Igor Kralj/PIXSELL

NEKI ĆE BITI BIJESNI ZBOG OVOGA: Predsjednica dala neočekivan komentar na Thompsona i doček Vatrenih

Autor: Bruno Herljević

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, odradila je veliki intervju za Deutsche Welle u kojem je komentirala je i nastup Vatrenih na Svjetskom prvenstvu, kao i pisanje inozemnih medija koji su izrazili strah da bi euforija i domoljubno ozračje koje vlada nakon osvajanja srebra na Mundijalu moglo dovesti do jačanja nacionalizma.

Predsjednica Grabar-Kitarović smatra kako taj strah nije opravdan i kako “tu simbiozu između nogometa, domoljublja pa i politike ne treba sprječavati”.

Naglašava kako na sportskim rezultatima može profitirati cijela država u i to u smislu rebrandiranja Hrvatske kao moderne države. Kazala je kako je na doček hrvatskih reprezentativaca u Zagrebu i drugim gradovima. ponosna i kako tih nekoliko dana nije bilo niti “jednog jedinog incidenta, nije bilo nikakvih borbenih pokliča, ni ustaških pozdrava, ničega što bi imalo sličilo na govor mržnje ili netrpeljivost prema bilo kome”.

DW je upitao predsjednicu kako je moguće da na poziv reprezentativaca dođe i sudjeluje pjevač čiji su koncerti u drugim zemljama zabranjeni. Grabar-Kitarović odgvorila ne smatra to relevantnim. “Prije svega treba poštivati volju igrača, oni su to htjeli, oni su htjeli da na dočeku bude gospodin Marko Perković Thompson, to je bio čisti nacionalni ponos, nikakav nacionalizam, ništa što je upereno protiv bilo koga drugoga”, rekla je Grabar-Kitarović.

Iz DW-a su inzistirali na tome da su na Trgu bili i ljudi koji ne podržavaju Thompsona i to što on predstavlja. Na to je predsjednica rekla kako i ona voli neke njegove pjesme. “Iznimno su mi drage i omiljene te slušam i volim neke njegove pjesme i mislim da su dobre za nacionalno zajedništvo, stojim iza toga”, rekla je predsjednica.

“Iskreno te neke njegove pjesme koje se spominje i citira po portalima nikada nisam čula niti sam vidjela dokaze da postoje. Ali pjesma ‘Lijepa li si’ to apsolutno nije, a to je himna igrača reprezentacije”, zaključuje predjsednica.

Iz DW-a naglašavaju kako doček na Trgu nije bio privatna zabava igrača već mjesto na kojem su svi došli slaviti uspjeh, pa čak i oni koji ne podržavaju Thompsona. Predsjednica je na to rekla da poštuje volju igrača, ali je pritom osudila sve totalitarne režime, od nacizma pa sve do fašizma i komunizma.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.