KAD POLITIKA UMIJEŠA SVOJE PRSTE: Kosovo ostaje bez Eura?

Autor: Dnevno

Zbog pokušaja smjene predsjednika Nogometnog saveza Kosova Agima Ademija i uplitanja politike u sport, FIFA i UEFA razmatraju mogućnost da Kosovu zabrane nastup na Europskom ili Svjetskom prvenstvu u sljedećih pet godina.

”Prema nekim izvorima, Kosovu prijeti suspenzija od dvije do pet godina, jer ljudi iz političkog vrha države pokušavaju direktno intervenirati i donositi bitne odluke u Nogometnom savezu Kosova”, prenosi Kosovo Online, pozivajući se na RTK.

Ukoliko dođe do suspenzije, Sjeverna Makedonija bi se automatski našla u finalu playoffa za plasman na Europsko prvenstvo, a Kosovo bi ostalo bez Eura, ali i mogućnosti da zaigra na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine.




UEFA i FIFA svojim statutima zabranjuju miješanje politike u sport. Tako je 2014. Nogometni savez Nigerije suspendiran sa međunarodnih natjecanja zbog miješanja vlade u rad Saveza.

FIFA je tada NFF-u poslala pismo u kojem je izrazila zabrinutost zbog ponašanja nigerijskog predsjednika koji je odlučio upravljati savezom.

“Kao rezultat ove odluke, niti jedna momčad iz Nigerije, kako reprezentacije tako i klubovi, ne može igrati bilo kakve međunarodne utakmice. Tijekom suspenzije, NFF ne može imati svoje predstavnike kako u regionalnim, kontinentalnim ili međunarodnim natjecanjima, uključujući klupske i prijateljske utakmice”, objavila je tada FIFA.




Godinu dana ranije isto se dogodilo i Kamerunu, a sada ostaje vidjeti kako će na kraju proći Kosovo, koje je sanjalo o Euru i pružalo dobre partije tijekom kvalifikacija za EP.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.