Jarni: Obožavam igrati i gledati futsal

Autor: Totalsport

Hrvatska je već organizirala Europska i Svjetska prvenstva u drugim sportovima, ali vjerujem da je Euro u malom nogometu jedan od najvećih turnira koje smo imali priliku ugostiti – rekao je Jarni.

Legendarni hrvatski nogometni reprezentativac Robert Jarni u razgovoru za UEFA.com opisao je ushićenje koje je osjećao kao aktivni igrač futsala, a uoči Europskog prvenstva koje u Hrvatskoj počinje 31. siječnja…

– Hrvatska je već organizirala Europska i Svjetska prvenstva u drugim sportovima, ali vjerujem da je Euro u malom nogometu jedan od najvećih turnira koje smo imali priliku ugostiti – rekao je Jarni nastavivši:

– Prvo iskustvo s futsalom doživio sam kao dječak u rodnom mi Čakovcu, gdje sam igrao sa susjedima na ulicama. Kada sam završio karijeru profesionalnog nogometaša, vratio sam se u Split i počeo igračku karijeru u lokalnome malonogometnom klubu, za koji sam igrao četiri godine.

– Između nogometa i futsala postoje ozbiljne razlike. Ono što me kod futsala fascinira najviše jest nužnost brzog razmišljanja. U nogometu i dalje imate dovoljno prostora i vremena stati i predahnuti, dok se u futsalu igra četiri na četiri i niti jedan si igrač ne može dozvoliti predah ili duže zadržavanje lopte, jer kazna stiže brzo i često je vrlo skupa.

– Mali nogomet uopće nije lako igrati, a treninzi su zahtjevniji od nogometnih. S druge strane, meni je mali nogomet uistinu fantastično interesan sport. Za gledanje jednako kao i za igranje.

– Također, vrlo je važna taktička dimenzija igre. Usporedite li finale Svjetskoga futsal prvenstva između Španjolske i Brazila iz 1996., te potom između istih dviju momčadi četiri godine kasnije, shvatit ćete da je Španjolska 2000. slavila samo iz razloga taktičke superiornosti.

– Koliko je futsal popularan u Hrvatskoj? Za Zagreb ne mogu procijeniti, iako na širemu gradskom području ima mnogo registriranih klubova. U splitskoj regiji postoji najmanje 7, 8 ligaških razina organiziranih za različite uzraste. Dvorane su za većinu takvih utakmice rasprodane, što je fenomenalno. Vjerujem da će Euro u Hrvatskoj biti događaj od prvorazrednog zanimanja, i siguran sam da će splitska Arena biti izvrsno popunjena tijekom skoro svih utakmica koje će se u njoj igrati.




– Favoriti natjecanja velike su malonogometne nacije poput Španjolske, Italije, Portugala, Rusije ili Ukrajine. Vjerujem da će njihove momčadi dominirati. Hrvatska ima vrlo dobru momčad s puno kvalitetnih igrača. No, kao što sam rekao, taktika je u ovom sportu vrlo bitna. Ukoliko domaća reprezentacija prođe prvi krug, bit će to velika stvar. Favorit broj 1? Za mene je to Španjolska, momčad dokazana na bezbroj jakih natjecanja.

Autor:Totalsport
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.