Foto: Vojko Basic / CROPIX/Ilustracija

OPASNI SU I PRIJETE HRVATSKOJ: Neki ih vide i kao ‘nagaznu minu’, ali Hrvati su ipak glavni u jednoj stvari

Autor: Dnevno.hr/I.L

Hrvatska će u petak protiv Danske odigrati treće kolo Lige nacija. Kroz povijest s Danskom smo odigrali dosta važnih utakmica, a dugujemo im i za našu broncu iz 1998. Bili smo tada u istoj kvalifikacijskoj skupini s njima. Hrvatska je u Sloveniji odradila dobar posao te su Ćirini izabranici slavili s 3:1 i pogled uputili prema Grčkoj.

Pred 65 tisuća ljudi Grčka je tražila pobjedu protiv Danske s kojom bi preskočili nas i sebe odveli na u dodatne kvalifikacije, a Danska je bila sigurno prva. Možda i jedni put u povijesti Grčka je sve snage dala u napad, ali nisu uspjeli probiti Petera Schmeichela. Čudesnim obranama Danac je razočarao Grčku, a Hrvatsku poslao u playoff što će na kraju rezultirati našom broncom u Francuskoj.

Igrali smo s Dancima i na našem zadnjem Mundijalu. Na putu do povijesnog srebra izbacili smo ih u osmini finala. Schmeichel mlađi je bio na razini oca, ali nedovoljno dobar da nas zaustavi. Prošle su četiri godine od tog dvoboja. Danska je od tada znatno jača ekipa.

Kvaliteta je na našoj strani, ali bila je i kod Francuza

Odigrali su sjajan EURO iako su ostali bez svog najboljeg igrača, Eriksena, nakon šokantnog srčanog udara. Eriksen se vratio, ali ne čini samo on tu ekipu.  Mlada su ekipa i ako ne igraju za najbolje klubove, većinu njihovih igrača najbolji klubovi žele za sebe.

Mnogi ih vide kao ekipu koja bi mogla šokirati u Kataru kao što su to napravili na Euro gdje su u polufinalu pokradeni od domaćina Engleza. Vođa ekipe i dalje je sjajni Kasper na golu. Imaju izrazito kvalitetne bekove koji su dobri u oba smjera, a na stoperu je Vestergaard koji je odradio lošu sezonu u Leichesteru, a nije se siguran činio ni u prva susreta.  Vezni red je pun kvalitetnih igrača.

Iskusni Delany je veznjak koji posjeduje kvalitete slične Modriću, ali je daleko od te razine. Svejdno izrazito je bitan ovoj ekipi jer kod njega je lopta najsigurnija te je vrlo bitan radi kombinacija s Eriksenom. Hojbjerg je njihov Brozović. Neumorni trkač koji radi prljavi posao, a može biti neugodan prema naprijed.  Ove sezone bio je neizostavan član Tottenhama te ima vrlo bitnu ulogu u Conteovoj slagalici.

Hrvatska slavi prolaz u četvrtfinale/ Guliver image

Kreator i alfa i omega svega je Eriksen. Klasa koja iskače u njihovoj ekipi. Čovjek koji jednim potezom rješi susret. Zaustaviti Dansku znači zaustaviti njega.  U napadu  imaju puno opcija. Utakmicu s Francuskom rješila je klupa. Cornelis je bivši napadač Atalante koji se ove godine okito naslovom prvaka Turske s Tranzbosporom. Zabio je 15 golova u tom pohodu, a klasu je pokazao srušivši Francusku kada je ušao s klupe. Na klupi su još iskusni Wass, Poulsen i Braithwaite, ali i Damsgaard. Mlado krilo za kojim je prošlo ljeto ludovalo pola Europe, ali je ostao u Sampdoriji te se mučio s ozijedama, ali nedvojbeno igrač koji može presuditi.




Hjumland je rotirao u oba susreta, ali za očekivati je da će sada krenuti s najboljima iz oba susreta. Zna se koje na golu kao i na bekovima ( Maahle s kojim će Juranović imati dosta posla, a na desnom Andersen). Stoperi Nelson i Vestergaard. Iako je Jensen igrao proti Austrije za očekivati je da će protiv nas krenuti s tandemom Delany i Hojbjerg koji je bio među najboljima u oba susreta. Na krilima Skov Olsen i Larsen koji je rješio Austriju. Možda i iznenadi pa od prve ubaci Damsgaarda s obzirom da Danska ima dobre rezultate i njegovu želju za igra ne bi nas trebalo čuditi da zaigra. Polušpica Eriksen i čovjek na kojeg bi Brozović trebao igrati flaster da ga zaustavi. U napadu imaju puno opcija, ali s obzirom na utakmicu s Francuskom Cornelius bi trebao dobiti priliku od prve minute.

Dalić je najavio određene promjene, ali bi trebao krenuti s najjačim sastavom. Na golu Livaković, Juranović desno, a na lijevom će opet biti dilema. Barišić je bio odličan protiv Francuske i u trenutku kada se mučimo sa stoperima njegova odgovornost prema obrani izrazito je bitna.  Kao stopere bilo bi dobro probati sa Ćaleta Carom i debitantom Erlićem koji je bio vrlo dobar na Poljudu.

 




 

View this post on Instagram

 

A post shared by Herrelandsholdet (@herrelandsholdet)

Imamo vjerojatno najbolji vezni red svijeta i ne smijemo ga razdvajati.  Napad bez Perišića izgleda oslabljeno, ali bilo bi zanimljivo vidjeti igrače koji su u formi. Oršić mora dobiti priliku od prve, Kramarić igra sjajno za ‘repku’ u zadnje vrijeme i ne bi bilo fer da bude na klupi. Pašalić je igrač sezone u Atalanti te njega kao špicu i Kramarića i Oršića kao krila mogli bi dobiti zanimljivo rješenje u napadu.

Danska sigurno neće ući s laganim stavom u utakmicu. Njima je Liga nacija ozbiljna stvar koliko god nepotrebna bila. Ako oni imaju takav stav moramo i mi.  Pobjedom bi vratili vjeru i samopouzdanje koje nam itekako treba.

Autor:Dnevno.hr/I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.