Photo by Matthias Hangst/Getty Images

LIVERPOOL U PREMIERSHIPU: Može li Klopp skinuti proklestvo staro 30 godina?

Autor: Edwin Džemidžić

Nogometni klub Liverpool jedan je od istinskih ikonskih klubova na cijelom svijetu. Podršku navijača i okruženje oko samog kluba je doista veličanstveno i predivno. Sama šetnja po travnjaku kultnog stadiona Anfield doživljaj je sam za sebe, a kamoli zaigrati na tako velebnom izdanju i slušati vjerne Liverpoolove navijače. Puno je povijesti i tradicije je iza Liverpoola, mnogo uspjeha u domaćim natjecanjima tako i u europskim natjecanjima.

Liverpool je trenutačno aktualni europski prvak koji je u engleskom finalu prošle sezone pobijedio Tottenham rezutatom 3-1. Redsi su se otkad je Jurgen Klopp sjeo na klupu poboljšao, ciljana kupovina je obavljena i uz stratega koji zna izvući iz svoje momčadi najviše, napravio veliki uspjeh. Biti prvakom Europe ogroman je uspjeh, još pogotovo uzimajući u obzir koliko je novca danas u nogometnom svijetu, a Liverpool nije kupovao igrača preko 100 milijuna eura nego ih je prodavao po toj cijeni. Primjer toga je Phillipe Coutinho koji je za 120 milijuna eura zamjenio Liverpool Barcelonom.

Iako su na krovu Europe i napravili su nešto što mnoge bogate momčad nisu uspjele napraviti, i dalje im je jedina boljka – osvajanje domaćeg prvenstva. Zadnjih par sezona Liverpool je bio nadomak, jako blizu osvajanja prvenstva, ali ispred njih bi se pojavio Manchester City koji je pomeo konkurenciju u prvenstvu, pa se onda i sjetimo senzacionalnog osvajanje titule od strane Leicester FC-a. U ključnim trenutcima falila je doza sreće i spretnosti kako bi se moglo poklopiti s osvajanjem domaćeg prvenstva.

Dovesti Jurgena Kloppa na klupu, sigurno je veliki uspjeh uzimajući u obzir koliko je Liverpool imao problema s trenerima, ali i s igračima. Imati jednog takvog trenera kao što je njemački strateg na klupi jednog velikog europskog tima daje dobru formulu za uspjeh. Liverpool je (još) nepogrešiv u Premiershipu. Kako možemo znati da je Jurgen Klopp karika koja je falila engleskom velikanu? Možemo vidjeti po dosta stvari, ali uzet ćemo samo dvije.

Prva je evidentna – to je ona najcjenjenija i najbitnija, osvojio je Ligu prvaka bez astronomskih iznosa koje su uložili strani investitori u Manchester Cityju i Paris Saint Germainu. Petrodolari ne uzimaju naslove – naslovi se uzimaju zajedništvom i ostavljanjem zadnjeg atoma snage na terenu, nešto što bi Neymar Jr. Itekako mogao naučiti u svojoj karijeri.

Drugi je teže uočljiv, ali od krucijalne važnosti kako je Klopp pragmatičan – doveo je jednog zahvalnog golmana Adriana u svoje redove. Riječ je o vrataru koji je prije angažmana u Liverpoolu trenirao sa španjolskom momčadi iz treće lige samo kako bi održavao kakvu-takvu formu. Nije imao nikakve upite za bilo kakav angažman i onda je stigao poziv od Jurgena. Sigurno u tom trenutku nije očekivao da bi mogao zavrijediti takav poziv, ali stigao je iznenadno. Došao je u klub svjestan da bi će biti drugi golman, pa čak možda i treći odabir, ali je znao da se neće moći  probiti pored Alissona Beckera, vratara koji je stigao u klub umjesto Mignoleta i Kariusa. Potonji je otišao iz kluba zbog finala Lige prvaka protiv Real Madrida kada je Karius, pa možemo i reći, doslovno poklonio pobjedu madridskoj momčadi. Iako su svi stali iza njega i shvatili da se pogreške mogu događati, no ipak pogreške takve vrste teško bi i napravio amaterski golman kojem je nogomet samo hobi u slobodno vrijeme.

Allison je ‘zacementirao’ svoju „jedinicu“ na golu Liverpoola, doveden je kao dugogodišnje rješenje jer od Pepe Reine, engleski velikan nije imao dobra rješenja na vratima. Dakako, Becker je bio također zaslužan za dovođenje titule u Liverpool. Ove sezone se ozlijedio, duže je pauzirao i navijači su s pravom počeli se pribojavati tko će zamijeniti Brazilca na vratima. No, s druge strane Klopp nije bio skeptičan. Znao je što čini i osjetio kako Adrian neće biti promašaj. Ovaj mu vratio, zahvalio mu se na najbolji mogući način, a to su – obrane! Bio je toliko siguran u sebe da je dosada skidao jedanaesterce, stopostotne šanse, doslovno na terenu gledamo vratara zbog kojeg se s pravom pitamo zašto je bio bez angažmana, pa može braniti u bilo kojem klubu na svijetu kao prvi izbor na golu.




Adrian je svojim obranama donio naslov europskog Supercupa, jer je svojim fantastičnim obranama zadržao igrače Chelseaja da torpediraju vrata Liverpoola. U tome je snaga Kloppa, vidjeti ono što drugi ne vide. Lako je biti menadžer s milijunima eura na računu, pa čak i s milijardama, ali naslove ne osvajaju novci, nego osvajaju timovi koji imaju kemiju unutar momčadi. Nogomet je kompleksan sport, trebate znati na koji način 23 igrača (optimalni broj) unutar zajednice uskladiti i napraviti od njih „klapu“. Zna biti teško igraču koji ne uspije zabiti gol (ako je napadač), ili teško igraču koji napravio barem dvije asistencije na terenu (ako je veznjak), a zamislite kako je treneru te momčadi. Treba znati izabrati koje igrače staviti u početnih 11, pa treba znati koga staviti na klupu – jer nikad ne znate koji igrač može iznenaditi taj dan i da on bude upravo igrač odluke u toj utakmici.

Iako tekst može pokazati kako se veliča Liverpool i njegov menadžer, naravno, to je sve sa razlogom. Engleska momčad dugo nije izgledala ovako dominantno i suvereno na terenu, i to bez obzira na situaciju da su izgubili od Napolija te na jedvite jade pobijedili RB Leipzig na svom terenu iako su imali glatku situaciju u smislu rezultata od 3-0. Treba gledati s jedne druge strane, Liverpool je trenutačno prvi u Premiershipu i s tim da još nije izgubio utakmicu, točnije iza nas je devet kola te imaju čak osam pobjeda i jedan remi protiv Manchester Uniteda na Old Traffordu. Doduše ima još 29 kola ispred nas, teške i dugotrajne borbe, ali Liverpool ima sve ‘sastojke’ koji garantiraju uspjeh. Imaju dobro posloženu upravu i momčadi, doveden je menadžer koji ima njuh za igrače i još važnije, postepeno uvodi i mlade igrače koji će kasnije nositi klub, ali najbitnije od svega, imaju vojsku navijača koja će pratiti svaki korak svog kluba. Nebitno je li to utakmica protiv petoligaša u Carlingu cupu ili protiv Barcelone na Anfieldu gdje imaš nemoguću situaciju, okrenuti nezahvalan rezultat od 3-0 te nakraju pobijediti 4-0 i plasirati se u finale Lige prvaka. Vidite, igrači kao što su Gojak i Hajrović mogli bi nešto naučiti od Salaha i Firmina.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.