Foto: Damir Krajac/CROPIX

Nije san već java: Grad, Crkva i Vlada usuglasile stavove oko stadiona na Maksimiru

Autor: Dnevno GIŠ

Doba darivanja je najljepše doba u godini pa su se tako krajem 2023. godine oglasili mnogi klubovi i HNS o gradnji stadiona i gradnji sportske, ponajprije nogometne infrastrukture.

Tako se najavljuje novi stadion na Poljudu, Mišković je predstavio ‘Novu Kantridu‘, Koprivnica isto ima namjeru napraviti novi stadion Slaven Belupu, a dan nakon Sv. Nikole, osvanula je vijest kako je napokon pao dogovor i za Maksimirsko ruglo.

“Danas ćemo usvojiti odluke o sklapanju dvaju sporazuma o razumijevanju, jedan sa Zagrebačkom nadbiskupijom, a drugi s Gradom Zagrebom u vezi s rekonstrukcijom stadiona i izgradnjom ili rekonstrukcijom objekata Katoličke Crkve na deset lokacija u Zagrebu, što će biti na zadovoljstvo brojnih vjernika”, rekao je premijer RH Andrej Plenković.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Pao dogovor

Nakon Plenkovića oglasio se i Grad, koji je potvrdio vijesti kako je napokon usuglašen trokut, Država, Grad i Crkva i da su skinute zadnje prepreke za početak priprema gradnje stadiona na Maksimiru.

Grad Zagreb je povodom toga izdao i priopćenje. koje prenosimo u cijelosti:

“Grad Zagreb, Vlada Republike Hrvatske i Zagrebačka nadbiskupija postigli su dogovor o rješenju imovinsko-pravnih odnosa nužnih za izgradnju novog gradskog stadiona u Maksimiru. Dogovor će biti operacionaliziran kroz dva sporazuma za koja se očekuje da će biti potpisana ovaj mjesec: jedan između Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske, a drugi između Vlade Republike Hrvatske i Zagrebačke nadbiskupije.”Ipak se kreće

“Sporazumima se definira odustajanje Zagrebačke nadbiskupije od započetih postupaka u kojima se potražuje naturalni povrat nekretnina, te utvrđuje da je Grad Zagreb jedini vlasnik nekretnina na kojima se planira izgradnja novog stadiona Maksimir.

Istovremeno, Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb obvezuju se u sljedeće dvije godine osigurati preduvjete za izgradnju ili rekonstrukciju deset crkava ili drugih objekata Katoličke crkve u Zagrebu na lokacijama Botinec, Sveta Klara/Podbrežje, Jakuševec, Blato, Jelkovec/Sopnica, Sesvetska Sela, Sesvetski Kraljevec, Kajzerica, Špansko Zapad i Trnjanska Savica.

Grad Zagreb uputio je danas na usvajanje u Gradsku Skupštinu Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije „Gradskog stadiona Maksimir“ i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke crkve na 10 lokacija u Gradu Zagrebu. Očekuje se da će Sporazum biti usvojen na sjednici Gradske skupštine koja počinje 12. prosinca 2023. godine.

Hrvati baš jako vole kad ih se tako žestoko laže: Jedno političko obećanje još se pamti

Grad Zagreb naručio je studiju predizvodljivosti koja će definirati prateće sadržaje uz sami stadion, koji će omogućiti održivost investicije, budući za izgradnju stadiona neće biti utrošen javni novac. Po dovršetku studije, Grad Zagreb će raspisati javni urbanističko-arhitektonski natječaj za najbolje rješenje organizacije ovog prostora, te pokrenuti ostale radnje za što skoriji početak izgradnje novog stadiona na Maksimiru.

Potpisom ova dva sporazuma, nakon 26 godina rješava se imovinskopravni spor, pokrenut još 1997. godine”, navodi se u priopćenju Grada Zagreba.

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.