Foto: Ranko Suvar/CROPIX

Navijači u Zagrebu u panici skakali iz zapaljenog autobusa, sve izazvala skupina huligana

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Dinamo i PAOK će u utakmicama koje su na rasporedu 7. ožujka u Zagrebu i tjedan dana kasnije u Solunu odlučivati o putniku u četvrtfinale Konferencijske lige, a nakon što je ždrijeb u Nyonu spojio aktualne hrvatske prvake s grčkim klubom, tu je i strah od tenzija jer se još pamte neredi u Ateni prije nego je Dinamo trebao igrati protiv AEK-a proteklog ljeta u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Jedan dalji pogled u prošlost, pak, daje podsjetnik na ružne scene u kojima su s jedne strane bili navijači Dinama ili da se to preciznije opiše, skupina huligana koja je u Zagrebu izvela napad dok je PAOK bio u glavnom hrvatskom gradu u natjecanju po skupinama u Konferencijskoj ligi, 2010. godine.

Tada se pamti napad na autobus u kojem su u Zagrebu bili navijači PAOK-a. Nakon što je skupina od 30-ak zamaskiranih huligana napala autobus koji je prevozio navijače PAOK-a, zapaljene i bačene baklje izazvale su požar u autobusu, a slijedile su dramatične scene u kojima gostujući navijači nastoje pobjeći iz dima i vatre. Neki su skakali iz zapaljenog autobusa, sve se zbivalo na raskrižju Avenije Dubrovnik i Ulice SR Njemačke, a slijedile su i posljedice.

Šteta se zbrajala, a sud donio kazne

Nakon napada, troje ozlijeđenih navijača iz Grčke je bilo primljeno na zagrebačku Traumatologiju, a još sedmero je odbilo liječničku pomoć. Pored toga, zbrajala se i materijalna šteta, koja je bila procijenjena na više od 480 tisuća tadašnjih kuna. Takav je bio epilog što se nastale štete tiče, a dio priče bio je i s reakcijom organa reda.

Počinitelji napada su bili privedeni, a njih devetorica su kasnije dobili i osuđujuće sudske presude, na sveukupno 16 godina i devet mjeseci zatvora. Sudsko vijeće procijenilo je da se radilo o “klasičnom primjeru huliganizma” te o “bestijalnom činu”, a sutkinja Sanda Bramberger Ostoić kazala je da je sve bilo organizirano.

“Radi se o netrpeljivosti prema svima drugima. Iako smo u sudnici mogli čuti da je riječ o jednom nepromišljenom činu, ovdje se radi o dobro organiziranom događaju. Ranije ste pripremili sve predmete kojima ste napali autobus, a i lokacija je također izuzetno dobro odabrana. Napali ste u blizini škole kako bi se brzo mogli izgubiti među učenicima. Nije čak niti riječ o srazu navijačkih skupina jer je mjesto na kojem se sve zbilo takvo da nije moglo doći do izravnog sukoba”, rekla je sutkinja.
Reprezentacija se od toga nije dugo oporavila, a sve je pokrenuo predsjednik i loša izjava

Nisu svi bili uhvaćeni

“Zapanjuje činjenica što ste u cijelu priču ušli bez razmišljanja da nekog možete ubiti. Kakav će biti ishod i posljedica, vama nije bilo bitno”, dodala je još sutkinja govoreći o ovom napadu, nakon kojeg nisu bili uhvaćeni svi počinitelji iz skupine huligana koja je izazvala kaotične i opasne scene u Zagrebu.
Presude su mogle biti i teže, s obzirom na to da su za ugrožavanje života i imovine prijetile kazne zatvora u rasponu od tri do deset godina, no sud je bio nešto blaži zbog mladosti počinitelja. Teže su, pak, mogle biti i posljedice, no da se one ne dogode, pomogla je brza reakcija vatrogasaca koji su spriječili širenje požara.

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.