Wikipedia/ilustracija

Messi, Neymar i Modrić znaju sakriti loptu, ali i zamračiti novac i pokušati izbjeći porez…

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Luka Modrić tek nam je povod. Njegov slučaj, zapravo istraga usmjerena prema njegovom neplaćanju poreza nije ništa novog u svijetu sporta. Otkako je u svijet sporta ušao profesionalizam, velike zarade, od tada traje vječna borba sportaša, sportskih dužnosnika s jedne i poreznika i istražnih organa s druge strane. Baš svako društvo koje drži barem malo do sebe pomno prati tko plaća kao i tko ne plaća porez. S time da se ove druge ne libi oštro kazniti bez obzira bila riječ o znanom ili neznanom pojedincu, uglednom ili neuglednom, sportašu ili kulturnom radniku, bogatom ili siromašnom…

Nakon što je španjolska porezna policija pročešljala poslovanje madridskog Reala i igrača koji su pod ugovorom s tim klubom ispliovale su brojne manjkavosti. Konkretno, kod Luke Modrića je pronađeno uredno poslovanje kod isplaćivanja klupskih plaća, a neuredno kod plaćanja prava za snimanje reklama i sponzorskih poslova. Porezni organi terete Modrića da je u cilju izbjegavanja plaćanja poreza sa suprugom Vanjom otvorio tvrtku u Luksemburgu. S ciljem da preko nje izbjegne plaćanje poreza od reklama i drugih sponzorskih poslova u Španjolskoj. Tvrtka se zove – Ivano. Ime joj je podano po njihovom sinu, a dotično poduzeće sa sjedištem u Luksemburgu počelo je poslovati četiri mjeseca nakon što je Modrić došao iz Tottenhama u Madrid. Usput budi rečeno, porez u Luksemburgu je tek jedan posto, u Španjolskoj od 30 do 50 posto, ovisno o svotama.

Posao je išao na sljedeći način, sponzori su uplaćivali novac tvrtki Ivano SARL, osnovanoj 20. prosinca 2012. u Luksemburgu. K tome, porezna uprava u Madridu pokrenula je istragu protiv Modrića još 18. siječnja i to zbog sumnjivih poreznih prijava za 2012., 2013., i 2014. godinu. Naime, u Modrićevim poreznim prijavama nije bilo dobiti od reklama, odnosno, od sponzora kao što su Nike i Nivea. Novac je očito otišao prema Luksemburgu… Tvrtka Ivano od onivačkog kapitala od 3,6 milijuna eura došla je do svote od šest milijuna u svom portfelju. Taj su novac uplaćivali sponzori među kojima je i Nike čiju robu Modrić nosi u Realu. Isto tako klub mu je svake godine uplaćivao 1.5 milijuna eura zbog korištenja prava na njegov imidž.

Naravno, Španjolci su znani kao nemilosrdni prema utajivačima poreza, znaju to dobro i Messi i Neymar i mnogi drugi. Uostalom, od poreza država i red u njoj egzistiraju i svako izbjegavanje poreza shvaća se kao podrivanje sustava koji bi morao čuvati i one koji zarađuju, i od svoje zarade plaćaju taj porez da bi uživali i sigurnosti svog imetka i života.

U cijeloj priči Modriću na ruku ne ide i njegova prošlost. Bilo je i istraga u Tottenhamu, u Engleskoj. Modrić je u rujnu 2015. godine morao platiti oko pola milijuna eura zbog neplaćanja poreza u 2009. i 2010. godini. Isto tako u 2015. godini Modrića je ispitivao hrvatski USKOK u slučaju porezne utaje i izvlačenja novca iz Dinama. Ovdašnja policija ga sumnjiči da je preko njegova računa nezakonito isplaćivan novac Zdravku mamiću i članovima njegove obitelji.

Modrićev slučaj poprilično je sličan sa slučajem oca proslavljenje njemačke tenisačice Steffi Graf. Dakle, njen otac Peter je svu zaradu kćeri uplaćivao na fiktivne račune u inozemstvu, sve kako bi zaobišao njemačke porezne organe. Zamračio je tako 12 milijuna njemačkih maraka poreza! Njemački sud mu je odrapio tri godine robije. Vrijedni Peter sa svojom kćeri haračio je teniskom svjetskom scenom, napravio od svoje mezimice najbolju tenisačicu svih vremena koja je osvojila 22 Grand Slam naslova, u jednoj sezovni sva četiri Grand Slama i Olimpijske igre. No, teško se odvajao od novca, a njemački sud kao i u kud i kamo poznatijem slučaju Uli Hoenessa nije imao milosti!

