Marković: HNS nikada nije bio u boljoj situaciji

Autor: Ante Junaković

HNS odbacuje medijske napise o 'kriminalizaciji cijele nogometne organizacije i nogometne obitelji' i 'još jednom uvjerava hrvatsku javnost da je interes HNS-a i nogometa da se krivci pronađu i jasno osude.'

Hrvatski nogometni savez (HNS) je u petak dao punu podršku svim istražnim tijelima Republike Hrvatske uključenim u rasvjetljavanje afere “Offside”, rekao je predsjednik krovne nogometne organizacije Vlatko Marković na konferenciji za novinare upriličenoj nakon sjednice Izvršnog odbora HNS-a.

Na upit zašto je HNS šutio o istražnim istražnim radnjama njemačkog državnog odvjetništva glede namještanja utakmice i klađenja najjasniji odgovor je ponudio Zoran Cvrk .

– Mi ne možemo artikulirati naše postupke onako kako to od nas zahtijevaju mediji. Zato smo i tako radili i ponašali se. Mora se omogućiti normalan istražni postupak. Zašto smo bili oprezni u komunikaciji? Iz jednostavnog razloga jer se radi o ljudskim sudbinama, svjedočanstvima, istražnim radnjama. Zato mi ne možemo biti toliko otvoreni prema javnosti. Ja se osobno pitam kako organizirati utakmicu Hajduk-Dinamo u rujnu u Splitu u svjetlu svega iznesenog u medijima.

– Govorimo o vrlo ozbiljnim stvarima gdje možemo istupati samo kad smo posve sigurni. Činjenica jest da je do kriminalnih radnji došlo i da zbog toga nogometna organizacija ima štete. Tu štetu želimo razriješiti s jasnim stavom da počiniteljima nogometna organizacija to neće oprostiti, – rekao je Cvrk.

Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić izjavio je pak da ‘nema razloga’ da podnese ostavku i da ‘tamo gdje se vode postupci Savez surađuje maksimalno’.

Najoštrije je prema novinarima istupio Vlatko Marković:

– HNS se po vašem razmišljanju nalazi u katastrofalnoj situaciji, a ja vam velim da nikad nismo bili u boljoj situaciji. Mislim da ste je vi stvorili, Slovenija je imala istu priču prije pet mjeseci, pa i Slovenija, Srbija i Mađarska, pa sad i mi. Nažalost, nigdje ne postoji tolika briga za Savez kao kod nas. Mi znamo tko smo i što smo. Zašto nitko od vas ne ode u Njemačku, pa na licu mjesta sve ispita. Inače, nemam nikakvih spoznaja o rečenici Zdravka Mamića da je stotinu ljudi bilo na razgovorima u Nyonu. Ja o tome prvi puta čujem, – veli Marković.




Na pitanje novinarke jedne od televizija hoće li stalno pjevati tu, jednu te istu pjesmu, Marković je dobacio da hoće, ‘s vama u duetu’.

Ivan Brleković je nekako bio u pomirljivom raspoloženju. Ostao je u Izvršnom odboru, nije više dopredsjednik Saveza i predsjednika tijela za borbu protiv korupcije, no ovog puta je izostala kritika na rad čelnika HNS-a.

– Kad sam govorio o velikim ribama mislio sam na velike igrače u inozemstvu, ne kod nas – probao se izvući. Moje neslaganje sa Srebrićem nije osobne prirode, ja samo mislim da sam neke stvari trebao ranije znati – komentirao je Brleković.




Priopćenje HNS-a:

HNS kao krovna nogometna organizacija želi još jednom iskazati jasan stav glede ilegalnog klađenja i namještanja nogometnih utakmica, kao i drugih kriminalnih aktivnosti vezanih uz nogomet.

Još jednom u potpunosti osuđujemo bilo kojeg pojedinca koji na bilo koji kriminalni način nanosi štetu nogometu i HNS-u kao nogometnoj organizaciji i svim nogometnim i športskim djelatnicima koji vrijedno obavljaju mnoge poslove i omogućuju svojim radom i športskim zalaganjem da nogomet bude jedan od najznačajnijih športova u Republici Hrvatskoj.

Posljednja zbivanja vezana uz aferu “Off side”, nikako ne govore u prilog tome, međutim ponavljamo da je HNS u potpunosti određen i traži jasne sankcije za počinitelje bilo kojeg kriminalnog djela vezanog uz nogomet.

HNS ne samo da osuđuje ovu pojavu, već je pojedincima koji su pod sumnjom da su sudjelovali u izvršenju kaznenih djela izrekao mjeru suspenzije do okončanja kaznenog postupka, kao što to nalaže Zakon o športu, te disciplinski i drugi pravilnici HNS-a.

UEFA kao krovna nogometna organizacija započela je krajem prošle godine kampanju protiv ilegalnog klađenja i namještanja rezultata za koje smatra da su najveća opasnost za nogometnu organizaciju, a posebno za profesionalni nogomet.

HNS je sa svojim predstavnikom sudjelovao na rečenom seminaru i od tada jasno sudjeluje u borbi protiv ovog oblika kriminala.

Podsjećamo da smo i prije izbijanja afere “Off side” formirali komisiju za sprječavanje i borbu protiv ilegalnog klađenja, te da smo po izbijanju afere “Bochum” i saznanja da su pod sumnjom i neke utakmice I HNL, kao i osobe iz Hrvatske, pa i iz nogometne organizacije ostvarili potpuni kontakt i stavili se na raspolaganje tijelima Republike Hrvatske koja provode istražne radnje.

Vezano za posljednje medijske napise o aferi klađenja, na zahtjev UEFA, HNS je od NK Dinamo Zagreb zatražio aktivno sudjelovanje i potpunu suradnju sa istražnim i disciplinskim tijelima UEFA kada je u pitanju moguće namještanje rezultata u kojima je navodno sudjelovao športski direktor kluba g. Zoran Mamić .

Kao što je već poznato g. Zoran Mamić je bio na saslušanju u sjedištu UEFA gdje je dao iskaz, te se stavio na raspolaganje ne samo tijelima UEFA, već i svakoj drugoj istrazi koja može nastupiti.

HNS će i nadalje aktivno sudjelovati u svakoj istrazi, bilo UEFA – naše krovne kontinentalne nogometne organizacije, bilo istražnih i drugih tijela Republike Hrvatske sa jasnim ciljem borbe protiv organiziranog i svakog drugog kriminala vezanog uz nogomet i nogometne djelatnike.

Dio medija je nažalost pojedine postupke u tijeku istrage počeo tumačiti kao neodlučnost HNS u borbi protiv “kladioničarske mafije” i započeo sa kriminalizacijom cijele nogometne organizacije i nogometne obitelji što ovim putem najoštrije osuđujemo i još jednom uvjeravamo hrvatsku javnost da je interes HNS-a i nogometa da se krivci pronađu i jasno osude.

Zato još jednom dajemo punu podršku svim tijelima Republike Hrvatske uključenima u ovu istragu, sa kojima ćemo u potpunosti surađivati. Uvjeravamo hrvatsku javnost da će HNS po okončanju postupka i po pravomoćnosti presuda biti jednako tako beskompromisan , bez obzira o kojem ili kojim pojedincima u nogometnoj organizaciji se radi.

Autor:Ante Junaković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.