Photo: Igor Kralj/PIXSELL

IZNENADIT ĆE VAS DALIĆEVA HRVATSKA: Evo kako bi mogao izgledati novi sastav za utakmicu s Grčkom!

Autor: Bruno Herljević

Dalić je dao naslutiti kako ima neku ideju što će napraviti s reprezentacijom

Zlatko Dalić dobio je posao na određeno. Ukazano mu je povjerenje na još nešto manje od mjesec dana, odnosno, do okončanja utakmica u doigravanju za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji dogodine. Dalić će imati težak posao jer Hrvatska je na ždrijebu izvukla Grčku koju je samo jednom pobijedila u šest ogleda i to još davne 1998. godine. Uspije li Dalić vjerojatno će mu HNS dati ugovor, a jasno je što će se dogoditi ako Hrvatska ne prođe.

Dalić je dao naslutiti kako ima neku ideju što će napraviti s reprezentacijom. Hrvatska je na utakmici u Kijevu u odigrala malo drugačiji sistem od onog Čačićevog. U periodu od 20 do 25 minuta Dalićeva momčad igrala je sjajno, to se odnosi na drugo poluvrijeme kada su preuzeli kontrolu i pritisnuli Ukrajince duboko na njihovu polovicu i uspjeli im ugurati dva gola.

Sve u svemu, jasno je odavno kako Hrvatskoj prije svega treba suvisla taktika, odnosno, momčad nužno treba uigrati barem neke osnovne napadačke i obrambene mehanizme i poraditi na protoku lopte, kontroli igre te se riješiti stihijske igre, ‘ad hoc’ kreacije igre i oslanjanja na Modrića i Perišića. Također, treba širi kadar jer je uvijek netko od ključnih ozlijeđen, a Čačić je uporno sužavao roster i odbijao zvati igrače koji su to možda zaslužili i više od nekih standardnih.

Dalić je tražio potpunu kontrolu, odnosno, da mu se u posao ne mješa baš nitko. Izvedivo? Neizvedivo? Vidjet ćemo po njemu jer je rekao da iste sekunde napušta klupu bude li mu se itko mješao u posao. To znači kako će gotovo sigurno Dalić dovsti nova imena i što je najvažnije dovest će igrače koji su u formi.

Novi izbornik je već natukno četiri, pet imena koja bi mogla osvježiti reprezentaciju. Napomenuo je kako Vrsaljko neće biti prekomandiran na lijevo već da će se razmotriti između Pivarića, Strinića, Barišića i Leovca. Dakle, Strinić i Leovac su ponovo u opticaju.

Promjene se očekuju i u veznom redu. Dalić je rekao kako prati Vlašića i Rebića, dvojicu mladih igrača koji trenutno igraju u odličnoj formi, imaju kontinuitet i što je važnije dobru minutažu u jakim ligama i klubovima. Hrvatska trenutno ima samo jedno pravo krilo, Ivana Perišića i nužno treba igrače koji mogu igrati bočne pozicije jer prekomanda Brozoviću i Kramariću ili Mandžukiću, nije najbolje riješenje. Vlašić i Rebić obojica igraju lijevo, ali Rebić, kao i Perišić može odigrati na desnoj strani, no u malo drugačijoj ulozi. No, za vjerovati je kako bi mladi dvojac konkurirao za desnu stranu, no, Dalić ima svoje ideje pa zna valjda kako će ih koristiti.

Inače, Rebić je s tri gola, uz Perišića, najefikasniji hrvatski ofenzivac ove sezone…




Dalić bi na raspolaganju u studenom trebao imati i povratnike nakon ozljeda, Tina Jedvaja, Marcela Brozovića i Nikolu Kalinića, no, neće moći računati na Kovačića, Pjacu i Ćorluku. S Jedvajem bi moglo biti problema jer nije baš puno igrao, dok je Brozović nedavno briljirao nastupima u klubu i ima dva gola na svom kontu, kao i Kalinić za Milan.

Kako će Dalić koncipirati sastav i tko će igrati, to je teško predvidjeti. Kramariću bi trebalo biti sigurno mjesto u napadu, tako je i izbornik rekao, Modriću i Rakitiću u veznoj liniji, a lijevo će Perišić to je sigurno. Stoperi će vjerojatno biti Vida i Lovren, Vrsaljko će valjda desno, a na lijevom netko od spomenute četvorice. Isto tako, nije poznato u kojem bi sustavu mogao igrati Dalić, a to također zavisi o raspoloživom sastavu, mogao bi to biti 4-2-3-1, 4-3-3, a možda Dalić uigra i neku novu formaciju.

Sve u svemu ove igrače bi Dalić trebao imati na raspolaganju prije ogleda s Grčkom.




Vratari: Subašić, Kalinić L., Livaković.

Braniči: Vida, Lovren, Mitrović, Jedvaj, Nižić, Ćaleta Car, Milić, Vrsaljko, Pivarić, Barišić, Leovac, Strinić.

Vezni: Modrić, Brozović, Rakitić, Badelj, Pašalić, Bradarić, Rog.

Krilni: Perišić, Rebić, Vlašić.

Napadači: Mandžukić, Kramarić, Kalinić N., Čop, Santini.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.