Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

MNOGIMA JE PROMAKAO OVAJ PODATAK! Modrić je uspio nešto što ni Cristiano ni Messi do sada nisu!

Autor: Bruno Herljević

Argentinski majstor Lionel Messi i portugalska zvijezda Cristiano Ronaldo rekorderi su sa po pet nagrada za najboljeg nogometaša svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Međunarodna nogometna federacija nagradu za najboljeg nogometaša svijeta dijeli od 1991. godine, a prvi dobitnik je bio Nijemac Lothar Matthaus. Od 2010. do 2015. godine nagradu je dodjeljivala u suradnji s France Footballom koji najboljem nogometašu svijeta daje Zlatnu loptu. Međutim, prije tri godine FIFA i Francuzi odlučili su se razići.

Nagradu su do sada dobivali nogometni majstori kao što su Brazilci Ronaldo, Ronaldinho, Romario, Rivaldo i Kaka, Talijani Roberto Baggio i Fabio Canavaro, Francuz Zinedine Zidane, Nizozemac Marco van Basten, a od 2008. godine nagradu su osvajali jedino Portugalac Cristiano Ronaldo i Argentinac Lionel Messi. Obojica po pet puta.

Luka Modrić se može pohvaliti kako je tek 15. igrač koji je ušao u odabrani društvo. Najviše nagrada je otišlo u Brazil, čak osam. Ronaldo je tri puta bio najbolji, Ronaldinho dva puta, a po jednom su nagradu za najboljih igrača svijeta dobili Romario, Rivaldo i Kaka.

Zanimljivo, Modrić je postao tek prvi nogometaš u posljednje 24 godine koji je u istoj godini dobio nagradu za najboljeg nogometaša svijeta i za najboljeg igrača svjetskog prvenstva. Posljednjem je to uspjelo Brazilcu Romariju 1994. godine.

Međutim, ono što je još važnije i u čemu je Luka Modrić zasjenio čak i Messija i Ronalda, a to je činjenica da je Modrić osvojio u jednoj godini tri prestižne nagrade. Prvo je dobio onu za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva, potom onu za najboljeg igrača Europe i na kraju ovi FIFA-inu za najboljeg igrača svijeta. Time je ušao u povijest jer tako nešto do sada nikome nije uspjelo.

Modrić je također favorit i za onu posljednju, prema mnogima i najveću i najvažniju nagradu, Zlatnu loptu, koju dodjejuje France Football krajem godine.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.