Foto: Igor Kralj/PIXSELL

KLINCI KOJI ĆE RASTURATI ZA HRVATSKU! Nijemci ne kupuju bez veze, ovo je apsolutno ‘vatreno’ blago!

Autor: F.F

Generacija Luke Modrića, Ivana Rakitića, Marija Mandžukića,  Ivana Perišića i mnogih drugih, bila je jedna od najboljih u povijesti Hrvatske. Svoj vrhunac su dostigli u Rusiji kada su u Lijepu našu donijeli svjetsko srebro, najveći uspjeh hrvatskog nogometa.

Od tada su se od reprezentacije oprostili Rakitić, Mandžukić, Subašić, i tada su već krenule priče o novoj Hrvatskoj. Izbornik Zlatko Dalić napravio je neke preinake, pozvao nekoliko novih igrača i testirao ih na raznim pozicijama, ali tko su zapravo ‘Nova Hrvatska‘, tko je budućnost našeg nogometa i zašto imamo pravo s veseljem gledati prema naprijed?

Velik je broj mladih Hrvata koji već sada igraju u velikim klubovima, a ima i onih koji se još kale u HNL-u. Tko su tinejdžeri koji već sada pokazuju znakove velike karijere? Pokušali smo izdvojiti igrače od 19 godina i manje, koji su tek zakoračili u svijet profesionalnih nogometaša.

Od stopera do napadača

Već na ovom Europskom prvenstvu mogli smo vidjeti da Hrvatska može računati na nekoliko fantastičnih mladih igrača, a priliku za iskazati se dobio je Borna Sosa, nakon cijelog incidenta s Njemačkom. No, ipak ovdje ćemo se dotaknuti njegovog kolege iz obrane, koji je upravo na Euru pokrivao  – Sosinu poziciju. Naravno, riječ je o Jošku Gvardiolu, koji je s nimalo prava pretrpio ipak preteške kritike nakon nastupa na Euru. Ljudi zaboravljaju da je riječ o 19-godišnjaku koji je prvi puta nastupio na velikom natjecanju i to odmah u prvoj momčadi. Ne trebamo ni govoriti da je igrao na sebi neprirodnoj poziciji (Gvardiol je stoper), a kamoli da su mu to bile prve prave minute u dresu Vatrenih.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Nijemci ne kupuju bezveze; jedan Red Bull Leipzig posljednjih je godina iznjedrio ponajbolje mlade igrače na svijetu, od Wernera, Konatea do Upamecana i Sabitzera i vjerujte da ne bi ‘pljunuli’ gotovo 20 milijuna eura za bilo kojeg 19-godišnjaka. Gvardiol će u Njemačkoj imati priliku igrati nogomet na najvišoj razini i razviti se taktički, ali i tehnički. Gvardiol je naš stoper koji bi reprezentaciju trebao nositi desetak, 15-ak godina i jedan je od najvećih svjetskih talenata na poziciji stopera.

Počela je Liga prvaka, a već smo u prvom kolu imali priliku vidjeti Luku Sučića na djelu. Ovaj lijevonogi 19-godišnjak igra na poziciji centralnog veznog i to radi fantastično. Tek se počeo probijati u prvoj momčadi Red Bull Salzubrga, a već je osigurao mjesto u prvih 11 i to na otvaranju Lige prvaka. Nije to mala stvar, to je znak da je kod trenera svojim igrama zaslužio povjerenje u najvažnijim utakmicama. Za U21 reprezentaciju je postigao pogodak u pobjedi protiv Finske 2:0, a ne pretjerujemo kada kažemo da je Sučić naš zalog za budućnost u veznom redu. 1,85 metara visok, sa sjajnim pregledom igre i dobrom tehnikom, Sučić može postati samo bolji – a tek je zakoračio u svijet profesionalnog nogometa. Sučić dijeli isto ime kao i Modrić, a upravo bi to mogla biti njegova uloga u Hrvatskoj – dirigirati igrom Vatrenih.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Vezni red – najmanji problem

Posljednjih smo nekoliko tjedana puno čitali o 16-godišnjem čudu od djeteta, o Lovri Zvonareku. Koliko nerealno zvuči podatak da je momak rođen 2005. godine, a Bayern ga je već doveo u svoje redove. U transferu čija bi se vrijednost mogla popesti sve do pet milijuna, velikan svjetskog nogometa doveo je najmlađeg debitanta i strijelca u povijesti HNL-a. Rođeni Čakovčanin također pokriva poziciju u sredini terena, ali može se reći da je ipak nešto ofenzivnije nastrojen. Bayern ga je ostavio na posudbi u Slavenu kako bi se kalio i dobivao priliku redovito igrati u prvih 11, a na njemu je da tu priliku objeručke zgrabi i pokaže zašto je veliki Bayern odlučio dovesti 16-godišnjaka iz Hrvatske. Nije mu trebalo puno da privuče pozornost jednog Bayerna, sada samo treba nastaviti brusiti talent, a jednog dana, nadamo se, i predvoditi Vatrene.




Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Protiv Finske vidjeli smo na djelu Luku Sučića, ali još jedno ime posebno se isticalo: Lukas Kačavenda. Još jedan veznjak i još jedan  mladić koji je tek zakoračio na scenu, a već je stigao pokazati dijelić svog talenta. Može pokriti gotovo sve pozicije u sredini, zadnjeg, centralnog i napadačkog veznog. Brzonogi veznjak ove je sezone započeo sve utakmice u prvih 11 Lokomotive i ne bi nimalo čudilo kada bi se za koju godinu okušao u Dinamu, iz kojeg je otišao kao dječak jer mu nisu pružali dovoljno šanse da se razvija.

O, nadamo se, budućim centralnim veznjacima Vatrenih dovoljno smo pričali, na red sada dolazi jedan od najvećih svjetskih talenata, naš zalog za budućnost i Hajdukov dijamant. Naravno, riječ je o Stipi Biuku, 18-godišnjem krilnom igraču. Priče o Biuku već znaju i ptice na grani; Tramezzani mu je dao priliku pred sami kraj sezone, a ovaj je u svega nekoliko utakmica pokazao o kakvom se igraču i talentu zapravo radi. Od tada je neizostavan član Hajdukove udarne momčadi i iz utakmice u utakmicu pokazuje svu raskoš svog talenta. Nije tajna da je u smjeru Splita gledao i ponajbolji svjetski trener, Pep Guardiola, a baš kao što je slučaj s Gvardiolom i Zvonarekom, interes takvog imena govori samo jedno – na pravom ste putu. Biuk se mora nastaviti razvijati i ponekad mu se mora pogledati kroz prste, baš kao i svim ostalim dečkima na ovoj listi, jer budimo realni riječ je još o dječacima. Talentiranim dječacima koji su tek zakoračili u svijet profesionalaca. Biuk bi mogao biti naš Perišić budućnosti, a vjerojatno i najskuplji izlazni transfer u povijesti Hajduka.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ma ni napad nije problem

Napadači su nam odlaskom Marija Mandžukića postali možda i najveći problem. Petković je zablijesnuo, ali se u posljednih nekoliko mjeseci malo pogubio te ispao iz forme. Kramarić i Livaja po prirodi nisu najistureniji igrači, Budimir je bio ozlijeđen, a neke drugačije kombinacije za sad nismo ni probavali. U bližoj budućnosti naš napadački problem mogli bi riješiti Marin Ljubičić i Roko Šimić. Pa nastavimo s Hajdukom:




Marin Ljubičić se protiv Finske upisao u strijelce, baš kao i Luka Sučić. Ljubičić je također već malo poznatiji hrvatskoj javnosti; 19-godišnji napadač visok 1,83m koji je sposoban biti onaj pravi ubojica u šesnaestercu. Nije još dobio toliko povjerenje kod Gustafssona tako da većinu utakmica počinje s klupe, ali pruža mu se prilika i on ju svaki put pokušava iskoristiti što je najbolje moguće. Za sada je skupio svega 16 nastupa u HNL-u, od toga većinu s klupe, ali je postigao i tri pogotka. Nakon što je prošle sezone riješio Dalmatinski derbi protiv Šibenika, njegovu igru pohvalio je i Ivan Perišić. Valja naglasiti kako je ta utakmica bila i njegov debi, a trebalo mu je svega pola sata da pokaže što može.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Došli smo i do sina legende, Roka Šimića. O Dariju ne trebamo puno pisati, jedan je od Hrvata s najviše nastupa za Vatrene, a sada je red došao i na njegovog sina. Za razliku od oca, Roko ne brine o čuvanju prazne mreže, već ju dobrano želi napuniti. Visok 1,90m, Šimić je prototip napadača: sjajan u skoku, brz i okretan te dobar u igri s obje noge. Karijeru je započeo u Lokomotivi, a nakon 26 nastupa i četiri pogotka za četiri milijuna eura seli u Salzburg kod Sučića. Za razliku od veznjaka, Šimić će prvu sezonu provesti na posudbi u FC Lieferingu, koji se natječe u drugoj austrijskoj ligi. Tamo mu nije trebalo dugo za adaptaciju, već je u prvih pet nastupa postigao dva pogotka. Za male Vatrene je skupio dva nastupa te postigao jedan pogodak.

Hrpa je tu mladića koje nismo uvrstili na listu ‘zalog za budućnost’, ali činjenica je da naša svijetla. Nadamo se da će svi nabrojani mladići, ali i oni koji se nisu našli na listi, nastaviti s razvojem svojih karijera u najboljem smjeru, da će im se pružati dovoljno prilike jer to je ono što im treba, a ponekad se u Hrvatskoj teško dobiva. Talent imaju, na njima je da naprave što bolju verziju sebe, a za koju godinu i da predvode Hrvatsku. Trebat će nam novih velikana jer Modrić, Lovren, Kovačić, Perišić i ekipa ne mogu do 50. nositi Vatrene.

Bilo kako bilo, budućnost hrvatskog nogometa u dobrim je rukama, a neka tako i ostane!

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.