Foto: Ivo Ravlic/CROPIX

Poduzetnik hrvatskih korijena ulaže u domovini, traži se spas posrnulog kluba

Autor: Ivor Krapac

U hrvatskom klupskom nogometu na pragu je novo ulaganje, ovog puta u Zadru, s najavom ulaska novca u sredinu koja je nekad imala prvoligaša. Tadašnji NK Zadar je ugašen, a kao nasljednik je osnovan novi klub u koji je najavljen ulazak Marka Ivančića, australskog poduzetnika hrvatskih korijena, koji će Zadrane pokušati podići nakon što su posrnuli u odnosu na dane nekadašnjeg tamošnjeg prvoligaša.

Zadar se trenutno natječe u hrvatskoj četvrtoligaškoj konkurenciji, a po najavama, za početak dolazi ulaganje od milijun eura.


U klub ulazi grupacija u kojoj su i drugi Hrvati australskih korijena, ljudi koji imaju i hrvatsko državljanstvo. Novi korak događa se nakon što su predstavnici kluba bili u kontaktu s predstavnicima Grada Zadra, a Gradsko vijeće je taj korak potvrdilo donošenjem odluke kojom je prihvaćeno sklapanje Sporazuma o reguliranju međusobnih odnosa između HNK Zadar, ulagača Marka Ivančića i Grada Zadra.

Iskustvo u nogometu

Ekipa ulagača predvođena Markom Ivančićem do sada ima iskustvo rada u nogometu u australskim klubovima Sydney Unitedu 58, a jedan od partnera u klubu Macarthur.

Najavljenih milijun eura ulaganja raspoređeno je u 100.000 eura pozajmice koja bi se pretvorila u kapital, 200.000 eura depozita kod javnog bilježnika i 700.000 eura zadužnice, što je bilo prikazano u planu za inicijalna ulaganja.

Radi se o novcu koji će poslužiti za podmirenje redovnih troškova zadarskog kluba.

Pored toga, ulagač ima i mogućnost formiranja većine u Skupštini sadašnjeg četvrtoligaša.

SLUŽBENO: HNK Zadar je privitiziran!

Klub je kupio australski poduzetnik Mark Ivančić, koji više od desetljeća vodi…
Objavljuje Prva¹ Hrvatska LigaUtorak, 17. listopada 2023.

 

Klub je u objavi o dolasku ulagača iznio i dodatne detalje.

Grad ostaje uključen

“Investitor je iskazao namjeru investiranja u novi stadion s pomoćnom infrastrukturom, na lokaciji koju odredi Grad Zadar. U najkraćem mogućem roku Klub bi trebao ići u preoblikovanje u sportsko dioničko društvo na temelju Zakona o sportu, uz udio Grada od 25 posto + 1 dionicu i Investitora 75 posto – 1 dionicu te za navedeno ne postoje nikakve prepreke”, piše u objavi zadarskog kluba.

“Grad se obvezuje sufinancirati omladinski pogon u iznosu od 300.000 eura godišnje, osigurati korištenje sportske infrastrukture za Klub u opsegu i na način kako ju je Klub do sada koristio. Navedeno podrazumijeva da je Klub na upravljanje dobio nogometna igrališta Stanovi i Bagat na rok od 15 godina”, dodaje se.
U Zadar, tako, dolazi nova ekipa, s najavama za uzlet iz sadašnje konkurencije u kojoj se natječe prva momčad, ali i s drugim planovima.

Bišćan ima novi posao, preuzeo klupu bivšeg osvajača Lige prvaka

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.