Foto: Milan Sabic/PIXSELL

HAJDUK NE IGRA NAROČITO, ALI SAN O TITULI TRAJE! Evo zašto su Bijeli u prednosti ispred Dinama!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Najpoznatiji Hajdukov trener svih vremena, ali i svjetska trenerska legenda, Tomislav Ivić nekoć davno je rekao sjajnu rečenicu. U jeku prvenstava bivše države u kojima je Hajduk razvaljivao sedamdesetih godina ustvrdio je:

„Prvenstva se ne dobivaju u derbijima, nego u malim utakmicama. Pobjedonosni bodovi su uvijek jednako vrijedni, protiv najboljeg ili najslabijeg. Da, prvenstvo je utrka, maraton na duge staze. Točnije, prvenstvo gubite ili dobijate na malim utakmicama„!

Često razgovarajući s legendom Dinama, Velimirom Zajecom, a dugački su to i zanimljivi nogometni razgovori, on će vam često reći:

Treba nam jaki Hajduk

„Loš i nekonkurentan Hajduk, i to godinama, nenadoknadiv je gubitak za hrvatski nogomet. Vraćanjem Hajduka na mjesto koje mu pripada profitirati će cijeli hrvatski nogomet„!

Ove sezone, izuzev zaista nevjerojatnog kiksa u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, protiv kazahstanskog Tobola, Hajduk dobro gura u prvenstvu. Pobjeda u Zagrebu, u Kranjčevićevoj ulici protiv Hrvatskog dragovoljca, u istinski maloj utakmici, i to u sudačkoj nadoknadi – prisjetila nas je na ova dva citata.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U ovome trenutku Hajduk je konkurentan u domaćem prvenstvu, mota se oko vrha, pumpa se euforija, a navijačima se grije srce i orošava lice. Može li Hajduk biti onaj koga se nešto pita u domaćem prvenstvu. Prijašnjih godina ga se nije pitalo ništa, a u posljednjoj sezoni bio je sretan kao malo dijete što je osigurao četvrto mjesto i izlazak u Europu. Opet, Europa ništa nije donijela, a od Konferencijske lige se očekivalo da popuni zjapeću blagajnu.

I sad se Hajduk može, makar siromašniji, posvetiti samo domaćem natjecanju. Zasad to ide. Četiri uzastopne pobjede nisu nezanemariv doseg, a najveće blago iz te serije jest i samopouzdanje momčadi i zacijelo još veći povratak Hajdukove publike na stadion.




Već smo spominjali da su Osijek i Hajduk, poispadavši iz europskih kvalifikacija, u svojevrsnoj prednosti nad Dinamom i Rijekom koji brode europskim prostranstvima. Momčad im je zacijelo odmornija, svježija i usredotočenija na domaće utakmice. Iako, financijska šteta od ranih eliminacija mora boljeti klupske čelnike.

Hajduk ne igra ni naročito, ali nije ni loš kao prethodnih sezona. Sad u momčad ima dva zaista prava igrača, veznjaka Krovinovića i napadača Livaju. Poziv za reprezentaciju Marku Livaji neosporan je dokaz kako se i kroz Hajduk može do nacionalne selekcije. S time da se Hajduk u ovome trenutku smije istinski  pohvaliti s toliko dva blistava juniora, da ti, ako si klupski blagajnik, pamet stane.

Marin Ljubičić i Stipe Biuk su skupocjeni nakit novog Hajduka koji se želiuključiti u borbu za naslov hrvatskog prvaka. I to nije nemoguće. Samo jedna stvar tu malo visi. Kako svi naši klubovi ovise ponajprije, pa čak i isključivo o prodaji svojih nogometaša, tako i Hajduk istovremeno želi i zadržati svoje najbolje snage, ali ih i unosno prodati.




Foto: Milan Sabic/PIXSELL

U tom nesrazmjeru želja i mogućnosti samo jedna ponuda može urušiti sve želje Hajdukovaca. Prodaja Biuka ili Livaje osiromšila bi igrački kadar, stropoštala kvalitetu cijele momčadi, ali i donijela sredstva za daljnji dobar  život. No, bez Livaje, uzmimo njega za primjer, Hajduk više ne bi bio konkurentan u utrci za vrh.

Nije lako voditi neki naš nogometni klub, s velikim ambicijama. Hajduk na  naslov čeka 16 godina. I sada je tu u nekim opcijama. A jedan poziv mijenja sve.  O naslovu se više ne može razmišljati, jest da je gušt brojati novce, ali navijači žele naslov. 

Što prije, što brže.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.