Preživjeli novinar opisao jezive detalje pada zrakoplova u kojem je poginula gotovo cijela momčad Chapecoensea…

Autor: Bruno Herljević

"Onog trenutka kada je u zrakoplovu nastao mrak, zavladala je smrtna tišina. Bilo je zastrašujuće, svi su motori prestali raditi i nakon par minuta tišine, zrakoplov je pao", otkriva novinar.

Prošla su dva tjedna otkako je svijet uzdrmala tragična zrakoplovna nesreća u kojoj je poginula gotovo cijela momčad brazilskog nogometnog prvoligaša Chapecoensea. Zrakoplov koji je prevozio 77 putnika srušio se u Kolumbiji u okolici grada Medellina zbog nedostatka goriva, a preživjelo je svega šestero ljudi. Jedan od preživjelih je i novinar Rafael Hanzel koji je dva tjedna nakon nesreće prepričao događaj za španjolsku Marcu.

“Zovem se Rafael Hanzel i ovo je moja iskustvo tragične zrakoplovne nesreće. Te je noći poginula 71 osoba, samo šestero ih je preživjelo i ja sam bio jedan od njih”, započeo je Hanzel svoju ispovijest.

“Na put smo krenuli u Sao Paulu, a nakon samo sat vremena leta stigli smo u bolivijski Santa Cruz gdje smo čekali zrakoplov kojim smo trebali letjeti prema Medellinu. Atmosfera među novinarima, nogometašima, trenerima i svima na tom letu bila je sjajna, slavljenička”, priča Hazel.

“Let iz Bolivije bio je normalan sve do snažne turbulencije i alarma koji je stjuardesa oglasila. Let je bio produžen za više od deset minuta i tu smo se svi počeli pitati je li sve u redu. Pilot nam je nekoliko puta javio razglasom kako ćemo sletjeti za deset minuta. No, onda su se odjednom sva svjetla ugasila. Nitko nam nije rekao što se događa. Nitko od zrakoplovnog osoblja nije nas obavijestio da smo ostali bez goriva i da ćemo morati prisilno sletjeti. Ta informacija nikada nije došla do nas”, napominje preživjeli novinar.

“Ne sjećam se točno koliko je vremena prošlo od trenutka kada su se svjetla ugasila do pada zrakoplova. Pogledao sam desno od sebe i vidio sam osobu koja je imala odvezani sigurnosni pojas i siguran sam da nije znala što se događa u tom trenutku. Onog trenutka kada je u zrakoplovu nastao mrak, zavladala je smrtna tišina. Bilo je zastrašujuće, svi su motori prestali raditi i nakon par minuta tišine, zrakoplov je pao”, otkriva novinar.

“Imao sam sreće da sam se probudio baš kada su kraj mene prolazili spasioci pa su me čuli kako vičem. Bio sam predzadnji kojeg su uspjeli spasiti. Moje sjedalo zapelo je između dva drveta, a moja noga između grana. Sjedio sam u redu s dvojicom kolega, u sredini, ono su poginuli, a ja sam imao sreće i ostao sam živ. Nakon što sam se probudio bio sam pribran i čim sam došao u bolnicu zatražio sam da nazovem svoju obitelj. Razgovor je bio potresan jer mi je 11-godišnji sin rekao da je osjećao da sam preživio”, veli Hanzel.

“Sada se samo želim vratiti u Chape, oporaviti se i nastaviti sa svojim životom. Boli me što smo izgubili cijelu momčad i veliki broj svojih kolega. No, ova nesreća spojila je Kolumbiju i Brazil zauvijek”, kazao je brazilski novinar.




I u pravu je, cijeli svijet je priskočio u pomoć, a podrška stiže sa svih strana. CONEMBOL je prihvatio prijedlog Nacionala i naslov Copa Sudamericane dodijeljen je Chapecoenseu, a do sada su za klub pristale igrati brojne nogometne zvijezde, poput Ronaldinha, Riquelmea i Gudjohnssena.

No, ima i onih koji nemaju previše razumijevanja za nesreću i Chape. Kako smo ranije pisalo, Disciplinska komisija kaznila je Chape s oko 30 tisuća eura jer nije odigrao posljednju utakmicu domaćeg prvenstva, iako su se klubovi prethodno dogovorili da je neće ni biti. Chape nije mogao nastupiti jer nije imao dovoljno igrača.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.