Hrvatskoj uspjelo što nikome nije, na Svjetsko prvenstvo poslala klub!

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Javnosti je začuđujuć toliki broj igrača Dinama u reprezentaciji do 17 godina i u slučaju neuspjeha teško će se moći othrvati kritikama za svojevrsni nepotizam.

Mlada hrvatska nogometna reprezentacije, igrači do 17 godina sudjelovati će na Svjetskom prvenstvu u Čileu u drugoj polovici listopada. Izabranu vrstu Hrvatske, zapravo Dinama, u skupini čekaju utakmice protiv Čilea 17., Sjedinjenih Američkih Država 20. i Nigerije 23. listopada.

Zašto smo bili ironični kad smo napomenuli da je riječ o izabranoj vrsti i Hrvatske i Dinama. Uz želja za što boljim rezultatom naših mladih momaka valja ipak pogledati je li popis reprezentativaca za ovu svjetsku smotru smislen, ili…

Naime, odmah pri letimičnom gledanju popis od 21, igrača u oči upada riječ – Dinamo! Čak 12 igrača ove reprezentacije je iz Dinama, tu su i dva iz Lokomotive, Dina ove druge momčadi. Ostalih sedam raspoređeni su kroz Hajduk (2), jedan iz Otoka, četvorica iz stranih klubova…

Pogledajte, Hrvatsku će na Svjetskom prvenstvu u Čileu predstavljati Adrian Šemper (Dinamo), Ivan Nevistić (Rijeka), Matej Hudećek (Dinamo), Branimir Kalaica (Dinamo), Vinko Soldo (Dinamo), Martin Erlić (Sassuolo), Marko Đira (Dinamo), Nikola Moro (Dinamo), Luka Pasariček (Dinamo), Luka Ivanušec (Lokomotiva), Neven Đurasek (Dinamo), Marin Šverko (Karlsruhe), Borna Sosa (Dinamo), Davor Lovren (Dinamo), Matko Babić (Lokomotiva), Josip Brekalo (Dinamo), Dino Halilović (Udinese), Marin Karamarko (OSK Otok), Karlo Igor Majić (Dinamo), Bruno Šutalo (Hajduk) i Ivan Delić (Hajduk).

Dakle, u reprezentaciji je više od jedne cijele prve momčadi Dinama, može se reći da su u reprezentaciji i neke pričuve iz Dinama.

Kako bilo, niti u jednoj varijanti dotični popis ne može odražavati dobro stanje našeg nogometa. Niti u jednoj varijanti, ponavljamo…

A evo i zašto. Možda je toliki broj Dinamovih igrača u mladoj U-17 reprezentaciji i opravdan što se tiče kvalitete. Ali, to onda doslovce znači da se nigdje u Hrvatskoj osim u Dinamu ne radi dobro s mladim igračima, praktički ispada da se kvalitetan nogomet mlađih kategorija igra jedino na maksimirskom stadionu. Što je opet čudno, praktički nevjerojatno!




U drugoj varijanti, ako se izbor nije radio po kvaliteti nego po utjecaju u Savezu, a direktor i ove reprezentacije jest Romeo Jozak koji će sjediti i na klupi A reprezentacije, kao direktor svih selekcija pri Hrvatskom nogometnom savezu, onda je također riječ o apsurdu.

Izbornik Dario Bašić, mladi i sigurno perspektivan stručnjak stoga će imati posebnu odgovornost. Javnosti je začuđujuć toliki broj igrača Dinama u reprezentaciji do 17 godina i u slučaju neuspjeha teško će se moći othrvati kritikama za svojevrsni nepotizam. No, krenu li dobri rezultati pokazati će se da se barem izbor igrača vodio po kriteriju kvalitete, a mi ostali ćemo se moći zabrinuti igra li se jiš negdje u Hrvatskoj dobar nogomet u mlađi kategorijama.

Direktor i ove reprezentacije Romeo Jozak tvrdi da će se iz ove generacije regrutirati najviše A reprezentativaca dosad. Što to znači? Da će uskoro možda i A reprezentacija biti Dinamo.




Uglavnom, Hrvatska je uspjela u nečemu što dosad nitko nije – na Svjetsko prvenstvo je poslala klub.

hrvatska u17

Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.