Trnava. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

PRESJEK DINAMOVE EUROPSKE SEZONE IZ SNOVA! Cijene igračima skočile u nebo, klub zaradio bogatstvo

Autor: HINA/B.H.

Dinamo je ove sezone odigrao čak 16 europskih utakmica, a svoj put je započeo još u srpnju prošle godine u drugom pretkolu Lige prvaka.

Ukupno su ‘modri’ upisali devet pobjeda, četiri neodlučena ishoda i tri poraza uz razliku pogodaka 27-13.

Europski put započeo je u 2. pretkolu Lige prvaka protiv Hapoel Beer Sheve (5-0, 2-2), potom su uslijedile dvije pobjede protiv Astane (2-0, 1-0), te play-off runda protiv Young Boysa (1-1, 1-2).

Nakon ispadanja od Švicaraca, natjecanje je nastavio u Europskoj ligi osvojivši prvo mjesto u skupini D ispred Fenerbahčea (4-1, 0-0), Spartaka iz Trnave (2-1, 3-1) i Anderlechta (2-0, 0-0).

U 16-ini finala hrvatski prvak je odmjerio snage protiv češkog prvaka. Viktorija je u Plzenu pobijedila sa 2-1, no Dinamo je u uzvratu na prepunom Maksimiru slavio sa 3-0. U prvom dvoboju osmine finala Dinamo je pobijedio Benficu sa 1-0, a na Luzu pao nakon produžetka sa 0-3.

Dinamo dobro zaradio, igračima narale cijene

Odličnim nastupom u Europi ove sezone Dinamo je dobro napunio svoju blagajnu, a dodatno je porasla i vrijednost samih igrača. ‘Modri’ su europsku priču zaključili zaradivši oko 14 milijuna eura.




Za sudjelovanje u kvalifikacijama Lige prvaka Dinamu će pripasti pet milijuna eura, a u Europskoj ligi više od osam milijuna eura.

“Modri” su za plasman u jednu od skupina dobili 2.9 milijuna eura. Za svaku od četiri pobjede u skupini zaradili su po 570.000 eura, a za svaki od dva remija po 190.000 eura.

Za osvajanje prvog mjesta u skupini Dinamo je dobio još milijun eura bonusa, a pola milijuna eura za nastup u 16-ini finala.




Plasman u osminu finala donio je u klupsku blagajnu dodatnih 1.1 milijuna eura.

UEFA će ove sezone klubovima koji su sudjelovali u Ligi prvaka, Europskoj ligi i Superkupu podijeliti čak 2.55 milijarde eura. Od tog ‘kolača’ klubovima iz Lige prvaka dijelit će se 2.04 milijarde eura, a klubovima iz Europske lige 510 milijuna eura.

Odličnom europskom sezonom porasla je i vrijednost samih igrača. Zanimljivo, vrijednost igrača Dinama je porasla za 22 milijuna eura nakon pobjede protiv Benfice. Prije utakmice ‘modri’ su vrijedili 50 milijuna eura, a danas 72 milijuna.

Najskuplji je Dani Olmo, 15 milijuna eura i mladi Španjolac je jedini igrač ‘teži’ od 10 milijuna eura. Kapetan Arijan Adem je procijenjen na 6 milijuna eura, Francuz Kevin Theophile-Catherine na pet, BiH reprezentativac Amer Gojak na 4.5 milijuna eura, a Mislav Oršić na 3.5 milijuna eura.

Novi hrvatski reprezentativac Bruno Petković procijenjen je na tri milijuna eura, baš kao i Izet Hajrović i Mario Gavranović.

Autor:HINA/B.H.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.