Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

LEGENDA HRVATSKOG I PORTUGALSKOG NOGOMETA IZNENADILA IZJAVAMA: ‘Evo zašto nisam optimist po pitanju Dinama’

Autor: Andrija Kačić Karlin

“Tu vam je samo jedno pitanje i jedan odgovor. Ako Dinamo mora proći mora odigrati na vrhu ili iznad svojih mogućnosti”; veli nam Vatroslav Mihačić, nekad proslavljeni vratar, danas voditelj trenerske Akademije Hrvatskog nogometnog saveza.

Zašto smo o toj utakmici priupitali baš njega. Naime, Mihačić je imao četiri sjajne golmanske sezone u Portugalu, branio je 80-ak utakmica za Vincente i sjajno poznaje portugalsku nogometnu scenu, a i Benficu drži u malom prstu:

“Odmah ću vam reći, u moje vrijeme kad sam bio u Portugalu, od 1995. do 1999. godine ta Benfica bila je pri vrhu europskog nogometa. Danas nije tako, danas je,da tako kažemo, gornja srednja klasa. To što mi vidimo da oni znaju kući nekoga pobijediti s 5-0 nije pokazatelj vrijednosti Benfice, nego ipak nedostatka konkurencije u portugalskoj ligi. Da se ne zavaravamo, ne govorim to da bi istakao da je Dinamo favorit, govorim uopćeno, o globalnoj razini Benfice danas u europskom nogometu”.

Može li Dinamo proći?

“Prije prve utakmice bio sam veliki optimist, znao sam da Dinamo posjeduje tu momčadsku kvalitetu da naudi Benfici. No, ovo će biti potpuno drugačija utakmica, tu možda sada nisam optimist. Imam nekakvo svoje iskustveno razmišljanje. Benfica će dati sve od sebe jer joj navijači bijesne, a ako se razigraju, a to se zna dogoditi, onda im sve polazi za nogom. Tvrdim da Dinamo mora odigrati baš na gornjoj granici svojih mogućnost, možda malčice i više, ono što se kaže odigrati partije dosadašnjeg života. E onda Benfica ima težak, pa i nepremostiv zadatak”, veli nam ovaj stručnjak koji je učio i odgojio plejadu naših trenera, tih i samozatajan, ali stoga odgovoran i pošten.

Vatroslav Mihačić odrastao je u Sinju, gdje je i započeo igračku karijeru u Junaku. Profesionalni je nogomet započeo igrati u splitskom Hajduku, s kojim je osvojio posljednji odigrani jugoslavenski Kup maršala Tita 1991. godine, dva Hrvatska prvenstva (1992. i 1994.), jedan Kup (1993.), te dva Superkupa (1992. i 1993.).

Prvu utakmicu za prvu momčad Hajduka branio je u pobjedi 3-0 protiv NK Osijeka u jugoslavenskom prvenstvu 21. listopada 1990. Dio svoje igračke karijere (1988.-1990.), je kao igrač Hajduka proveo i u Primorcu iz Stobreča. Nakon pet godina na vratima HNK Hajduk karijeru je nastavio na vratima Neretve iz Metkovića u njezinoj jedinoj prvoligaškoj sezoni (1994./95.), odakle je otišao u portugalski Gil Vicente. U Gil Vincenteu je branio četiri sezone, dvije u prvoj i dvije u drugoj portugalskoj ligi. U posljednjoj godini koju je proveo u Portugalu Gil Vicente je bio prvak druge portugalske lige – Lige da Onra. Nakon toga vraća se u Hrvatsku gdje još dvije sezone brani za Zagrebu u kojem se oprašta od aktivne golmanske karijere i prelazi u trenere.




“Koliko radim rijetko se sjetim svoje karijere, no u Portugalu mi je bilo krasno, ne bi toliko ostao da mi nije bilo lijepo. Stalo mi je da Dinamo uspije, jer i ovo što je napravio to je golem učinak za hrvatsku klupski nogomet. Dosad smo svi živjeli od reprezentativnog nogometa, sada nam ojačava i klupska scena, efektom domina ovi uspjesi Dinama, vidjeti ćete, preliti će se i na ostale klubove, prije ili kasnije”, kaže nam i završava:

“Samo da Dinamo odigra muški, uplašiti će se ovi, nekako to predosjećam”.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.