Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Mamićev ‘vodonoša’ sad je čovjek od povjerenja na novom zadatku u susjedstvu

Autor: Ivor Krapac

U godinama u kojima je Zdravko Mamić imao glavnu riječ u Dinamu i bio utjecajan u hrvatskom nogometu, u radu s igračima koji dolaze je važnu ulogu imao čovjek koji se sada privukao pažnju u hrvatskom susjedstvu, zbog novog zadatka povezanog sa sarajevskim Željezničarom. U glavnoj ulozi našao se Romeo Jozak, koji je u vremenima Mamićevog velikog utjecaja bio ‘desna ruka’ u važnom stručnom segmentu, onom u upravljanju Dinamovom nogometnom školom.

Jozak je sada u fokusu na nogometnoj sceni Bosne i Hercegovine. Razlog leži u suradnji koju je Željezničar ugovorio s Nogometnim savezom Saudijske Arabije, a Jozak sa Saudijcima otprije radi kao prvi čovjek u razvoju tamošnjeg nogometa. Podiže talente u zemlji u kojoj novca ne nedostaje, a posežući prema inozemstvu, Saudijci su pronašli stručnu pomoć s ulogom koju obavlja Hrvat.


Što se Željezničara tiče, njihovi planovi u suradnji sa Saudijcima su veliki. Za sada, angažman koji je dogovoren je onaj trenerski. Na klupu sarajevskog kluba doveden je saudijski trener Abdulhakeem Al-Tuwaijri, no neće ostati samo na tome. Saudijac je službeno predstavljen jučer, a bila je to prilika i da se sagleda šira slika.

‘Izravna i otvorena suradnja’

“Imamo izravnu i otvorenu suradnju s Ministarstvom sporta u Saudijskoj Arabiji te gospodinom Jozakom. Imamo velike planove, ali nećemo otkrivati sve detalje. Prvi korak je dovođenje stručnog stožera koji će biti dodatno pojačan u narednom razdoblju. Budućnost će nam pokazati što će ovo donijeti”, rekla je Željezničarova direktorica Amira Uzunović pred novinarima na predstavljaju novog trenera.

 

Samir Bekrić, Željezničarov sportski direktor, također se dotaknuo suradnje u kojoj važnu ulogu ima i hrvatski stručnjak.
“Očekujemo dobre stvari. Nadam se da će nam oni pomoći da riješimo probleme kako bismo imali bolju poziciju za dovođenje igrača. Povezani su s mnogim ozbiljnim klubovima. Mi ćemo se truditi da damo sve od sebe da budemo što više u toj priči, kako bi naš klub ojačali. Sad je cilj da se pojačamo ozbiljno u sportskom segmentu kako bismo napravili što bolje rezultate jer to ovaj klub zaslužuje”, rekao je Bekrić.

Jozaka je u hrvatskom susjedstvu poznata sportska stranica SportSport.ba predstavila naslovom: “Od Mamićevog vodonoše do prvog čovjeka za razvoj nogometa u Saudijskoj Arabiji”.

“Tko je on? U hrvatskim medijima ga puno hvale, ali i kude, a suglasni su u jednom – svoj nogometni uzlet duguje samo jednom čovjeku, Zdravku Mamiću”, dodaje SportSport.ba.

Screenshot: SportSport.ba

Romeo Jozak je, tako, na svojem sadašnjem poslu sa Saudijcima postao važni čovjek u suradnji s klubom iz zemlje u kojoj je od hrvatskog pravosuđa u bijegu njegov nekadašnji šef u Dinamu. Podsjetimo, Zdravko Mamić je i dalje u Hercegovini, ondje je našao utočište nakon što je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na jednom od svojih suđenja za izvlačenje novca iz Dinama.

Tijekom karijere, Jozak je u Dinamu bio prvi čovjek nogometne škole, kasnije i sportski direktor, a radio je na razvoju igrača i u Hrvatskom nogometnom savezu, u kojem je u razdoblju od 2013. do ’17. bio tehnički direktor. Sada mu je rad s mladima glavni posao u Saudijskoj Arabiji.
Foto: Srdjan Vrancic/CROPIX

Nakon odlaska iz Hrvatske, kao glavni trener vodio je Legiju iz Varšave, a potom mladu reprezentaciju Kuvajta i najjaču nacionalnu momčad u toj zemlji. Karijeru je potom nastavio u Saudijskoj Arabiji, a preklani se pričalo da bi se mogao vratiti u Dinamo, s povratkom na dužnost sportskog direktora, no to se nije ostvarilo.

Pričajući o svojem odnosu sa Zdravkom Mamićem, Jozak je svojedobno za Sportske novosti govorio o njihovoj suradnji u razdoblju nakon što je bivši glavni čovjek Dinama već bio glavni optuženik u sudskim postupcima zbog izvlačenja novca iz kluba.

“Zdravko je moj dio života s kojim se ponosim. On je ako ne najbolji, onda svakako jedan od najboljih djelatnika u povijesti hrvatskog nogometa. Dao mi je priliku, bio sam mu desna ruka, vjerovao je u mene, dao mi prostor i uvjete za stvaranje”, rekao je Jozak prije četiri godine.

Poznati Hrvati izazvali su šok u centru Beograda, a onda ih je sudbina bacila na rub provalije

“U pravosudni dio Zdravkovog života ne želim ulaziti, o tome premalo znam, ali nadam se da će dobro završiti. Sa Zdravkom sam toliko godina radio na svakodnevnoj bazi, bilo je ‘tvrdih’ tema, svađa, razmimoilaženja, ali kliknuli smo jako brzo, prepoznao je moje kapacitete, tražio način da me još podigne, a povijest će pokazati je li bilo dobro ili nije”, dodao je Jozak u tom razgovoru.

Sada je opet aktualan u hrvatskom susjedstvu, u suradnji sa sarajevskim klupskim velikanom koji je izgradio ime u vremenima bivše Jugoslavije.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.