fbpx
Foto:twitterscreenshot

IZAZVALI SU VELIKE KONTROVERZE, ALI NA KRAJU NIKOME NIŠTA: Osam ljepotica za najbolje nogometaše svijeta

Autor: Dnevno GIŠ

Još nas dijeli samo devet dana do početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, koji je za potrebe svjetske smotre izgradio osam potpuno novih građevina, na kojima će se natjecati 32 najbolje reprezentacije.

Oko gradnje stadiona i kršenju ljudskih prava glas su digle skoro sve reprezentacije koje će nastupiti u Kataru, prema nekim procjenama život je na gradilištima izgubilo šest i pol tisuća radnika iz Indije, Bangladeša, Nepala, Pakistana i Šri Lanke, ali sve je ostalo samo na usmenim prosvjedima i zabrinutim zapadnjacima.

Inače SP će se igrati na najmanjem broju stadiona nakon Argentine 1978. godine, kada se igralo na samo šest stadiona, a svi su sagrađeni u krugu od samo 50 kilometara.


Poslije odigravanja turnira Katar će napraviti prenamjenu većine stadiona u hotele, društvene prostore ili će im se smanjiti kapacitet, a neki će biti i srušeni.

Osam ljepotica

Stadion Lusail, kapacitet 80. tisuća gledatelja. Na njemu će se igrati šest utakmica po skupinama, po jedan dvoboj osmine finala, četvrtfinala i polufinala te finale.

Lusail je najveći stadion na kojem će se igrati utakmice SP-a. Njegov izgled inspiriran je igrom svjetla i sjene fenjera. dok je oblik i fasada odražavaju ukrasne motive na zdjelama, posudama i drugim umjetničkim djelima pronađenim diljem arapskog i islamskog svijeta tijekom uspona civilizacije u regiji.

Poslije SP-a stadion će prenamijeniti u društveni prostor koji će uključivati škole, trgovine, kafiće, sportske objekte i zdravstvene klinike.
Stadion Al Bayt u Al Khoru, kapacitet 60. tisuća gledatelja. Na njemu će se igrati šest utakmica u skupini i susret Hrvatska – Maroko te po jedan dvoboj osmine finala, četvrtfinala i polufinala.

Stadion je prepoznatljiv po strukturi koja podsjeća na šator, koji su povijesno koristili nomadski narodi u arapskom svijetu, a izgledom stadion odaje počast prošlosti i sadašnjosti Katara.

Poslije turnira gornji dio stadiona bit će rastavljen, a uklonjena sjedala bit će donirana drugim zemljama.
Međunarodni stadion Khalifa u Dohi, kapacitet 45.416 gledatelja izgrađen 1976. godine, koji je nakon nadogradnje postao moderno zdanje, a karakteristika su mu dvostruki lukovi.

Na njemu će se igrati šest utakmica u skupini i susret Hrvatske i Kanade, jedan ogled osmine finala te susret za 3. mjesto.

Stadion Ahmad Bin Ali u Al Rayyan kapaciteta 44.740 gledatelja. Na  njemu će se igrati šest utakmica iz skupina i susret Hrvatske protiv Belgije, te jedan ogled osmine finala.

Stadion je izgrađen na lokaciji istoimenog starog stadiona, a izgrađen je na rubu pustinje, pa ga zovu i vrata pustinje. Stadion u valovitu fasadu unosi simbole katarske kulture, koja je sastavljena od uzoraka koji karakteriziraju različite aspekte zemlje; važnost obitelji, ljepotu pustinje, autohtonu floru i faunu, kao i lokalnu i međunarodnu trgovinu.

Poslije prvenstva gotovo polovica modularnih sjedala na stadionu bit će uklonjena i predana razvojnim projektima nogometa u inozemstvu.

Stadion Al Janoub u Al Wakrahu, kapacitet 40. tisuća gledatelja. Inspiriran je tradicionalnim čamcima “dhow” koji su korišteni u ronjenju bisera i ribolovu.

Na njemu će se igrati šest utakmica iz skupina, te ogled osmine finala, a poslije turnira, oko 20. tisuća sjedala bit će uklonjeno i prevezeno u zemlje kojima je potrebno poboljšanje nogometne infrastrukture.

Stadion 974 u Ras Abu Aboudu, kapacitet 40. tisuća gledatelja. Naziv 974 dolazi od međunarodnog pozivnog broj za Katar i točan broj brodskih kontejnera od kojih je stadion sastavljen.

Nakon SP-a stadion će biti potpuno demontiran, a ugostit će šest utakmica po skupinama, te jedan ogled osmine finala.

Stadion Al Thumama u Al Thumami, kapacitet 40. tisuća gledatelja. Na njemu će se igrati šest utakmica iz skupina te po jedan susret osmine finala i četvrtfinala.

Stadion se nalazi je 12 km južno od Dohe, a kružni oblik stadiona odražava ‘gahfiju’, tradicionalnu tkanu kapu koju su stoljećima ukrašavali muškarci i dječaci diljem Bliskog istoka. To je omiljeni dio arapske obiteljske kulture koji simbolizira dostojanstvo i neovisnost obilježavajući put svakog mladog dječaka u odraslu dob. Simbolizira i mladost Katara.

Poslije SP-a kapacitet stadiona bit će smanjen za 20.000 mjesta.

Education City stadion u Al Rayyanu, kapacitet 45.350 gledatelja. Na njemu će se igrati šest utakmica iz skupina, te po jedan ogled osmine finala i četvrtfinala.

Položaj stadiona u Education Cityju pažljivo je odabran, imajući na umu pristupačnost, posebno za navijače s invaliditetom. Stadion se nalazi usred nekoliko sveučilišnih kampusa svjetske klase u katarskom globalnom centru izvrsnosti Education City.

Fasada ima trokute koji tvore složene geometrijske uzorke u obliku dijamanta, koji mijenjaju boju ovisno o kutu svjetlosti sunca. Noću je fasada ukrašena šarenim svjetiljkama.

Poslije turnira 20. tisuća stolica bit će donirano raznim zemljama svijeta.

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.