Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

HAJDUK SE SMIJE IZ PRIKRAJKA! Prošle godine HNL velikan slavio 74. rođendan, a sad ima 115 godina!

Autor: I.K.

Povijest nije uvijek egzaktna. Interpretacije istog događaja ponekad će se razlikovati ako o tome raspravljaju pripadnici različitih naroda ili ljudi koji se ne slažu ideološki, no neke stvari ipak bi trebale proći bez puno dvojbi dok se o njima priča. Kada se nešto dogodilo – to je ipak nešto lakše utvrditi, čak i ako se ne slažete oko drugih stvari.

Ipak, ne nedostaje primjera u kojima ni ono što je lakše utvrditi izaziva spor, a jedan takav baš danas dolazi iz Rijeke. Slavi se 115. rođendan tamošnjeg nogometnog ponosa koji danas igra na Rujevici, kako je objavio klub, a proslava lijepih i velikih 115 dolazi nešto više od godinu dana nakon što je NK Rijeka obilježila – 74. rođendan.

Sve se promijenilo u malo više od 12 mjeseci, u razdoblju nakon ljeta prošle godine, što je bilo totalno zbunjujuće, ali ima i klupsko objašnjenje. U objavi kojom se slavi 115 godina kluba, Rijeka se pozabavila godinom u kojoj je nastao klub, a ona se razlikuje u odnosu na stanje od lani.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Rijekino ‘rođenje’ – puno ranije

Sretan rođendan Rijeko – stoji na službenoj klupskoj stranici, gdje piše da je sve krenulo 25. studenog 1906. godine, kada je osnovana nogometna sekcija tadašnjeg Cluba sportiva Olimpia. Priča tog kluba nastala je dvije godine ranije, kada su osnovane Olimpijine sekcije za plivanje, biciklizam, atletiku i boks, a datum iz 1906., tvrdi klub, smatra se začetkom današnjeg riječkog nogometnog ponosa.

Ta priča se s vremenom razvijala, a potom je došla i do godine u kojoj je bio raniji Rijekin rođendan.

Pamti se 1946. godina

Prolazak objavom koju je NK Rijeka imala na svojoj službenoj stranici vodi do 1946. i osnivanja NK-a Kvarner, kojem su te godine pristupila većina igrača dotadašnjeg kluba Fiumana, ugašenog godinu prije toga. Ako je suditi po onome što je tvrdio sam klub, osnivanje Kvarnera bilo je Rijekin bivši rođendan. U ljeto 2020. je na društvenim mrežama bilo objavljeno da je klub lani 29. srpnja napunio 74 godina.




Zbunili i svoje navijače

Ova priča u kojoj se datum rođenja kluba promijenio od lani do ove godine zbunila je mnoge, a kako je približila Slobodna Dalmacija, među zbunjenima su bili i Rijekini navijači.

Slobodna je donijela priopćenje Armade u kojem stoji da svi koji duže prate klub smatraju da je godina osnivanja 1946., kada je nastao tadašnji Kvarner, uz dodatak da ne žele ulaziti u dublje rasprave o ovoj priči.

Podsjeća i na Dinamovu priču

Situacija koja se sada događa u Rijeci vratila nas je i na sličnu raspravu o tome kada je nastao današnji Dinamo. Pod tim imenom, zagrebački klub nastao je 9. lipnja 1945., no povijest kluba na službenoj stranici veli da je datum osnivanja bio 26. travnja 1911., kada je nastao Prvi Hrvatski Građanski Športski Klub ili – kraće – Građanski.

Dinamo je tu povijesnu dimenziju koja vodi sve do travnja 1911. obilježio i promjenom imena koja se dogodila 2011., sa sadašnjim punim nazivom koji glasi Građanski nogometni klub Dinamo, umjesto samo – Nogometni klub Dinamo. Bez dodatka ‘Građanski’ bi, dakako, bilo više asocijacije na početak kluba u ljeto ’45.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hajduk gleda iz prikrajka

Takvim primjerom koji vodi dublje u povijest sada su se poveli i u Rijeci, a sve prate i u Splitu. Po onom što sada tvrde riječki Bijeli i zagrebački Plavi, Rijeka je starija od Hajduka, koji je osnovan 13. veljače 1911. u Pragu, a Dinamo bi s nastankom Građanskog bio tek koji mjesec mlađi.

Dakako, s ranije priznatim datumom osnivanja Rijeke i s datumom kada je nastao zagrebački klub naziva Dinamo, Hajdukova povijest ispada značajno duža, a oko nje nema sporova.

Autor:I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.