Foto: Guliver Image

LEGENDARNI DINAMOVAC IZVRIJEĐAO ORBANA: ‘On je gad, nevjerojatno kakve stvari priča!’

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Puno drame odvija se na svjetskoj političkoj sceni otkako traje ruska invazija na Ukrajinu, a sa svojom reakcijom, vrlo žestokom, svoj istup imao je i bivši legendarni nogometaš, kasnije i uspješni trener Jozhef Sabo, u klupskim vodama najviše vezan uz kijevski Dinamo.

Ukrajinac mađarskih korijena imao je što za reći o zbivanjima u svojoj zemlji, a o tome se otvorio za tamošnju sportsku stranicu Sportarena. Pritom mu je posebna meta bio Viktor Orban, mađarski predsjednik vlade, kojeg je napao zbog pružanja ruke Rusima iako se invazija na Ukrajinu nastavlja.

Danas 82-godišnji bivši igrač i trener je mađarskog premijera javno zasuo bujicom uvreda, bez ustezanja.

‘Putinu liže stražnjicu’

‘Ovaj Mađar je još uvijek p***r! Orban! U prvom mjesecu rata dao sam intervju protiv Orbana, kada je rekao da su zločini u Buči bili inscenirani. Pa on je gad, j***i ciganin. Vjerojatno ima kratak jezik da tako liže Putinovu stražnjicu. Ne daj Bože da Mađarska bude izbačena iz Europske unije’, nasrnuo je Sabo verbalno na prvog čovjeka mađarske političke scene.

‘Oni i dalje podržavaju politiku Rusije, govore da će nas Rusi ‘riješiti’ za dva dana ako žele. Tko je on da priča takve nevjerojatne stvari? Cijeli svijet je za Ukrajinu, jer vide da je Rusija nepravedna!’, dodao je Sabo govoreći o Orbanu i Mađarima.

Iz Ukrajine – nije htio

Legendarni bivši igrač i trener je svoj istup imao u domovini iz koje nije otišao nakon početka ruske invazije. Kako je govorio ranije ove godine, nije htio nigdje, a javljao se i za pomoć u ukrajinskoj borbi bez obzira na to što su mu već 82 godine, a bio je i u bolnici zbog operacije planirane unaprijed.




Poziva svijet na pomoć

Sabo je u svojem istupu koji u Ukrajini donosi Sportarena pozvao i na pomoć sa zapada, smatrajući da Ukrajincima treba oružje kojim bi se mogli suprotstaviti Rusima dok se nastavljaju napadi. ‘To nam ne žele dati jer se plaše 3. svjetskog rata’, smatra proslavljeni bivši nogometaš i trener, čiji je dio priče tijekom karijere bio vezan i uz dvije silno važne utakmice hrvatske reprezentacije.

Dogodile su se 1997. u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 1998. u Francuskoj, kada je Sabo kao izbornik vodio jaku Ukrajinu, s Andrijem Ševčenkom i Sergijem Rebrovom kao velikim napadačkim adutima. Hrvatska je ipak prošla dalje s ukupnih 3:1 nakon dvije utakmice, 1:1 u gostima i 2:0 kod kuće.

Vatreni su naredne godine u Francuskoj s Ćirom Blaževićem na klupi otišli do svjetske bronce, a Ukrajina je sa Sabom ostala prekratka u razdoblju u kojem su se tada još mladi Ševčenko i Rebrov predstavljali svijetu kao igrači kijevskog Dinama.

Puno godina kasnije, sve njih ponovno je spojila patnja koju prolazi Ukrajina, a 82-godišnji legendarni bivši nogometaš i trener nije birao riječi dok je govorio o reakciji van granica njegove zemlje, ponajprije s ‘ciljanjem’ mađarskog premijera.

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.