Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Potencijalno štetni prijedlog za hrvatsku reprezentaciju došao pred HNS

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Bliska budućnost hrvatskoj reprezentaciji donosi utakmice protiv Latvije i Armenije u završetku borbe u skupini u kvalifikacijama za Euro dogodine u Njemačkoj, a ako se pogleda dalje, novim koracima bavi se nacrt strategije Hrvatskog nogometnog saveza koji je predstavljen na Saboru hrvatskog nogometa u Vodicama.

Jedan prijedlog donio bi povećanje dozvoljenog broja stranaca u drugoligaškoj konkurenciji s tri na pet igrača, a smanjenje obveznog broja mladih igrača koji moraju počinjati utakmice s tri na dva nogometaša. Radi se o dobi do 21 godine.

Još jedan od prijedloga odnosi se na registraciju mladih igrača iz inozemstva, onih do 21 godine starosti, u prva četiri ranga klupskog nogometa u Hrvatskoj. Prijedlog govori da se bi se mogla obaviti registracija jednog ili dva mlada igrača po klubu koji se više ne bi smatrali strancima ako su iz susjednih i drugih bližih država, kako su objavile Sportske novosti. Takav smjer u kojem bi se išlo nije se svidio svima.

Donoseći reakcije, SN pišu da su mišljenja o povećanju broja stranaca bila podijeljena. Neki misle da problema neće biti, a drugi se prijedlogu protive smatrajući da bi više stranaca moglo naštetiti hrvatskoj reprezentaciji zbog nedovoljno prilike za domaće igrače.

Prava rasprava tek slijedi

Što će se prihvatiti – o tome prava rasprava tek slijedi. Odlukom će se baviti Skupština i Izvršni odbor HNS-a.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

HNS-ov predsjednik Marijan Kustić kazao je zbog čega se izašlo s nacrtom strategije Hrvatskog nogometnog saveza.

“Željeli smo na ovaj način dobiti povratnu informaciju da bismo u budućnosti lakše donosili neke važne odluke za dobrobit hrvatskog nogometa”, rekao je.
Tomislav Svetina, izvršni direktor HNS-a, također je imao svoju riječ.

Neki se mogu zapitati zašto smo odabrali pisati strategiju ako HNS trideset godina funkcionira bez raspisane strategije i ima uspjeh u svemu tome. Dakle, imamo sjajne rezultate, financijsku stabilnost i razvoj. Zašto onda pisati strategiju? Odgovor je jasan – vodstvo HNS-a odlučilo je uzeti u obzir sve ono što je bitno kako bismo mogli mjeriti naše strateške interese, želje i ciljeve”, kazao je Svetina.

“S druge strane, sigurno postoje prostor i segmenti unutar nogometne obitelji koji se mogu unaprijediti. Strategiju nećemo predstaviti kao gotov dokument, ovaj Sabor je zamišljen kao početak javne rasprave da bismo u konačnici strategiju usvojili na Skupštini HNS-a u proljeće sljedeće godine”, dodao je.
Strategija čiji je nacrt predstavljen odnosi se na razdoblje od 2024. do ’28. godine, a o ciljevima je pričao Tomislav Pacak, prvi čovjek odjela komunikacija u HNS-u.

“Želimo izvedive ciljeve koje zaista možemo dosegnuti, nije toliki fokus na sportskom rezultatu nego da ono što Savez radi i na što može utjecati bude maksimalno kvalitetno i da s naše strane damo najbolju moguću podlogu za daljnji razvoj nogometa u Hrvatskoj kroz tri strateška područja: nogomet, organizacija i reprezentacije”, rekao je Pacak.

Kustić otkrio kakvu šokantnu kaznu možda čeka HNS

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.