Foto: Damir Krajac / CROPIX

MAMIĆEVCI UZVRAĆAJU UDARAC! Nastavlja se rat priopćenjima i obraćanjima za javnost

Autor: Dnevno.hr/G.I.Š

Rat za Dinamo prešao je u svoju fazu kada su zaraćene strane zauzele položaje i čekaju pravno razrješenje njihovih zahtjeva.

Tako je dan nakon istupa Zdravka Mamića u Mostaru i reakcije Krešimira Antolića i potom Ante Čačića, u petak reagirala takozvana Mamićeva struja Skupštinara Dinama.

Po dobrom običaju otrovne strelice se pucaju preko medija, a priopćenje “većine članova Skupštine GNK Dinamo” prenosimo u cijelosti.

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Priopćenje većine Skupštinara

“Poštovani predstavnici medija,

nastavno na pokušaje političkih pritisaka kojima su izloženi članovi najvišeg tijela GNK Dinamo i drugih tijela upravljanja GNK Dinamo, te dezinformacije koje o odnosima hrvatskih sportskih klubova i politike svakodnevno možemo pročitati u pojedinim medijima, a koje bi po hrvatski nogomet i sport mogle imati katastrofalne posljedice molimo Vas da u svojim medijima u cijelosti objavite priopćenje većine članova Skupštine GNK Dinamo koji traže izvanredno sazivanje sjednice Skupštine GNK Dinamo.

UEFA: politici nije mjesto u nogometu




Ulazi li politika u GNK Dinamo? – Tako možemo sažeti posljednje narative koji se ponavljaju u medijima. Pretendenata je više i teško je razabrati tko je više zainteresiran za implementacijom svojih ideja i kadrova u klub.

Saga traje u javnosti više od mjesec dana, od Skupštine 12. prosinca 2022.godine, a po svemu sudeći otpočela je davno prije i samo za one koji su izvan Maksimirske 128, današnji razvoj događaja je iznenađenje. Danas je očito da je zaposlenicima u klubu, kako onima u administrativnom tako i onima u sportskom sektoru, dosta samovolje i strahovlade člana uprave K. Antolića. Odnosi odgovornih u klubu i zaposlenika vrlo skoro dobit će novu dimenziju. Istovremeno predsjednik Barišić i njegovih šest članova Izvršnog odbora, redom pretendenata na privatizaciju kluba, i dalje ignoriraju demokratsku volju većine i odbijaju provesti odluku najvišeg tijela upravljanja klubom. Taj (polu) izvršni odbor, umjesto da prihvati da je, da u Statutu izrijekom propisano, da je Izvršni odbor „izvršno tijelo Skupštine kojoj odgovara za svoj rad“ te da „provodi odluke, zaključke i preporuke Skupštine“, i dalje ustrajava u kršenju Statua. Dapače, bi drama dobila nove zaplete, pobrinuo se predsjednik Barišić i šest članova Izvršnog odbora, da u odlučivanje o tijelima i poslovima kluba – nasuprot izričite nedopustivosti uplitanja politike u autonomiju sportskih udruženja i klubova – uvuku političko kadroviranje, i uz pomoć gradske vlasti iznjedre novog predsjednika kluba. Koliko gorljivo tomu pristupaju pokazuje i činjenica da sami prizivaju inspekcije i istrage nad poslovima i organizacijom koju su sami obavljali i vodili.

I gdje je tu politika?




Ne bi je smjelo biti u sportskim klubovima. Sukladno međunarodnim, a i hrvatskim propisima, miješanje politike u sport je najstrože zabranjeno. Temeljna načela razvoja sporta u Republici Hrvatskoj koja možete pronaći na mrežnim stranicama Sabora kažu:

Šport u Hrvatskoj temelji se na načelu autonomije športa te nevladinih i neprofitnih športskih organizacija

Autonomija športa te nevladinih i neprofitnih športskih organizacija odnosi se na: autonomiju od svih utjecaja i miješanja politike, države ili treće strane u pitanja djelovanja i organizacije športa

Također i UEFA, krovna nogometna organizacija u Europi, a jednako tako i FIFA, svjetska nogometna organizacija, čiji propisi važe jednako za sve nogometne dionike, članku 9 svoga Statuta navodi razloge za suspenzijom nogometnih saveza i klubova pod njenim okriljem:

