Foto: Igor Kralj/PIXSELL

JUBILARNA 50. UTAKMICA ZLATKA DALIĆA! Kome je najviše vjerovao, koji su najveći uspjesi, ali i najgori porazi?

Autor: F.F

Hrvatska večeras od 20:45 na Poljudu igra protiv Slovenije u sklopu šestog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Zlatko Dalić će protiv Slovenaca Hrvatsku voditi po jubilarni, 50. put.

Što je sve Dalić postigao u tih 50 utakmica? Naravno, najveću uspjeh je srebro iz Rusije od prije tri godine, no što je sve izbornik napravio otkako je 2017. godine sjeo na klupu Vatrenih?

Debitirao je pobjedom nad Ukrajinom 2:0, s kojom je izborio play-off za Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

Usponi i padovi

Početak je dakle bio kao iz snova. Izborio je Svjetsko prvenstvo, a potom i uzeo srebro s ponajboljom generacijom hrvatskih nogometaša u povijesti. Znamo kako je finale završilo, pobjedom Francuske 4:2.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U dosadašnja 49 susreta, Hrvatska je pod Dalićevim vodstvom ostvarila 24 pobjede, devet remija te 16 poraza. Ukupna gol razlika je 84:73 u korist Vatrenih. Zanimljivo, najteži poraz nanijela mu je Španjolska i to u Ligi nacija nakon velikog trijumfa u Rusiji. Španjolci su tada slavili 6:0. Hrvatska je pak najefikasniju utakmicu pod Dalićem odigrala protiv Slovačke, kada su slavili 4:0 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Hrvatske je s Dalićem izborila nastup na Euru ove godine, gdje su u osmini finala ispali od Španjolske s 5:3, nakon drame i produžetaka.

Kome je najviše vjerovao?

U svojih 49 utakmica Dalić je koristio 58 različitih igrača, a najviše je vjerovao Ivanu Perišiću, Luki Modriću i Domagoju Vidi. Trojac je to koji je skupio najviše utakmica u periodu od kako je Dalić izbornik: Perišić 46 utakmica, Modrić 42, a Vida 41 utakmicu. Logično, trojac je to koji ima i najviše minuta provedenih na terenu: Vida 3668, Perišić 3590 i Modrić s 3487 minuta.




Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Perišić je ujedno i najbolji strijelac Hrvatske s 14 golova, a prate ga Kramarić s devet i Modrić sa sedam pogodaka u Dalićevoj eri.

Nadamo se da će jubilarnu 50. utakmicu Dalić sa svojim igračima i prepunim Poljudom proslaviti s pobjedom nad Slovenijom.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.