MAMIĆ MOŽE U HRVATSKU! Prekinuta je sjednica optužnog vijeća, a od ovoga će se teško izvući

Autor: HINA/B.H.

Zbog zahtjeva obrane za izuzećem članova optužnog vijeća, ali i predsjednika osječkog Županijskog suda, u utorak je prekinuta sjednica optužnog vijeća koje, već sedmi put, treba odlučivati o potvrđivanju druge USKOK-ove optužnice protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna.

Mamićev odvjetnik Veljko Miljević izjavio je novinarima da su branitelji trećeokrivljenog Marija Mamića i petookrivljenog Nikkyja Arthura Vuksana, neposredno prije ročišta, predložili izuzeće svih članova optužnog vijeća i predsjednika osječkog Županijskog suda, čemu se usprotivilo tužiteljstvo, smatrajući da je to nedopušteni prijedlog, o kojemu uopće ne bi trebalo odlučivati.

Dodao je kako je sjednica prekinuta dok se o tome ne donese odluka, pri čemu o izuzeću predsjednika Županijskog suda, treba odlučiti predsjednik višeg suda.

U izjavi uoči ročišta Miljević je rekao kako očekuje da će se raspravljati o nizu pitanja koja se dosad nisu razmatrala, iz više razloga, ali ne samo zbog opstrukcije obrane, kako se navodi u medijima.

Podsjetio je da je osječkom sudu pripremio nekoliko prijedloga koji se, uz ostalo, odnose na pitanja neovlaštenog tužitelja, pogrešne pravne kvalifikacije u optužnici te neodlučivanje o nezakonitim dokazima, prije svega financijsko-knjigovodstvenom vještačenju.

Zahtjevi za izručenje iz BiH mogu se ponoviti

Na pitanje novinara može li se tražiti Mamićevo izručenje iz BiH ako ova optužnica bude potvrđena, Miljević je odgovorio potvrdno. Njegovo izručenje zatraženo je nekoliko puta, zna se kada su pokrenuti postupci izručenja i kako su završili pred mjerodavnim sudovima BiH. Oni će se nastaviti i ponoviti, za to nema pravne zapreke, i to se odvija prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, objasnio je Miljević.

Na pitanje kada se očekuje odluka o žalbi na prošlogodišnju prvostupanjsku presudu, kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora, Miljević je rekao kako je Vrhovnom sudu uputio nekoliko podnesaka, kojima nastoji ubrzati proceduru i u kojima je ukazao na neke greške i bitne povrede postupka u žalbenoj fazi.

Ističe kako su obustavom postupka zbog sumnji u davanje lažnog iskaza protiv nogometaša Luke Modrića i Dejana Lovrena nastupile nove činjenice.

Ako žalba na tu presudu bude prihvaćena, može li se Zdravko Mamić u ostalim postupcima koji su pokrenuti protiv njega braniti sa slobode, pitali su novinari, a Miljević je odgovorio potvrdno, izrazivši uvjerenje da će žalba na tu presudu biti prihvaćena.

Miljević: Ako prvostupanjska presuda bude ukinuta, isti dan idem po Mamića

Ne znam hoće li biti nekih alternativnih mjera, koje zamjenjuju istražni zatvor, ali ako prvostupanjska presuda bude ukinuta, isti dan idem po njega i dovodim ga u RH, poručio je Miljević.

Prethodna sjednica Optužnog vijeća u ožujku je odgođena jer trojica okrivljenika nisu primila pozive.

Na prethodnom ročištu 14. siječnja o potvrđivanju optužnice nije se raspravljalo jer je obrana predložila prenošenje mjesne nadležnosti u ovome predmetu na zagrebački Županijski sud, a Vrhovni sud je u međuvremenu prijedlog odbio kao neosnovan.

Tužiteljstvo je taj potez obrane tada ocijenilo manevrom usmjerenim prema odugovlačenju postupka, s obzirom na to da je optužnica podignuta u srpnju 2017. i da je prijedlog za istražni zatvor Zdravka Mamića podnesen u lipnju 2018.

Zločinačko udruženje za izvlačenje novca iz Dinama

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u BiH, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju.

Autor:HINA/B.H.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.