fbpx
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

NOVO FILMSKO REMEK-DJELO JAKOVA SEDLARA! Evo zašto morate pogledati – ‘Hrvatske sportske legende’!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Hrvatske sportske legende!

Jakov Sedlar ima novi dokumentarni film, koji će sigurno pobuditi pažnju. Riječ je filmu „Hrvatske sportske legende“ (120 godina hrvatskog sporta). Taj iznimno veliki projekt prepoznao je Anton Kikaš, koji je dosad financirao većinu Sedlarovih filmova, i kako nam je rekao, kad je čuo da ni za taj uradak hrvatska država „ne da ni lipe“ ponovno se sam ponudio za producenta…

“Više su za Hrvatsku učinile naše sportske legende, nego cijela Granićeva diplomacija zajedno, a danas se sportaše zaboravlja, dok diplomati vode glavnu riječ u državi”.


O tome što im znači Hrvatska i kako su se osjećali na pobjedničkim postoljima kada je svirala „Lijepa naša” u filmu, među ostalima, govore Luka Modrić, Mario Mandžukić, Zlatko Dalić, Ćiro Blažević, Sandra Perković, Ivano Balić, Davor Šuker…Sjajan tekst napisao je književnik Nino Škrabe, a interpretira ga legendarni HTV-ov komentator Mićo Dušanović.

“Hrvatske sportske legende prvi je film uopće koji na jednome mjestu cjelovito iznosi i prikazuje najslavnije hrvatske sportaše u povijesti kao i hrvatske momčadi koje su diljem svijeta pronijeli slavu Lijepe naše”, –kazao je Sedlar te dodao da su se mnogi filmovi bavili pojedinačnim karijerama i sudbinama velikih hrvatskih sportaša, ali se već dugo vremena osjećala potreba za jednim ovakvim filmom koji će hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti pokazati što je na sportskom planu napravio hrvatski narod.

Sedlar, inače i sam sportaš, svojedobno vrlo uspješni vaterpolist, na početku je pojasnio zašto je potrebno obilježiti 120. obljetnicu hrvatskog sporta i naših uspjeha: ” Prvi Hrvat koji je osvojio medalju u nekom važnom međunarodnom natjecanju bio je Milan Neralić na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine. Natjecao se u mačevanju za Austro-Ugrarsku. Nakon toga je Đuro Stantić, Hrvat iz Subotice, osvojio medalju u brzom hodanju, u Ateni… Dakle, službeno ulazimo u 120. obljetnicu hrvatskih sportskih uspjeha. Mi smo jedina država na svijetu za koju su tri oca i tri sina u istome sportu osvajali medalje. U vaterpolu zlato imaju očevi i sinovi Šimenc, Sukno i Bukić.”

Ovaj film prikazuje najveće hrvatske sportske legende: od Milana Neralića, prvoga Hrvata koji je osvojio medalju na Olimpijskim igrama, preko Bernarda Vukasa, Đurđice Bjedov, Mate Parlova, Dražena Petrovića, Gorana Ivaniševića, Davora Šukera, Janice Kostelić i Sandre Perković, do Marija Mandžukića, Ivana Rakitića i Luke Modrića. Zahvaljujući hrvatskim sportskim legendama, hrvatski se narod sjajno pozicionirao između velikih sila koje su često gledale u leđa našim sportašima.
Kada je došao na ideju snimanja ovakvog filma, Jakov Sedlar od državnih je tijela odbijen. Konkretno, zatražio je pisanim putem kako od HOO-a, tako prvenstveno od ministra u tadašnjem Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, pomoć pri realizaciji projekta. Financijsku naravno, na što mu je odgovoreno iz tadašnjih državnih tijela kako “…nastavno na zamolbu nisu u financijskoj mogućnosti popratiti projekt…” – upoznaje nas s lošim startom odlične ideje Anton Kikaš, neprijeporno veliki hrvatski domoljub i zaljubljenik u sve hrvatsko.

Njemu pak nije trebalo ni puno, ni dugo…
“Nakon što mi je Sedlar spomenuo kako ima problem, ja sam rekao da imam rješenje. Ja sam preuzeo troškove produkcije na svoje ime. Sa zadovoljstvom. Naime, znate što, mnogi koji me ne znaju ili mi ne žele dobro, ne shvaćaju da ja crpnim snagu, energiju i volju baš onda kada mi nešto zabranjuju, otežavaju, kada me blate i slično. E, tada iz inata uprem sve snage”.

Nakon zagrebačke promocije koja je održana u četvrtak danas je promocija u Osijeku u 19.30 u kinu Urania.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.