Foto: GuliverImage/ilustracija

Pada jedan od posljednjih simbola Jugoslavije, neočekivana objava iz Beograda

Autor: I.K.

Rijetko gdje se u službenoj uporabi do danas zadržala riječ Jugoslavija ili neka od izvedenica, a od danas, pokrenut je postupak kojim pada i jedan od takvih, posljednjih simbola bivše države. To se dogodilo na sjednici sportskog društva Partizan, koje u svojem nazivu za sada i dalje ima dodatak ‘jugoslavensko’.

Po novom prijedlogu, Jugoslavensko sportsko društvo Partizan ide u postupak kojim se vodi prema uklanjanju oznake države koje nema već više od 30 godina. Odluka o pokretanju tog postupka je u Beogradu donesena u prostorijama u kojima je sjedište Partizana, a donijela ju je redovita sjednica Skupštine poznatog beogradskog društva koje obuhvaća klubove u više sportova, uključujući one najistaknutije, u nogometu i u košarci.

“Pod točkom razno, prihvaćen je prijedlog Upravnog odbora Društva da se stvori radno tijelo koje će u dolazećem razdoblju organizirati javnu raspravu vezanu za promjenu imena Jugoslavenskog sportskog društva Partizan. Naime, kako je rečeno, u klubovima i ‘crno-bijeloj’ javnosti se već duži niz godina razgovara na ovu temu i tom prilikom iznose se različita mišljenja”, piše o objavi beogradskog sportskog udruženja.

Foto: GuliverImage/Marko Metlas/MN Press

‘Ime se zloupotrebljava i omalovažava’

“Stječe se dojam da se u javnosti u pojedinim prilikama ime JSD Partizan zloupotrebljava i omalovažava, čime se nanosi šteta Društvu i njegovim članovima. Stoga javna rasprava ima za cilj da se cjelokupna ‘crno-bijela’ javnost ‒ i nitko drugi ‒ odredi o ovom pitanju te da odluku o tome donesu svi navijači Partizana na temelju demokratskog procesa, u kojem će svatko imati pravo argumentirano zastupati svoj stav”, dodaje se u objavi na službenoj stranici JSD Partizan.

“Javnosti je posebno važno naglasiti da je razgovor u okviru klubova o ovom pitanju prisutan već u dužem razdoblju, ali s obzirom na to da je riječ o odluci od velike važnosti, postoji opća suglasnost da je u proces odlučivanja potrebno uključiti sve partizanovce prije donošenja bilo kakvog dalekosežnijeg rješenja”, zaključuje se o ovoj temi.

Objava iz Beograda dolazi nakon što se Partizan poslije raspada bivše Jugoslavije svojevremeno već riješio jednog simbola bivše države. Pamti se da je dom beogradskog nogometnog kluba koji igra u crno-bijelim dresovima bio Stadion JNA, ali stadion danas više ne nosi ime po Jugoslavenskoj narodnoj armiji, već se zove Stadion Partizana.

Torcida objavila dramatičan poziv: ‘Naš prijatelj se teško razbolio, bolest je uzela maha’
Tamo se slavilo Tita

Na sportskom zdanju koje je u bivšoj državi bilo poznato pod imenom Stadion JNA, godinama su se održavale parade za Dan mladosti, na kojima se svakog svibnja slavio rođendan Josipa Broza Tita.

U vrijeme Titove vladavine, obilježavanje njegova rođendana odvijalo se i trčanjem ‘Štafete mladosti’, sa završetkom predajom štafetne palice upravo Titu, a završna postaja trčanja štafete bila je na nogometnom stadionu beogradskog sportskog društva čije je vodstvo danas pokrenulo postupak još jednog simboličnog razlaza s Jugoslavijom.
Autor:I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.