Photo by Clive Brunskill/Getty Images

JE LI LIVERPOOL BAŠ NAPRAVIO ČUDO ILI JE U POZADINI NEŠTO DRUGO? Evo zašto je zapravo pala Barcelona

Autor: Bruno Herljević

“Što sam ja to gledao?” Pitanje je to koji su si mnogi ljubitelji nogometa postavili nakon što je Liverpool rastavio Barcelonu u uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka. Kloppove trupe potopile su Katalonce sa 4:0 i tako nadoknadili zaostatak od tri gola iz prve utakmice.

Klopp je nakon prve utakmice i sramote na Camp Nou priznao kako njegova momčad ne može odigrati bolje, a tada se činilo da je i u pravu. Međutim, ipak može. Razlika je u nijansama, ali na kraju je baš ta razlika presudila. Činjenica je, na Camp Nou Liverpool nije igrao loše, ali je toliko promašivao i propadao u završnici da su vjerojatno već i navijači Redsa pomislili: “Ma nek sve ide kvragu, nisu ni zaslužili pobjedu”.

S druge je strane Barceloni ulazilo sve, a Klopp nije povukao prave poteze u pravim trenucima i na kraju doista sve i jest otišlo kvragu.

Kako je pala Barca?

Međutim, na Anfieldu je bila neka sasvim druga priča. Klopp je skovao plan, i to tako dobar da je srušio prepotentne Katalonce i naučio ih poniznosti. Stavimo stvari u neki kontekst. Prvo, valja uzeti u obzir da je Barcelona u ovu utakmicu ušla kao na kvartovski hakl. Prvenstvo su odavno riješili, kroz La Ligu se šeću i igraju kako ih je volja, a nakon razbijanja Liverpoola na Camp Nou, barem je polovica zvijezda i zvjezdica pomislila: “Ma lako ćemo mi s Liverpoolom”.

Pomalo letargična i opuštena Barcelona uletjela je u žrvanj ili, bolje rečeno, u onaj famozni Kloppov presing i čovjek im je očitao lekciju za sva vremena. S jedne strane smo imali nonšalantne i opuštene Katalonce, a s druge krvoločni Liverpool u punoj borbenoj spremi. Dok su se Messi i društvo posljednjih dana i tjedana opuštali i uživali u osvojenom prvenstvu i napretkom u Ligi prvaka, Liverpool je vodio rat u Premiershipu i samim time održavao formu na visokoj razini, znatno višoj od one Barcelonine koja je padala iz kola u kolo.

Da ne davimo previše. Klopp je sve to znao i čim se u prvih nekoliko minuta iskrsitalizirala taktika koju će primijeniti menadžer Liverpoola, mnogi su pomislili da bi Barcelona mogla pasti. Na kraju je i pala. Klopp je imao vrlo jednostavnu ideju, razvući veznu liniju Barcelone prema krilima i koristiti nebranjen prostor, odnosno rupe koje ostvljaju. Razmaknuo je Milnera i Hendersona i time izvukao nagomilanu vezu Barce s njihovih pozicija, a to je pak ostavljalo veznjacima Liverpoola dosta prostora za djelovanje i tu je najviše profitirao Gini Wijnaldum u drugom dijelu. Nizozemac je pravovremeno krenuo po loptu baš kroz taj nebranjeni prostor i rezultat je bio dva gola u nekoliko minuta.




Lekcija nad lekcijama

S druge strane, momčad je poštovala zadaće i držala se dogovora tijekom cijele utakmice. Održavali su visoki pritisak i Barcelonu su tijekom cijelog susreta držali u nezgodnoj poziciji u kojoj ih se natjeralo na brzo rješavanje lopte. Rezultat su brojne pogreške, pa je tako Messi čak 17 puta izgubio loptu i 35 puta je krivo dodao, dok je, recimo, Rakitić izgubio deset lopti i nikako se nije mogao nositi s Jordanom Hendersonom i Jamesom Milnerom. Ostao je bez šuta na gol i napravio je tek jedan prekršaj. Imao je 68 dodira s loptom, 86 posto točnih dodavanja, tek dva duela od kojih je jedan osvojio, a samo je jednom presjekao loptu.

Još se jednom pokazalo kako Barcelona u svojim redovima nema istinskog plejmejkera, bilo dubinskog, bilo isturenog, koji bi mogao anulirati presing protivnika i preokrenuti ritam u korist svoje momčadi. Podatak da Barcelona nije osvojila nijednu loptu u posljednjoj trećini terena, gdje oduzimanje lopte uglavnom znači i veliku opasnost za vrata protivnka, zaista je frapantan.




S druge strane, Liverpool je uredno uzimao većinu lopti na polovici Barcelone ili oko centra, a te situacije se mogu i protumačiti kao kontre ili polukontre. Ono što je ovaj put također došlo na naplatu kod Barcelone jest činjenjica da imaju nekoliko igrača koji uopće ne igraju obranu. Messi, Suarez, Coutinho. Ovaj potonji je proglašen najgorim igračem na utakmici jer, realno, nije učinio baš ništa ni igrom bez lopte, a još manje s loptom. Fikus. Polako to počinju shvaćati i navijači Barcelone, a vjerojatno i Uprava, pa se Brazilac sve češće nalazi na udaru kritika.

Sav posao u veznom redu praktički je pao na leđa Rakitiću, za kojeg se također piše da je odigrao katastrofalno i Busquetsu. Međutim, nisu baš  ni oni posve krivi za to što je Liverpool utilizirao njihova loša kretanja da bi napadao jer nisu svojom greškom morali odraditi posao za još dvojicu. Dakle, koliko je ovo Kloppova pobjeda, toliko je i Valverdeova katastorfa.

Momčad gravitira oko Lionela Messija, ne postoji više suvisao i jasan sustav kakav je prije postojao, ne postoji više ni organzacija igre kao što je postojala kod Pepa Guardiole, postoji samo raspoloženi ili neraspoloženi Lionel Messi i njegova družina. Sada je bio neraspoložen i dobro kontroliran. Valverde je po inerciji prepustio momčad Messiju i potpuno se oslonio na individualne kvalitete Argentinca i još nekolicine, a kada zakažu svi, u ovom slučaju i vratar koji je čudesa branio u prvoj utakmici, onda vam se dogodi čak i ovakav gol.

Uskoro Messija neće biti, to je fakt, a kada za koju sezonu ode, Barcelona će morati mijenjati sustav iz korijena. Je li Valverde pravi čovjek za post-mesijevsku eru, teško je reći, ali možda ne bi bilo zgorega početi s promjenama što prije?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.