HNS: Istra 1961 ulazi u Prvu ligu, Izrael možda ulazi na Poljud

Autor: Ante Junaković

U sljedećoj sezoni imati ćemo Prvu ligu sa 16 klubova, u sezoni iza ligu od 12 klubova na trokružan sustav i za tri godine konačno će hrvatski nogomet imati primjerenu ligu za sebe, s 10 klubova, u četiri kruga.

Hrvatski nogometni savez (HNS) nastavlja po starom. Još jednom se promijenio sastav Prve HNL koja kreće ove godine od 23. srpnja sa 16. klubova. Umjesto NK Gorice u Prvu ligu je vraćena Istra 1961.

Razlog su propisi za licenciranje zbog kojih je i lani stradao Solin kada nije pušten u Prvu ligu, iako je to stekao plasmanom, samo zato jer nema pravo igrati svoje utakmice u drugome gradu, u konkretnom slučaju u Dugopolju umjesto u Solinu. Gorica koja je prvak Druge lige htjela je svoje utakmice igrati u Zaprešiću, nije prošlo…

Posve je bjelodano da će ova odluka donijet žuč i brojne prosvjede u našem nogometu. Kako je izvršni odbor objasnio ovu svoju odluku na koju nitko nema pravo žalbe:

Ivo Šparovec, predsjednik Natjecateljske komisije HNS-a je rekao:

– Izvršni odbor donio je odluku da se ne mogu igrati utakmica izvan sjedišta klubova i tu je poanta cijele priče.

Teško je vjerovati da će se situacija tako lako i sama od sebe smiriti. Iz Velike Gorice već stižu najave o tužbi protiv HNS-a jer su djelatnici kluba i sam Grad već izdvojili neka sredstva za uređenje stadiona.

Na sastanku vrhovnog tijela hrvatskog nogometa bilo je riječi i o A reprezentaciji kao i sastanku glavnog tijela hrvatskog nogometa i o izvješćima o nastupima reprezentacija:




Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić je pojašnjavao:

– Izvješća o nastupima reprezentacija su verificirana. Glede A reprezentacije još čekamo obrazloženje Uefe o disciplinskim mjerama zbog pojava na zadnjoj utakmici protiv Gruzije, kao i o kazni od 80 tisuća eura.

Još uvijek se ne zna u kojem gradu će Hrvatska biti domaćin u sljedećoj kvalifikacijskoj utakmici, protiv Izraela 6. rujna. Igrači žele Split, to su već svim novinarima objasnili, no glavni tajnik Zorislav Srebrić tvrdi:




– Odluku ćemo donijeti na sljedećem sastanku IO HNS-a. Prvo trebamo dobiti materijale iz Uefe da se vidi zašto smo kažnjeni s toliko velikom financijskom kaznom. Onda ćemo moći reagirati, sve je u postupku – na svoj način je govorio Srebrić.

Čuli smo novosti i o mladoj reprezentaciji do 20. godina koja će na ljeto nastupati na svjetskoj smotri u Kolumbiji:

– Reprezentacija do 20 godina ide 26. srpnja na daleki put u Južnu Ameriku na Svjetsko prvenstvo. Pripreme iste momčadi počinju 16. srpnja – naglasio je Srebrić.

Zanimljivo je bilo čuti i nakane da HNS u tri godine Prvu ligu od 16 klubova, kao i Drugu ligu, prometne, pretvori u natjecanja sa po 10 klubova, temeljeno na četverokružnom sustavu.

Ivo Šparovec, predsjednik Natjecateljske komisije, je objašnjavao:

– Nakon prezentacije od 30-ak kriterija izašli smo s prijedlogom kojeg je Izvršni odbor usvojio a kojem je krajnji cilj da se u Hrvatskoj od 2014. godine igraju i Prva i Druga liga s deset klubova. Napravljen je prijedlog kako će se u svakoj sezoni mijenjati broj klubova da bi se došlo do Lige od 10 klubova. Ovo se sve govori pod pretpostavkom da svi klubovi ispunjavaju uvjeta iz Pravilnika za licenciranje.

Dakle, u sljedećoj sezoni imati ćemo Prvu ligu sa 16 klubova, u sezoni iza ligu od 12 klubova na trokružan sustav i za tri godine konačno će hrvatski nogomet imati primjerenu ligu za sebe, s 10 klubova, u četiri kruga.

Četiri puta gledati Dinamo – Hajduk je puno bolje nego sve ostalo, priznajmo…

Autor:Ante Junaković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.