Photo: Twitter

KOMENTAR NOVINARA DNEVNOG: Dan kad je nogomet otišao u kur*c!

Autor: Andrija Kačić Karlin

“Against modern football”! Pokret je to, u prijevodu – protiv modernog nogometa – koji se bori za čuvanje dostojanstva nogometne igre, publike i okružja i tradicije koju nogomet predstavlja. Posebno se taj pokret dotiče navijača, jer tribine sve češće postaju reklamni panoi koji nemaju nikakve veze s nogometom kako je oduvijek izgledao.

Najsvježiji adut ovaj pokret dobio je na Ettihadu, novom stadionu Manchester Cityja. Na zadnjim dvobojima nestale su zastave, transparenti na ogradama i tribinama stadiona. Ne, nije navijačima nitko ništa uzeo, nego su se “genijalci” u upravi kluba dosjetili fantastične ideje. Prodavati će narodu mjesto na reklamnom prostoru, pa mogu tamo staviti svoje transparente, ali ne na platnu, nego u digitaliziranom obliku. Sjaje tako i mijenjaju se na ekranima navijački transparenti, a istinski navijači širom svijeta se zgražaju i smiju istovremeno.

Poput reklama na ostalim stadonima. Samo su to sad iscrtani navjiački transparenti. Jadno.

Oduvijek je i zastava i transparent bio svetinja svakom navjiaču, prolazila je kroz sito i rešeto, putovala s njjima od početka do kraja svijeta, nerijetko je služil akao podloga ili pokrivač za prenoćiti. Sada je postala nepotrebna.

Digitalizacija je i ovu tradiciju počela uništavati.

“Pa to je gore čak i od seksa na web kamerama, to nema nikakvog smisla”; jedan je od komentara engleskog navijača koji piše blog o navijačima.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.