„Posebne osnove za suspenziju- Savez član može posebice biti suspendiran ako se državne vlasti umiješaju u njegovo poslovanje na takav značajan način da:

a) se više ne može smatrati da je potpuno odgovoran za organizaciju nogometnih pitanja na svom teritoriju;

b) više nije u poziciji obavljati svoje statutarne obveze na odgovarajući način;

c) se više ne jamči nesmetani tijek natjecanja organiziranog pod njegovom nadležnošću; ili

d) više nisu osigurani slobodni izbori njegovog izvršnog tijela ili potpuno neovisni izbori, ili imenovanje njegovih drugih tijela.“

Nasuprot ovoj izričitoj odredbi i član Dinamovog Izvršnog odbora Ivica Cvitković u Sportskim novostima 16. siječnja izričito kaže:

„Kad već znate potvrdit ću da su me zvali iz Grada i pitali bih li u intermezzu mogao preuzeti vođenje kluba dok se ne smire strasti.“ Bilo je dovoljno vremena demantirati ovu tvrdnju ali demantija nismo čuli. Umjesto ograđivanja od miješanja politike u sport odnosno miješanja Grada u izbor čelne osobe Dinama, samo smo čuli Gradonačelnikov uvjet Dinamu: transparentno poslovanje i demokratsko upravljanje. Tko je netransparentan u poslovanju i demokratičan u upravljaju svjedočimo ovih dana. Tri dana poslije Cvitkovića i član Dinamove Skupštine Mladen Vedriš pohvalio se potporom Grada za njegov izbor na predsjedničko mjesto u Dinamu. Da ne bi bilo zabune, sasvim je normalno da ljudi imaju ambicije. Bio to Mirko Barišić, Mladen Vedriš, Ivica Cvitković ili netko četvrti. Takvo što nitko ne smije dovoditi u pitanje jer živimo u demokratskom društvu i državi. Jedini put za ostvarivanjem bilo čijih ambicija u vezi Dinama je Skupština kluba. Ona jedina ima zakonsko pravo i demokratski kapacitet za odabir novog ili starog klupskog vodstva i njegovih organa. Svaki drugi put je put uništenja GNK Dinamo. Svaki drugi način, svakim danom i svakim svojim potezom ugrožavaju Dinamovu nogometnu opstojnost, kao i međunarodni položaj hrvatskog nogometa čiji je Dinamo najistaknutiji član u Europi. Zabrinjava i žalosti da ove izjave Cvitkovića i Vedriša nisu izolirani slučaj. Svakog dana možemo pročitati kako pojedini komentatori i medijske kuće promoviraju svojeg favorita za političko-namjesničku poziciju čelnika kluba. Ako se od tih političkih sponzorstava nitko iz javne sfere od toga ne ograđuje onda zapravo pokazuje i svoje ambicije.

Što nam slijedi?

Činjenica je da su članovi Skupštine, njih 45, predali 2. siječnja zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice Skupštine i da će se odluka o Dinamovoj budućnosti donijeti na sjednici Skupštine. Hoće li se ona održati u zakonskom i statutarno propisanom roku, na predsjedniku je kluba. Ono što mu ne služi na čast je podnošenje protiv zaposlenika kluba prijava nadležnim državnim organima iako su oni koji su članovi Skupštine svojim zahtjevom za izvanrednom skupštinom samo nastoje ostvariti svoje Statutom predviđeno pravo. Grub je to pokušaj zastrašivanja vlastitih djelatnika i kršenja volje većine Skupštine. Kakve će odluke Skupštine kao jedine nadležne za izbor čelništva kluba biti, ne može se unaprijed reći i prejudicirati. Sigurno je međutim da svi potpisnici zahtjeva ostaju ujedinjeni i ustrajni u svom legitimnom i legalnom zahtjevu kojemu će uskoro pristići i nove podrške.

S poštovanjem,

Potpisnici zahtjeva za održavanjem izvanredne Skupštine GNK Dinamo.”

Autor:Dnevno.hr/G.I.Š
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.