PBA/Guliver Image/Ilustracija svijeća

Preminuo Hrvat čije obrane pamte: Njegov drugi posao ‘častio’ papu, predsjednika i kraljicu

Autor: I.K.

Tužne vijesti došle su iz Samobora. Preminuo je nekadašnji čuvar mreže tamošnjeg kluba, Franjo Oslaković, čije obrane na vratima Samobora pamte iz ’60-ih godina, a kasnije, nogometom se bavio i u konkurenciji veterana. Franjo Oslaković napustio nas je u 76. godini.

Radio Samobor objavio je da je nekadašnji golman bio vitalan do posljednjeg dana, bio je uvijek nasmijan, spreman na šalu, a svoju ljubav prema nogometu prenio je na unuka Franju koji je, poput djeda, također mjesto na terenu našao s golmanskim rukavicama.

Nakon što je ’60-ih godina bio u akciji na vratima Samobora, Franjo Oslaković okrenuo se novoj karijeri, onoj obrtničkoj. Preuzeo je obiteljski posao nakon što je njegov otac 1938. godine otvorio prvu licitarsko-medičarsku radnju u Samoboru, a u izradi svijeća, modernizirao je njihovu proizvodnju u svojem obrtničkom poslu.

Ostao je vezan uz radnju

Iako su vođenje radnje u Samoboru preuzeli sin Franjo i kći Viktorija, nekadašnji čuvar mreže Samobora i dalje je bio vezan uza svoj obrtnički posao, sa savjetima koje je dijelio i s dostavom koju je obavljao.

U jednom novinskom tekstu, radnja uz koju su vezane generacije obitelji Oslaković bila je predstavljena riječima da su se licitarska srca radila za papu, američkog predsjednika i englesku kraljicu. Pamti se i kako su čuvanje samoborske tradicije nagrađivali drugi.

Za svoj obrtnički posao, Franjo Oslaković bio je dobitnik niza priznanja, objavio je Radio Samobor. Bio je istaknuti član Udruženja obrtnika Samobora, jedan od pokretača organiziranja “Samoborske salamijade”, za koju se kasnije pročulo.
Tradicijski proizvodi bili su mu bliski srcu, a zadovoljstvo kupaca bilo mu je najveća pohvala koju bi dobio u svojem poslu, objavio je Radio Samobor donoseći tužnu vijest.

Hajduk izvodi komplikacije s favoritom za klupu, ovaj potez se još čeka
Autor:I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.