Foto: Duje Klaric / CROPIX/Ilustracija

KAKO JE HAJDUK S MAMIĆEM ŠOKIRAO SVE U JUGOSLAVIJI! Zdravkov brat Stojko kasnije je završio u Srbiji, a ovo se baš pamti

Autor: Andrija Kačić Karlin

Prije tucet godine, u gradskom derbiju protiv Manchester Cityja, poražen je Manchester United sa čak 1-6. Bio je to nevjerojatan događaj za tadašnjeg trenera Uniteda, Alexa Fergusona, sve njegove igrače i navijače, ali i cjelokupnu svjetsku sportsku javnost. Istina, malotko, ako uopće itko je očekivao takav debakl “redsa”. Uostalom i sam Ferguson je rekao “kako mu to mora biti najgori dan u životu, i njemu i njegovim igračima”.

Uistinu, rijetki su dani kada United doživljava takve debakle, a mi ćemo se prisjetiti jednog dana prije 35 godina kada je Manchester United doživio i teži poraz i to u srazu protiv splitskog Hajduka. Vjerovali ili ne, bilo je 6-0 za Hajduk!

Hajduk je, naime, te 1980. godine igrao sjajno u Kupu prvaka i pripremao se za proljetni i četvrtfinalni dvoboj tada najjačeg europskog natjecanja, Kupa prvaka, protiv njemačkog HSV-a. I u sklopu priprema za tu utakmicu, tadašnji trener Hajduka, Tomislav Ivić, zaželio je jakog suparnika, a agilna uprava dovela je tijekom zimske pauze – Manchester United, koji je te sezone bio doprvak Engleske.

Spektakl u Splitu na današnji dan

Splitski klub baš se koji mjesec ranije prebacio sa Starog placa na poljudski stadion izgrađen za potrebe Mediteranskih igara, pa je i ta utakmica protiv Manchester Uniteda bila svojevrsno privikavanje na novi, domaći veliki stadion, s atletskom stazom i kud i kamo većim kapacitetom.

Gosti su u Split stigli u najjačoj postavi, poprilično bahati i samouvjereni. Menadžer, dakle glavni trener, bio je čuveni Ron Atkinson, a bio je tamo i poznati Nizozemac Muhren, zatim Škoti Albitston, McQueen, Jordan, Macari, Buchan, Englezi Ray Wilkins, Steve Coopel, Jimmy Nicholl, Gary Birtles, Gary Bailey, sve reprezentativci, a bilo je i još pravih igrača – Moran, Duxbury, pa Irac Stepelton…

United je na kraju te sezone bio drugi, samo dva boda iza Liverpoola koji je uz Nottingham Forest tih godina žario i palio Europom. Dakle, nije istina da je Manchester United tada bio slab, no namjerili su se na moćnog, razigranog Hajduka kojeg je vodio Tomislav Ivić.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zanimljivo. Tu utakmicu u Hajdukovom dresu sjajno je odigrao Stojko Mamić, brat Zdravka i Zorana. Koji je kasnije transferiran u kruševački Napredak. Zajedno s Davorom Čopom, ocem današnjeg nogometaša Duje. Hajduk je za Mamića dobio sjajnog vratara Simovića i dobrog napadača Pešića.




Hajduk je u mislima već bio glavom u utakmici protiv Hamburg Sport Vereina, ali je dvoboju protiv engleske momčadi, iako prijateljskom, pristupio motivirano, s punom snagom. Lijepo se prisjetiti i te momčadi koja je, pazite sad, rastavila Manchester United na sastavne dijelove, pobijedivši ga sa čak 6-0!

Dogodilo se to pred više od 30 tisuća gledatelja, a Hajduk je igrao u sastavu: Budinčević, Primorac, Krstičević, Luketin, Zoran Vujović, Rožić, Zlatko Vujović (Mamić), Mužinić, Cukrov, Đorđević (Bogdanović), Šurjak. Zgoditke su postigli: Primorac (2), Krstičević, Mužinić, Zlatko Vujović i Bogdanović.

HAJDUK – MANCHESTER UNITED 6-0




Split, 27. siječnja 1980. – Stadion Hajduka u Poljudu. Gledalaca oko 30.000 Sudac Marijan Rauš iz Varaždina. Vrijeme sunčano i prohladno, teren pogodan za igru. Prijateljska nogometna utakmica:

HAJDUK: Budinčević 8, Rimorac 7,5, Krstičević 7, Luketin 8, Zoran Vujović 8,5, Rožić 7, Zlatko Vujović 9 (Mamić 6,5), Mužinić 7, Cukrov 7,5, Đorđević 7 (Bogdanović 6,5), Šurjak 7,5 (Maričić 6,5)

MANCHESTER UNITED: Bailey 5, Nicholl 5,5, Houston 5,5 (Jovanović 6,5), MC Illroy 6,5, Mc Gueen 6, Buchan 5, Coppel 5,5, Wilkins 5,5, Jordan 7,5, Maccari 7, Thomas 5,5 (Grimes 6).

STRIJELCI: Primorac u 22. i 58. minuti iz jedanaesterca, Krstičević u 33., Mužinić u 40., Zlatko Vujović u 57. i Bogdanović u 81. minuti.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.