Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Hrvatska još može na Euro, a na njemu prijeti problem iz kojeg nema izvlačenja

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Hrvatska je porazima od Turske i Walesa dovela u pitanje odlazak na Euro koji se već činio sigurnim, a hoće li dogodine pred očekivanim velikim brojem hrvatskih navijača igrati na velikom natjecanju u Njemačkoj, pokazat će završetak puta u kvalifikacijskoj skupini ili možda dodatne kvalifikacije.

Vatreni svoju šansu za izravan plasman moraju tražiti u utakmicama protiv Latvije i Armenije u studenom, a istovremeno se nadati i da će Wales nešto ispustiti u svojim nastupima, u gostima kod Armenaca i protiv Turske u Cardiffu. Sada više nije sve u hrvatskim rukama, no do Eura se još može izravno, bez dodatnih kvalifikacija u kojima bi postojala opasnost da završni protivnik na tom putu budu Poljaci ili Nizozemci.


Ako Hrvatska izbori Euro, na velikom natjecanju prijeti problem iz kojeg nema izvlačenja s obzirom na to da je Vatrenima zbog posrtanja protiv Turaka i Velšana pobjegla najjača jakosna skupina na ždrijebu Eura.

Opasni protivnici

U sadašnjoj situaciji, Hrvatsku bi na ždrijebu čekao netko iz jakog društva u kojem su Njemačka, Francuska, Portugal, Belgija, Španjolska i Engleska.

Vatreni su takvu situaciju mogli izbjeći da nije došlo do pada protiv Turaka i Velšana, a posljednji poraz, jučerašnji u Cardiffu, donio je i dodatni pad nakon kojeg je Hrvatska u trećoj jakosnoj skupini za ždrijeb Eura.

U tom društvu su još i Austrija, Nizozemska, Srbija, Italija te Češka, po sadašnjem stanju.

Novi hrvatski pad i trenutnu situaciju u jakosnim skupinama je objavom na Twitteru, danas X-u, dočarao Tomislav Globan, profesor Sportske ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, stručnjak za nogometnu statistiku i analitiku.

S obzirom na trenutne izglede za pomak, procjene govore da će Hrvatska teško do bolje jakosne skupine na ždrijebu ako izbori Euro, a to bi značilo i susret s reprezentacijom iz drugog ‘šešira’ na izvlačenju skupina prvog kruga u Njemačkoj. U toj jakosnoj skupini su po sadašnjem stanju Mađarska, Albanija, Danska, Švicarska, naš poznanik Turska te Škotska.

Ipak, prije svega ovog, najvažnije je da Hrvatska osigura nastup na Euru u Njemačkoj, po mogućnosti, bez dodatnih kvalifikacija koje bi bile jako opasne s obzirom na to da bi trebalo proći dva eliminancijska koraka na mini turniru završnice kvalifikacijskog ciklusa.
Srpski mediji u čudu zbog pada Vatrenih: ‘Hrvatska je pred vratima pakla, prijeti im sramota’

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.