fbpx
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

ODLAZI LI HNL U KAOS? Nitko ne zna što će biti s TV pravima

Autor: G.I.Š.

Iako HNL nije medijski toliko atraktivna liga kao primjerice Nizozemska, novac dobiven od strane prodaje TV prava čisto solidno popunjava praznine u proračunu manjih klubova, a čak se usudimo reći da neki i dobrano ovise o njima.

No zadnjih tjedana svjedoci smo potpunog kaosa što se tiče poštivanja ugovora od strane tvrtke Endorphin Magine LTD, koja nije uplatila bankovna jamstva, te su naši klubovi u potpunoj neizvjesnosti oko toliko željene financijske injekcije.

Zadnji rok u kojem su trebali uplatiti garanciju je 26. siječnja, ali HNS je promijenio dogovor, te Endorphin Magine ne mora dati bankovna jamstva, nego je pristao na tri termina u kojima se obvezao uplatiti cjelokupan iznos za sezonu 2022./23. prije njezina početka. Do 15. veljače dužni su podmiriti prvu ratu od 2,5 milijuna eura, drugu do 15. ožujka, a treću do 15. travnja, brojke za drugi i treći obrok nemamo, pišu Sportske novosti.


Moguć raskid ugovora

Prva rata mora sjesti do 15. veljače na račun, a ako se to ne dogodi HNS je najavio raskid ugovora s tom tvrtkom i raspisivanje novog natječaja.

Iako HNS to nije dužan napraviti, pošto imaju pravo izravnom pogodbom odabrati nositelja TV prava, u Savezu kažu da će i dalje biti transparentni i svima zainteresiranima dati šansu.

Svi u ovoj priči, HNS, HNL i klubovi nadaju se kako se Endorphin Magine neće povući, ali novčane garancije nisu dostavili šest mjeseci prije stupanja na snagu TV prava 1. srpnja 2022. godine, što je bio prvi rok, neće ih dati niti do produženoga 26. siječnja, pa se mnogi u strahu kako bi posao od 103 milijuna eura mogao propasti.

Gledaniji od Lige prvaka

HNL je gledaniji primjerice na Arena Sportu od Lige prvaka, pa tom logikom HNL prava imaju svoju vrijednost, a u paketu su uz prvu domaću ligu i futsal, ženski nogomet i pojedine reprezentacije.
Zanimanje za preuzimanje prava već su iskazali Arena Sport u vlasništvu Telekom Srbije, United Media u vlasništvu jednog od najbogatijih Srba Dragana Šolaka koji je vlasnik Nove TV i Sport Kluba, a koliko se zna postoje još i kandidati iz Slovenije, Italije i Švicarske.

U svakom slučaju klubovi HNL-a još mjesec dana neće znati koja je sudbina novaca koju su trebali dobiti raspodjelom sredstava prikupljenih prodajom TV prava, a to će sigurno predstavljati još veći problem ako dođe do nove licitacije pravima za TV prijenose, koja bi mogla biti manja od sadašnje.
Autor:G.I.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.