Photo: Igor Kralj/PIXSELL

PONOSNI BOSANCI I HERCEGOVCI! Tko su sportaši zaslužni za uspjehe Hrvatske

Autor: dnevno.hr

Hrvati iz BiH uspješni su sportaši

Koliko god ih dio hrvatske javnosti kritizirao i ne prihvaćao, činjenica da su Hrvati iz Bosne i Hercegovine promotori svoje domovine teško je osporiti. Da je tome tako potvrđuje i izbornih nogometne reprezentacije Zlatko Dalić koji je hrvatski narod spektalukarnom igrom naše nogometne momčadi na Svjetskom prvenstvu u Rusiji učinio ponosnima nizom pobjeda koje su izazvale lavinu oduševljenja u javnosti.

Dalić je rođen u Livnu, u Bosni i Hercegovini. A iz Livna, u kojem slavlje i oduševljenje na račun Dalića ne prestaju stizati, potječe cijela njegova obitelj. Dalić ima i brata Mirana te sestru Mladenku. Braća Zlatko i Miran cijeli se život bave nogometom, a hrvatski izbornik navijač je splitskog Hajduka, za razliku od brata koji navija za Dinamo.

Zlatko se iz Livna preselio u Varaždin 1992. kako bi zaigrao nogomet za Varteks. U Varaždin je stigao s djevojkom Davorkom Propadalo za koju se kasnije oženio. Davorka je također iz Livna. Zlatkov vjenčani kuma bio je Edi Šunjić, poznati nogometni sudac iz Splita. Premda Zlatkova obitelj živi u Livnu, on sam svoj dom pronašao je u Varaždinu te ističe da je i Varaždinac jer je u taj grad doselio 1992. godine te tamo osnovao dom i obitelj te pronašao prijatelje.

”Kad god mogu nastojim otići u Livno, ali to ipak nije dovoljno. Uvijek se pojave neke druge stvari, treninzi, pripreme, utakmice… Tempo života te “ubije” i onda najmanje vremena imaš za ono najvažnije pa nisam s njima koliko bih trebao biti. U Livnu su brat Miran i sestra Mladenka koji se brinu o roditeljima, ali, opet, mislim da im s moje strane treba više pažnje”, rekao je jedne prigode u intervjuu za Večernji list izbornik Dalić.

‘Livno se ponosi tobom’, piše i na jumbo plakatu na ulazu u izbornikov rodni grad, na čemu je izbornik sugrađanima zahvalio na svojoj Facebook stranici. Iz Dalićeva rodnog grada korijene vuče i inovator Mate Rimac, autor ConceptaOne. Iz toga kraja su i Niko i Robert Kovač, a korijene iz livanjskog kraja vuče i Davor Šuker.

Kada je pak o sportašima iz Bosne i Hercegovine riječ, nemoguće je ne spomenuti proslavljenog hrvatskog tenisača Marina Čilića, a tu je dakako i Ivan Dodig te tenisačica Mirjana Lučić. I u rukometu Hrvati iz BiH imaju svoje predstavnike, a među njima posebno se ističu reprezentativci Mirko Alilović i Denis Buntić. Slično je dakako i u ostalim sportovima. Mora da ima nešto u kamenu i kršu iz kojeg ovi ljudi dolaze na sportske terene na kojima ponosni na svoj kraj nižu uspjehe.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.