Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX/Ilustracija

PODVIG HRVATSKOG DIVA U BEOGRADU I DANAS SE PAMTI: ‘Ja ni sad ne vjerujem da smo to preživjeli na JNA stadionu’

Autor: Andrija Kačić Karlin

U četvrtak, 26. ovog mjeseca na poljudskom stadionu će se odigrati finale našeg nogometnog Kupa. Sučeliti će se Hajduk i Rijeka. Nesumnjivo, biti će jako zanimljivo, ali uvjereni smo da nije moguće da će biti tako zanimljivo kao prije 35 godina u finalu tadašnjeg jugoslavenskog Kupa. Koji se zvao Kup Maršala Tita.

I u svjetskim okvirima rijetko kada se vidjela tako zanimljiva utakmica, završila je tek nakon izvođenja 22 jedanaesterca.

Na stadionu Jugoslavenske narodne armije u Beogradu okupili se više id desetak tisuća Hajdukovih navijača i nešto manje Rijekinih. Štoviše, taj dan navijači Rijeke obilježavaju kao dan osnovanja Armade, u počast tako masovnom gostovanju. Atmosfera je bila sjajna, a utakmica teška za gledati. Ne zbog lošije kvalitete nogometa, nego zbog silne dramatike.

Nevjerojatan završetak

Naposljetku, pobijedio je Hajduk. Nakon 120 minuta bilo je 1:1, a nakon maratonskoga izvođenja nevjerojatnih 22 jedanaesterca bilo je 10:9 za Hajduk kojeg je s klupe vodio Josip Skoblar.

Navijači Rijeke bili su ljuti na beogradskog suca Zorana Petrovića, optuživali su ga da je dosudio tijekom regularnog tijeka nepostojeći jedanaesterac za Hajduk.

Ipak, ključni čovjek koji je izazvao delirijih kod vojske Hajdukovih navijača u Beogradu bio je vratar Zoran Varvodić.




Jel, završnica jedanaesteraca bila je urnebesna. Najprije je Hajdukovac Bursać promašio jedanaesterac, ali vratar Rijeke Ravnić nije iskoristio meč-loptu za Rijeku. Poslije je Varvodić izrastao u junaka. Obranio je udarac Paliske, savladao Ravnića i osigurao navijačima Hajduka neopisivo slavlje na stadionu Partizana.

Dakle, Varvodić je i obranio jedanaesterac, a kasnije ga je i zabio. Bivši nogometaš Rijeke Robert Paliska kasnije je govorio:

„Nisam ga ni trebao pucati. I većina ljudi spominje taj moj penal zaboravljajući kako je Ravnić imao penal za pobjedu i da mu ga je također Varvodić obranio. Na mene je došao red u jedanaestoj seriji, nakon što sam pola sata stajao na centru i promatrao raspucavanje. Već sam se bio ohladio kada sam uzeo loptu i dogodila se Varvodićva obrana„.




Zoran Varvodić, kojeg su navijači od dragosti zvali „Rambo„, zbog duge crne kose i krupne pojave, na toj utakmici se zaista proslavio…

„Inače, je u utakmicama branio Mladen Pralija i to fenomenalno. Mladen Pralija bio je u sjajnoj formi tih godina, ali već u polufinalu protiv Crvene zvezde kad je došlo do izvođenja jedanaesteraca pomoćni trener Marin Kovačić je nagovorio šefa Josipa Skoblara da mene stavi na gol. Kovačić jr znao je da ih ja baš dobro branim, da ih vježbam. Znao sam s Asanovićem vježbati poslije svakog treninga i to za okladu. Asanović je pucao nepogrešivo, tu sam puno naučio. A znao sam i ja dobro pucati. Izvještio sam se. Nije penal samo sreća, lutrija, to je isto nogometni element„, veli Varvodić.

Nekoliko vlakova koji su se iz Beograda satima vraćali na splitskom kolodvoru dočekala je cijela momčad koja je ranije, dakako, stigla avionom. Fešta u Splitu bila je golema, trajala je danima. No, i nogometaši Rijeke su dočekni svečno, njih su vlastiti navijači tretirali kao moralne pobjednike.

Aljoša Asanović koji je sada izbornik Zambije i kojeg smo kontaktirali da se malo prisjeti te utakmice, rekao nam je:

„Ja ni sada ne vjerujem da smo svi skupa to preživjeli, kako je bilo napeto. Rijeka je imala sjajnu momčad, nismo ni bili neki naročiti favoriti. Ajedanaesterci su trajali unedogled. Ja sam pogodio dva, jednog iz igre, jednog u raspucavanju. Majko moja, koji je to pritisak bio. A sad, jednostavno ne vjerujem da je tome prošlo čak 35 godina„.

HAJDUK – RIJEKA 10-9 (1-1, 1-0)

HAJDUK: Pralija (od 119. Varvodić), Dražić, Jarni, Tipurić, Setinov, Andrijašević, Bućan (od 103. Adamović), Ćelić, Bursać, Asanović, Deverić. Trener: Josip Skoblar.

RIJEKA: Ravnić, Sredojević, Rubčić, Kotur, Paliska, Jelavić, Janković, Radmanović, Matrljan (od 46. Škerjanc), Mladenović, Vujičić (od 76. Valenčić). Trener: Mladen Vranković.

STRIJELCI: 1:0 Asanović (43.-11 m), 1:1 Radmanović (85.)

JEDANAESTERCI: 2:1 Asanović, 2:2 Mladenović, 3:2 Ćelić, Radmanović – obrana Varvodića, 4:2 Andrijašević, 4:3 Valenčić, 5:3 Tipurić, 5:4 Janković, Setinov – obrana Ravnića, 5:5 Škerjanc, 6:5 Dražić, 6:6 Sredojević, Bursać – obrana Ravnića, Ravnić – obrana Varvodića, 7:6 Deverić, 7:7 Jelavić, 8:7 Jarni, 8:8 Kotur, 9:8 Adamović, 9:9 Rubčić, 10:9 Varvodić, Paliska – Varvodić brani.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.