Foto:Guliverimage

Kako je Samobor legendu skoro koštao braka: Supruga je sve saznala i postavila ultimatum

Autor: Dnevno GIŠ

Hrvatska sportska javnost sva puca od sreće što se nakon više od 30 godina napokon počinje graditi kamp nogometne reprezentacije kod Velike Gorice, a 1976. godine samoborski bazeni Šmidhen, bili su dovoljni za tada jednu od najboljih reprezentacija na svijetu.

Nizozemska je tijekom pripremao za završnicu Europskog prvenstva, koje se igralo i u Zagrebu, svoju bazu imala na Šmidhenu, a među igračima isticao se budući kralj totalnog nogometa, legendarni Johan Cruyff.

Tada je na centru bio stolac za velikog oca totalnog nogometa Rinusa Michelsa, koji je nadgledao trening, a bilo je tu raznih noviteta, kao ‘bicikli pod vodom’, za što su bili idealni nekada prekrasni, a sada potpuno zapušteni bazeni na Šmidhenu.


Postavila ultimatum

Johan Cruyff zaljubio se to ljeto u Samobor, sam je govorio kako je impresioniran gradom nadomak slovenske granice, a znali su ga viđati na kavi u gradu dok je boravio s reprezentacijom na Šmidhenu.

Ipak nije sve bilo toliko idilično tijekom priprema prije polufinala protiv Čehoslovačke, jer se nestašni Cruyff dosta zbližio s ‘maserkama’ i glas kako je imao afere dopro je do njegove supruge.

Ona mu je dala ultimatum da prestane igrati za reprezentaciju ako želi da ostanu u braku. Nakon poraza u polufinalu, Cruyff nije ni igrao na Maksimiru protiv Jugoslavije za treće mjesto, od reprezentacije se oprostio godinu dana kasnije, a sa suprugom je ostao do kraja života.
Prosinečki i Modrić

Nakon igračke karijere Cruyff je napravio neprikosnovenu trenersku karijeru, Ayax i Barcelona igrali su njegovu igru, a kada je umro svoju oporuku namijenio je Pepu Guardioli, koji je gle čuda vrhunski trener.

Pod Johanom Cruyffom u Barceloni igrao je i Robert Prosinečki, ali veliki žuti i Cruyff nisu bili na istoj valnoj duljini.
“Ne trebam čudesni dribling Roberta Prosinečkog na centru, nego pred suparničkim vratima! I zato ga stavljam tamo, a nitko mu ne brani da se ubaci u sredinu”, govorio je tada Nizozemac, a Robi je nakon godine dana preša u Sevillu.

Još se pamti i Cruyffova kritika Mourinha oko Luke Modrića, kada je kapetan tek došao u Real.

“Mourinho je veliki trener, ali nešto mu nedostaje. Vidi se da nije bio igrač pa mu nedostaju takvi detalji. Uvjeren sam da bi iz igrača mogao izvući još i više. Evo, na primjer, Luka Modrić je jedan od takvih. On ima goleme kvalitete, ali mu treba dati više slobode. Treba znati iskoristiti njegove kvalitete”, govorio je 2013. godine veliki trener, koji je preminuo 2016. godine.

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.