Njemačka policija ima dokaze o 15 namještenih utakmica HNL-a

Autor: M.S.

Riječ je o utakmicama iz 2009. godine, koje USKOK ne istražuje u akciji Offside. Njemačko tužiteljstvo proslijedilo je spise i nadležnim hrvatskim organima, a uz svaku utakmicu se spominju i imena osoba za koje se sumnja da su namještali utakmice.

Njemačko tužiteljstvo u Bochumu u zadnjih mjesec dana je podiglo prve dvije optužnice protiv četvorice osumnjičenih iz vrha kladioničarske mafije u Njemačkoj.

Pram napisima u Der Spiegelu, berlinski Hrvat Ante Šapina je u pritvoru pristao na suradnju s istražiteljima. On je otkrio Nijemcima namještanje 170 utakmica i ilegalnu zaradu od veću od dva milijuna eura na kladionicama, većinom u Aziji, javlja Jutarnji list.

Nakon toga iskaza, policija i tužiteljstvo u Bochumu rekli su kako postoji sumnja da je kladioničarska mafija namjestila ili pokušala namjestiti 14 utakmica klubova iz 1. HNL-a. Popis je kasnije obuhvatio i jednu utakmicu 2. HNL-a.

Riječ je o utakmicama iz 2009. godine, koje USKOK ne istražuje u akciji Offside. Njemačko tužiteljstvo proslijedilo je spise i nadležnim hrvatskim organima, a uz svaku utakmicu se spominju i imena osoba za koje se sumnja da su namještali utakmice.

Najčešće se spominje ime Jakova Suraća, osumnjičenog i Offsideu. On je dojavljivao kako se kladiti na dogovorene utakmice. Reno Sinovčić se ne spominje izravno, već kao osobu ‘koja se krije iza Suraća’.

I neki su igrači Zadra i Šibenika tražili od Šapine određene iznose za sebe i kolege kako bi odigrali ‘prema dogovoru’, što je za Šapinu ipak bilo preveliko ‘ulaganje’ te je ovaj odustao. Jutarnji donosi i listu utakmica:

12. travnja Šibenik – Zadar (0:0)




14. travnja Segesta Sisak – Slavonac CO (0:0) (2.HNL)

22. travnja Hajduk – Croatia Sesvete (5:0, poluvrijeme 2:0)

22. travnja Dinamo – Zadar (2:0)




26. travnja Zadar – Hajduk (0:3, poluvrijeme 0:1)

10. svibnja Zadar – Cibalia (3:1, poluvrijeme 1:1)

10. svibnja Croatia Sevete – Inter-Zaprešić ( 0:3, poluvrijeme 0:1)

13. svibnja Dinamo – Hajduk (3:0, poluvrijeme 2:0)

24. svibnja Zadar – Croatia Sesvete (1:1, poluvrijeme 0:0)

31. svibnja Zagreb – Zadar (3:1, poluvrijeme 2:1)

8. kolovoza Zadar – Šibenik (2:1, poluvrijeme 1:0)

8. kolovoza Croatia Sesvete – Dinamo (2:5, poluvrijeme 2:3)

8. kolovoza Varteks – Lokomotiva (2:1, poluvrijeme 1:1)

12. rujna Zadar – Croatia Sesvete (2:0, poluvrijeme 1:0)

2. listopada Međimurje – Lokomotiva (0:3, poluvrijeme 0:2)

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.