MAJSTOR NE SAMO NA KLUPI NEGO I KAD PRIČA: Zanima vas Bjeličino predavanje s kojim su svi oduševljeni. Tu je!

Autor:

U Zagrebu se sredinom ovog tjedna održao dvodnevni godišnji kongres trenera u organizaciji Hrvatskoga olimpijskog odbora, a najposjećenija predavanja bila su ona na kojima su se zainteresiranom mnoštvu obratili trener Dinama Nenad Bjelica i hrvatska teniska legenda Goran Ivanišević.

Posebno je zanimljivo bilo predavanje Nenada Bjelice.

Pred više od 100 trenera i drugih gostiju vrlo vrijedna iskustva iz svojih sportova (i sportskih saveza) izložili su još Sanda Čorak, Perica Bukić, Tomislav Grahovac, Ante Baković, Stevica Tkalčec i Branimir Bašić. Ipak, sve se na kraju svodilo na problematiku financiranja sporta u Hrvatskoj.

Na tom tragu završnu riječ dao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša koji je istaknuo da naš sustav sporta u odnosima s nadležnim državnim tijelima treba inzistirati na prosjeku Europske unije u izdvajanjima za sport, a on iznosi 100 eura po stanovniku (naspram sadašnjih 13 eura u RH).

Vratimo se predavanju Nenada Bjelice. On je odmah istakao da mu je kod treninga važnija kvaliteta sadržaja nego duljina trajanja te da igrači moraju osjetiti zadovoljstvo samim treningom, a za to je vrlo važno održavati pozitivnu energiju u momčadi. Izdvojio je tri kvalitete koje najviše cijeni kod igrača: karakter, kvalitetu i momčadski duh.

Redom je pričao:

”Ja volim kratke, kvalitetne i natjecateljski nastrojene treninge, a natjecateljski aspekt povećava intenzitet svakog treninga. Moji igrači najčešće igraju za neki ulog, plaćaju jedni drugima doručak, kavu, kinder čokoladu… Ma potuku se oko kinder čokolade. Isto tako, teško ću u teretani ili tijekom suhoparnog trčanja bez lopte spoznati u kojim su situacijama igrači dobri, a u kojima ne. Dakle, uspijevate brže doznati kvalitete svojih igrača simulacijom situacija koje se događaju na utakmicama, ali i održavate ih zadovoljnima jer oni vole takve treninge, vole trenirati kada su gol i lopta prisutni – naglašava Bjelica te ističe da, naravno, trening završava s nekoliko minuta istezanja i relaksacije.”

Imao je Bjelica zanimljive riječi kada je govorio kakve igrače voli i poštuje te što traži od svojih igrača.

”Karakter, kvaliteta i momčadski duh. Tim redoslijedom. Radije bih uzeo manje kvalitetnog igrača koji ima istančan karakter nego vrhunskog igrača po kvaliteti koji nema karakter. S karakterom dolazi i ova treća komponenta – momčadski duh. Kad sam bio trener u austrijskoj drugoj ligi, nismo imali sportskog direktora pa sam sam sudjelovao u dovođenju igrača. Prvo sam morao saznati sve o igraču da bih vidio kakav je kao osoba, a onda bih razgovarao s njim kako bih vidio ima li tu glad.”

Otkrio je Bjelica i neke svoje trikove s treninga. Zanimljivo je…

”Nekad igračima na treningu znam dati da igraju 10 na 0 kako bi se nazabijali pogodaka i podignuli samopouzdanje, ali kad nanižu nekoliko pobjeda na utakmicama, onda im znam dati da igraju osam na osam na prostoru 20×20 metara i tako im u prikladnom trenutku pokažem da nisu dovoljno dobri jer jako je teško u takvoj gužvi spojiti i dva dodavanja, a kamo li doći do gola. Morate znati što igračima treba prikazati u određenom trenutku.”

Na koncu, Bjelica je rekao i što današnji moderan, konkurentan igraču svjetskom nogometu mora posjedovati:

”Mislim da su četiri glavne sposobnosti koje pomažu igračima u posjedu, reposjedu i tranziciji. To su tehnička (kvaliteta dodavanja), funkcionalna (brzina i izdržljivost), taktička (križanja i kretanja bez lopte) te psihološka (strpljivost, maštovitost) sposobnost. Bez toga, uz gladan karakter, igrač je nemoćan u suvremenom nogometu.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.