fbpx

Plaćamo harač HRT-u, a najvažniji sportski događaj godine moramo dodatno platiti!

Autor: Domagoj Vušak

'Arenasport je kupila prava na utakmice Lige prvaka utorkom još prije godinu dana kada nitko nije mogao znati da će se jedna ovako važna utakmica igrati baš na taj dan, rekao je Dalibor Pirak', zamjenik glasnogovornika HRT-a.

Hrvatska radio televizija, jedini javni televizijski servis u Hrvatskoj, po prvi puta u povijesti neće prenositi jednu, rekli bismo, sudbunosnu utakmicu zagrebačkog Dinama, koji po drugi put zaredom ima priliku ući u najveće nogometno natjecanje na svijetu – Ligu prvaka!

Hoćete gledati utakmicu? Kupite MaxTV pretplatu!

Nakon što se saznalo da će eksluzivna prava za utakmicu Maribora i Dinama u utorak navečer imati MaxTV, koji mogu gledati samo pretplatnici koji još dodatno plaćaju i sportski paket, pobunili su se navijači Dinama, ali i svi oni koji su pred malim ekranima htjeli pogledati jedan ovako važni sportski događaj za cijelu Hrvatsku. Pitali smo zamjenika glasnogovornika HRT-a, Dalibora Piraka, zašto se to dogodilo.


– Po novom ugovoru koji je HRT sklopio prošle godine sa UEFA-om pratit će se utakmice nogometne Lige prvaka srijedom, a one, uvjetno rečeno lošije, utorkom, pratit će privatni operater, u ovom slučaj Arenasport 1 koju u Hrvatskoj koriste uglavnom korisnici MaxTV usluge.

Pirak je objasnio kako je do prošle godine taj isti ugovor potpisala NovaTV, koja je do sada prenosila utakmice Lige prvaka utorkom. Ustvari, za HRT se ništa na mijenja, oni i dalje prenose utakmice srijedom. Jedini tko u ovoj priči gubi je NovaTV. I naravno, ogorčeni gledatelji koji neće moći pratiti utakmicu uživo.

– HRT, kao javna televizija u Republici Hrvatskoj, nema pravo prednosti ili prvokupa određene emisije, u ovom slučaju utakmice. Jednostavno je, tko pošalje bolju ponudu na natječaju ima prava na utakmicu. Arenasport je poslala bolju ponudu.

Sve je, kako kaže Pirak, strogo regulirano pravilima UEFA-e, a iz HRT-a su procijenili kako utakmice Lige prvaka utorkom nisu dovoljno zanimljive hrvatskoj javnosti.

– Arenasport je kupila prava na utakmice Lige prvaka utorkom još prije godinu dana kada nitko nije mogao znati da će se jedna ovako važna utakmica igrati baš na taj dan.

‘Ma oni su samo krivo procijenili’
Hrvatska radio televizija polako gubi sve konce u sportskom programu. Prijenos Formule 1, koji je po gledanosti kotirao vrlo visoko, pušten je u zaborav. Preuzele su ga lokalne televizijske kuće, a iznevjereni gledatelji teško su prešli preko toga. Očito ni nogomet više nije dovoljno zanimljiv.

– HRT ne prenosi utakmicu Maribora i Dinama? Ovo mi je prvi glas. Nisam neki nogometni fanatik, ali to sigurno nije u redu – rekao nam je Branko Vukšić, predsjednik saborskog Odbora za informiranje i potpredsjednih Hrvatskih laburista.

– Prvu utakmicu Dinama i Maribora HRT je prenosio, a drugu ne. Pa to je kao da nam puste prvo poluvrijeme neke utakmice, a onda drugo prodaju privatnim televizijskim kućama – dodao je Vukšić.
Rekao je kako je HRT jako loše uređen, te smatra kako je nedopustivo da javna televizijska kuća ne prenosi jedan tako važan sportski događaj.

– HRT radi jednu veliku grešku natječući se sa drugim privatnim televizijskim kućama u Republici Hrvatskoj. RTL i NovaTV imaju zajednički uređeni televizijski program, pa prema njemu slažu raspored određenih emisija koje se u određenom trenutku ‘vrte’ na televiziji. HRT nije uključen u to.

Gdje su novci od TV pristojbe koju plaćamo?

Nejasno je zašto HRT nije kupio prava za sve utakmice Lige prvaka. Novac od reklama i gledanost, koja je za vrijeme prve utakmice Dinama i Maribora bila rekordnih 15 %, sigurno su bili dodatni mamac za veće ulaganje.

– HRT nema prednost pred ostalim televizijskim kućama, ali očito je da su pogriješili. Siguran sam da je to samo loša procjena, ništa više – dodao je Vukšić.

Iako većina kućanstava u Hrvatskoj plaća TV pristojbu, u HRT-u očito nema dovoljno novca da se jedan ovakav događaj medijski poprati. Barem ne besplatno. Ne zna se pogoduje li netko tCom-u, ali u najmanju ruku čudno je kada se jedan ovakav događaj ne prenosi na nacionalnoj televiziji.

Kako smo uporno, gotovo cijeli dan, pokušavali stupiti u kontakt sa nekime iz sportske redakcije HRT-a i nismo uspjeli, došli smo do sljedećeg zaključka. Možda su dečki o svom trošku ‘skoknuli’ u Maribor pogledati utakmicu, pošto je na svojoj televiziji sigurno neće gledati.

Autor:Domagoj Vušak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.