Screenshot

Izabran najbolji igrač u povijesti Primere: Messi je pri vrhu, a C. Ronaldo mogao bi plakati kad vidi na kojem je mjestu

Autor: Bruno Herljević

Istraživanje je uključivalo brojne kriterije i parametre, provedeno je na brojnim statističkim podacima poput broja postignutih pogodaka, nastupa, minuta provedenih na terenu, pa čak i autogolova i isključenja za što su se dobivali negativni bodovi.

Španjolski institut za nogometnu povijest i statistiku okončao je dugotrajno istraživanje tko je najbolji igrač u povijesti Primere, to jest, prve španjolske lige. Početna sezona bila je 1928/29., a zaključna 2015/16.

Prvo mjesto pripalo je bivšem napadaču Real Madirda, Raulu Gonzalezu Blancu, dok je od trenutnih najvećih zvijezda, Lionel Messi zauzeo četvrto mjesto, a Cristiano Ronaldo tek je 23 najbolji igrač Primere.

Istraživanje je uključivalo brojne kriterije i parametre, provedeno je na brojnim statističkim podacima poput broja postignutih pogodaka, nastupa, minuta provedenih na terenu, pa čak i autogolova i isključenja za što su se dobivali negativni bodovi. Za svaku od statističkih rubrika dodjeljivali su se bodovi i na koncu je sve zbrojeno.

Raul je skupio najviše, čak 528, a iza njega je sa svega četiri boda manje legenda Barcelone Cesar Rodriguez, potom slijedi legenda Athletic Bilbaa, Telmo Zarra sa 493 boda, a Leo Messi je na četvrtom mjestu sa 490 bodova.

Spomenimo kako je Messi najbolje rangirani aktivni nogometaš te lige, a prema svemu sudeći, ako nastavi s dobrim igrama i ostane u Barceloni do kraja karijere, smiješi mu se i prvo mjesto. Od ostalih aktivnih nogometaša, Ronaldo je kao što smo već rekli 23., David Villa je na 32. mjestu, Xavi Hernandez je na 49. mjestu, a Casillas je na 62. mjestu.

Kao što već možete pretpostaviti, najbolje kotiraju napadači koji su proveli dugi niz sezona u prvoj španjolskoj ligi. Zbog toga igrači poput Ronalda završavaju na nižim mjestima, Portugalac je u Primeri odigrao sedam sezona, a Messi, na primjer, ima pet sezona više.

Top pet igrača La Lige svih vremena prema istraživanju CIHEFE-a:




Raul Gonzalez – 528 bodova
César Rodriguez – 524
Telmo Zarra – 493
Leo Messi – 490
Enrique Castro ‘Quini’ – 488

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.