Foto: Damir Krajac / CROPIX

Odvjetnik Boysa nakon kazne zbog ustaške koračnice: ‘Nema osude četničke kokarde’

Autor: Dnevno GIŠ

Hrvatsko pravosuđe bilo je izuzetno promptno u slučaju pjevanja ustaške koračnice na stadionu u Velikoj Gorici tijekom susreta između Gorice i Dinama, od strane navijača Dinama Bad Blue Boysa.

Kako smo već pisali, nakon utakmice uhićena su osmorica pripadnika BBB-a koji su na tribinama pjevali spornu koračnicu, a od njih trojica su nepravomoćno osuđena u srijedu na sudu u Ivanić-Gradu na 60 dana zatvora s rokom kušnje od godinu dana, a još dvojici su izrečene zaštitne mjere jednogodišnje zabrane odlaska na stadione.


Jedan od branitelja uhićenih Boysa Hrvoje Lukavec izjavio je kako su kazne očekivane, ali je istaknuo ‘kako bi u duhu Deklaracije Vijeća Europe trebalo sve zločinačke režime adekvatno obilježiti kvalitetnim zakonom i na taj način omogućiti policiji i pravosuđu da postupaju pravedno i pravično prema svim počiniteljima prekršaja i kaznenih djela’.

Nije jasno definirano

“Nema osude četničke kokarde, ne zna se koji je dio NDH prihvatljiv, a koji nije i to stvara u društvu veliki osjećaj nepravde”, još je napomenuo Lukavec te podsjetio na odluku oko predmeta Josipa Šimunića i uzvikivanja pozdrava ‘Za dom spremni’.

Tada je Ustavni sud (bez Ingrid Antičević-Marinović) odbio je ustavnu tužbu Josipa Šimunića protiv odluke Visokog prekršajnog suda kojom je Šimunić kažnjen zbog uzvika ‘Za dom spremni’, koji se koristio u NDH.

Goran Mehkek / CROPIX

 

Šimunić je u žalbi naveo da je diskriminiran jer su u navodno sličnim slučajevima u Zagrebu i Kninu, oni koji su vikali ZDS oslobođeni. Jedini sudac koji se s tim nije složio je Miroslav Šumanović, jer kako je istaknuo, ‘nema univerzalnog odgovora o prirodi korištenja tog pozdrava’.

Dinamo se brani oko kontakta za Šimićevog nasljednika: ‘Nismo nudili bilo kakvu poziciju u klubu’
Bivši hrvatski reprezentativac bio je osuđen za poticanje mržnje na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti, jer je kako je obrazloženo u sudskoj presudi, ‘riječ o pozdravu korištenom u NDH, koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije’.

 
Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.