Koliko gospodarski razvijene zemlje pomno prate i ultimativno zahtijevaju plaćanje poreza svjedoči i slučaj Borisa Beckera, možda najvećeg tenisača svih vremena, a njemačkog najboljeg sigurno za sva vremena!

On je još i dobro prošao. Nakon suđenja zbog utaje poreza od 3,1 milijun eura osuđen je samo na novčanu kaznu od pola milijuna eura, uz plaćanje zaostalog prethodnog poreza te na dvije godine zatvora uvjetno. Nakon završne riječi suca s olakšanjem je izjavljivao, jer je znao da je mogao završiti na robiji.”Slobodan sam, to je najvažnije”! Sud je ipak uzeo u obzir njegovo priznanje, makar su se neki krugovi u Njemačkoj čak i bunili prema milosti suca koji je presudio Beckeru. Zbog utaje poreza u Njemačkoj se godišnje izrekne više od tisuću godina zatvorskih kazni i nekoliko stotina milijuna eura novčanih.




Njemački nogometni stručnjak, bivši proslavljeni nogometaš i u tom trenutku predsjednik Bayerna Ulli Hoeness utajio je porez, otkriven je relativno lako i sud nije imao milosti. Bez olakotnih okolnosti, jer Hoeness nije u Njemačkoj tkogod – dobio je tri i pol godine zatvora i ostao pritom bez predsjedničkog mjesta u Bayernu, navukavši bijes milijunske armije navijača nogometnog giganta iz Bavarske.

U njemačkom društvu osude Hoenessa potakla je mnoge pozitivne pojave. Slučaj Ulija Hoenessa i drugih poznatih osoba koje su utajile porez njemačkim vlastima, ponukao je 55.000 osoba u posljednje četiri godine da se same prijave poreznoj upravi i plate čak 3,5 milijarde eura poreza.

Sport kao unosan posao globalnih razmjera, sa zaradama neslućenih razmjera, praktički je najplodnije tlo za – utaju poreza. Recentan slučaj s optužbama za utaju poreza čelnika zagrebačkog Dinama, braćom Mamić, Zdravkom i Zoranom te Damirom Vrbanovićem nije niti raritetan niti jedinstven. Cijeli svjetski sport pršti od afera utaje poreza,a neki najveći sportaši svih vremena, pa i današnjice suočili su se s ozbiljim optužbama i gadnim presudama. Svi se slažu da su Španjolci u toj priči najstroži.




Osjetio je to bivši predsjednik Seville Jose Maria del Nida. Vrhovni sud u Španjolskoj osudio ga je zbog korupcije i utaje poreza na čak sedam godina zatvora. Baratanje s basnoslovnim zaradama i one najbolje i najbogatije doslovce tjera na skrivanje svojih prihoda, time i na utaju poreza.

Pa čak i najbolji nogometaš današnjice, član Barcelone, Argentinac Lionel Messi nije naišao na razumijevanje španjolskih vlasti koji su otkrili “rupe” u prikazivanju njegovog poslovanja. Messi se žalio na podignutu optužnicu, s obzirom na to da je otac njegov predstavnik zadužen za financije, no sudac je odbio taj zahtjev, uz objašnjenje da je Argentinac morao znati što se događa s njegovim novcem. Naposljetku, pala je odluka. Lionel Messi zajedno sa svojim ocem Jorgeom koji je “pazio” na poslovanje morali su nadoplatiti pet milijuna eura poreza u španjolski proračun. Oba dvojica imali su sreće što ih je zaobišla zatvorska kazna. Španjolski sud je objavio kopiju njihove uplate i potpisao je kao “korektivnu isplatu”. Iako su i otac i sin tvrdili da nisu ništa utajili, suočeni s dokazima uplatili su razliku poreza za koju ih je teretilo španjolsko pravosuđe.

Njegov suigrač iz Barcelone, Brazilac Neymar također se suočava sa sličnim optužbama. No, otužuje ga sud u Brazilu, Neymar i gle, njegov otac dio su istrage zbog utaje poreza u razdoblju od 2011. do 2014. godine. Također, pod istragom je i Neymarov transfer iz Santosa u Barcelonu.

A što se tek dogodilo možda najboljem rumunjskom nogometašu svih vremena, Gheorgi Popescuu. Taj igrač koji je igrao i za Barcelonu, Tottenham i Galatasaray kandidirao se za predsjednika Rumunjskog nogometnog saveza. No, u nagloj istrazi dokazano je da je “sakrio nekoliko milijuna od poreznog obračuna”, a sud mu je odmjerio silnu kaznu, od tri godine i jedan mjesec strogog zatvora.

Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.