gube na vrijednosti. Riječ je o jednoj jedinoj utakmici, zato praktički i nalikuje „knock-out„ fazi. To je dvoboj biti ili ne biti. Samo da se zapitamo, jesu li belgijski nogometaši zaboravili igrati nogomet? Ako već imaju problema sa svojim izbornikom, ako teško prihvaćaju njegove ideje tko nam jamči da igrači sami neće preuzeti uzde strategije i ponašanja na utakmici. Tako to ide kada je u pitanju odlučujuća utakmica, a popucale su niti između igrača i trenera. Ne bi to bilo prvi puta, zar ne?




Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Saša Peršon koji voli komunicirati s nama, nerijetko priča za naš portal, smatra da je ova utakmica „čar prvenstva„.

„Ako želite daleko, onda nekoga dobrog, sjajnog morate pobijediti. Zato su nebitne priče tko ti može doći u sljedećoj rundi, a taj princip valja prihvatiti i za ovu utakmicu protiv Belgije. Momčadi koja je dosad bila sjajna, a sada se malo pogubila. No, to je postava od izvrsnih igrača. I ako želimo daleko, treba to odigrati dobro, ostvariti rezultat koji nam je potreban i do viđenja. Ovako, Belgija je dobra a mi moramo biti bolji. Učinimo li to, prođemo li dalje imati ćemo svijest da smo jako dobri i da možemo protiv svakoga. Igranje na bod? To ne postoji u suvremenom nogometu, to bi značilo da uopće nećemo ići u napad. Ne smije se to ni pomisliti„, kaže nam Peršon.

Eto, svi se slažu da je na bod igrati – nemoguće. Ali, zajedničko im je razmišljanje da slika Belgija na dosadašnjem dijelu turnira nije realna. Vjerujemo da tako misle i hrvatski igrači i oni koji ih vode.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.