Foto : Danijel Soldo / CROPIX

PROTIVNICI HRVATSKE NAŠEG JOSIPA NIKAD NEĆE ZABORAVITI! Za vrijeme rata nesebično je pomagao, a onda ga je sasvim iznenada zadesila tragedija

Autor: Gordan Ivan Šojat

NPolako odbrojavamo do utakmice koja je biti ili ne biti na Svjetskom prvenstvu za reprezentacije Belgije i Hrvatske, koji će na megdan 1. prosinca u 16 sati.

Belgija i Hrvatska nogometno su jako povezane države, u Belgiji jako puno naših nogometaša doživjelo je zvjezdane trenutke, od Luke Peruzovića, Roberta Špehara, Maria Stanića, Ivana Leke, Tomislava Butine, Jerka Leke, Ivana Perišića i još mnogih drugih, ali najviše se ističu dva imena, Branka Strupara i Josipa Webera.

Josip i Branko bili su vrsni strijelci, a Belgija im je dala mogućnost da nastupaju za svoju naturaliziranu državu i reprezentaciju. mada je Weber nastupao i za Hrvatsku.

Ubojiti napadač

Na žalost Josip Weber preminuo je 2017. godine, ali njegov trag u reprezentaciji Belgije je nezamjenjiv, a ubojiti Brođanin je za Crvene vragove zabio šest golova u osam nastupa, od kojih se pamti pet komada Zambiji u prijateljskoj utakmici.

Josip je poziv u reprezentaciju zaslužio činjenicom da je bio najbolji strijelac belgijske lige tri godine za redom od 1992. do 1994. godine, a ukupno je u prvenstvu zabio 118 golova.

Nogometnu karijeru započeo je u rodnom Slavonskom Brodu, da bi 1985. godine došao u Hajduk, gdje se nije baš naigrao pa odlazi u Dinamo iz Vinkovaca 1987. godine, a već godinu kasnije prelazi u Cercle Brugge.




Obećana zemlja

U Belgiji je Weber eksplodirao, za njegov Cercle Brugge zabio je 136 golova u 204 utakmice, a kako smo rekli tri godine za redom bio je najbolji strijelac lige, što ga je odvelo u najveći belgijski klub Anderlecht 1994. godine.

Tri godine u Anderlechtu nisu baš bile u dobrom sjećanju za Webera, pošto je odigrao tek 25 utakmica u kojima je zabio 16 golova i 1997. godine završio je tamo igračku karijeru.

Zanimljivost u karijeri Josipa Webera je da je igrao za Hrvatsku 1992. godine na turneji po Australiji, a zabio je i jedni gol za Vatrene u tri utakmice.

Pomoć domovini

U vrijeme rata igrao je za Belgiju, ali nije zaboravio domovinu – prikupljao je humanitarnu pomoć. Osim toga, triput je bio najbolji strijelac belgijske lige. Karijeru je završio u Anderlechtu 1997., a odmah nakon toga kratko je vrijeme bio direktor Marsonije.

“Dao sam belgijskoj reprezentaciji koliko sam mogao, čak i više od toga jer sam ponekad igrao ozlijeđen. Ali nije to ona draž kao kad sam nosio hrvatski grb na grudima. To je nešto posebno, imao sam čast da sam dio hrvatske nacionalne povijesti. To je bilo ostvarenje mojih životnih i sportskih snova”, govorio je.

Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Ipak Josip se odlučio za Belgiju 1993. godine, a za njih je mogao zaigrati zbog toga što mu je djed Belgijac, a i utakmice Hrvatske bile su prijateljskog karaktera, tako da nije bilo prepreke da se priključi Crvenim vragovima.

Josip  Weber je tako postao prvi Hrvat koji je nastupao na Svjetskom prvenstvu 1994. godine SAD-u, naravno u dresu Belgije.

Na žalost Josip Weber je preminuo 8. studenog 2017. godine u 53 godini života.

Autor:Gordan Ivan Šojat
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.