Screenshot: YouTube/Iz Profila Tv Grand

Poznati nogometaši su zbog Tita mijenjali prezime: ‘Kako da to objasnim, takvo je vrijeme bilo’

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Prilike kakve su vladale u nekadašnjoj Jugoslaviji dok je državu vodio Josip Broz Tito su se tu i tamo znale odraziti i na život poznatih sportaša iz bivše države, iako se Tito nije baš previše uplitao u sportske vode kao navijač. No, njegov režim je često postavljao stvari na mjesto na koje je želio da budu postavljene, a o tome govori i priča velike nogometne obitelji, i to iz današnje Sjeverne Makedonije, gdje su rođeni poznati nogometaši iz bivše Jugoslavije, braća Milko i Boško Đurovski.

Priča je vodila do predaka njih dvojice, do starijeg dijela obitelji, a prezime je bilo promijenjeno jer je takav bio politički dekret režima u bivšoj državi. Ulogu je pritom odigrao Josip Broz Tito, a Boško Đurovski govorio je kako je to utjecalo na njihovu obiteljsku priču.

“Naše izvorno prezime je po ocu bilo Stojanović, a po majci Petrović. To prezime Stojanović nosio je moj djed Nikola. Kada su moji otišli u Makedoniju, onda su se događale neke stvari… Kako da ti to objasnim, takvo je neko vrijeme bilo”, pričao je Boško Đurovski jednom prilikom u razgovoru za srpski Kurir.

‘Tito i suradnici vršili pritisak na narod’

“Tito i njegovi suradnici vršili su pritisak na narod da se uzima prezime po nekom pretku i da se dodaje -ski na kraj, umjesto -ić. Moj pradjed bio je Đuro i onda su po njemu moji prihvatili prezime Đurovski”, dodao je Boško Đurovski pričajući o svojoj obiteljskoj prošlosti.
Dio njihove obiteljske povijesti bilo je mijenjanje prezimena, a za Boška Đurovskog, njegov put ostao je pod tim prezimenom obilježen i nogometno. Dobro se pamti, kao i njegov mlađeg brat Milko. Ljubav prema nogometu rasla je uz njihova strica, koji je njega i Milka preporučio Crvenoj zvezdi dok su obojica još bili u školskim klupama.

Boško je u Crvenoj zvezdi kasnije zaigrao prvo u mlađim dobnim kategorijama i zatim u 11 godina dugoj karijeri u beogradskom klubu u profesionalnim vodama. Mlađi brat Milko također je bio u beogradskom crveno-bijelom dresu, da bi u drugoj polovici ’80-ih igrao za najveće rivale, u dresu Partizana.

I bratov sin igrao za Crvenu zvezdu

Nakon što je završio igračku karijeru, Boško Đurovski se u Crvenu zvezdu vratio kao trener, a obiteljsku tradiciju da se igra za taj beogradski klub je kasnije nastavio i Milkov sin Mario, koji je također bio igrač Crvene zvezde. Boško Đurovski se, pak, trenerskim poslom s beogradskim ‘Crveno-bijelima’ bavio u tri različite epizode, posljednji put 2017. godine.

Poseban je nogometni put kojim su prošla dva brata rodom iz današnje Sjeverne Makedonije, iz Tetova, a dio njihove obiteljske prošlosti bila je i priča u kojoj je, kako je to pričao Boško, sudjelovao i Josip Broz Tito sa svojim suradnicima u vlasti u bivšoj državi.

Bivšem Vatrenom vikali da je Srbin, a otac mu je ranjen u obrani Hrvatske

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.